Overleden op 18.07 – Weerman Jan Pelleboer

Overleden op 18.07 – Weerman Jan Pelleboer

Wat gaat de tijd.. 20 jaar geleden alweer overleed op 68 jarige leeftijd weerman Jan Hendrik Pelleboer.

‘Hij werd geboren als boerenzoon en bleek al snel een passie te hebben voor alles wat met het weer te maken heeft. Na een meteorologische opleiding werkte hij enkele jaren bij het KNMI. In 1954 werd hij freelance weerman en verrichtte daarnaast werkzaamheden als verslaggever voor kleine en grote (Nieuwsblad van het Noorden) kranten.

In 1972 begon hij met een weerpraatje voor de Wereldomroep en vanaf 1977 ging hij datzelfde doen voor Radio Noord. Ook voor de TROS verzorgde hij een weerbericht. Naast TROS Aktua ook in het Hilversum 3 radioprogramma Vijftig pop of een envelop. In dat programma beoordeelde hij het weer altijd met een rapportcijfer van 1 tot 10.

Zijn kenmerkende hoge stemgeluid met de onmiskenbare noordelijke tongval, tezamen met zijn gevoel voor in het oog springende stunts, zorgde ervoor dat hij ook doorbrak op de nationale radio en televisie. Pelleboer introduceerde het fenomeen ‘weerman’ op de Nederlandse omroep. Veel van de hedendaagse weermannen, waaronder Erwin Kroll, Jan Versteegt, Jordi Bloem, Klaas Karssen en Piet Paulusma, hebben veel aan hem te danken.

Een van zijn meest gevleugelde uitspraken was: “Kijk nooit langer dan je neus lang is… en je neus is maar drie dagen lang.” In zijn woonplaats, het tweelingdorp Eelde/Paterswolde, maakte hij zich verdienstelijk door het (hoofd)redacteurschap van het plaatselijke blad Dorpsklanken.

Jan Pelleboer overleed onverwachts op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval. Op 5 september 2003 werd in Paterswolde het ‘Jan Pelleboerplein’ naar hem genoemd.’

Ontleend aan Wikipedia.