Boekentip: ‘Een familiegeschiedenis’

Reacties

Deze week een nieuwe boektip, ditmaal van Belgische hand.

Titel: Een Familiegeschiedenis
Auteur: Louis van Dievel

Louis Van Dievel (1953) is journalist bij de televisieredactie van de VRT. Hij schreef verscheidene boeken over de donkere kant van het bestaan. Voor De Pruimelaarstraat werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Samenvatting
In ‘Een familiegeschiedenis’ graaft Louis Van Dievel naar de wortels van zijn eigen familie. Hij gaat terug in de tijd, tot het einde van de zestiende eeuw toen de eerste Van Dievel in de Duivelshoek in Bonheiden geboren werd. Vandaar de naam Van Dievel. De Van Dievels waren altijd arme keuterboeren tot een slim familielid in de negentiende eeuw trouwde met de dochter van een herenboer.

Op zich niets bijzonders, maar Van Dievel vermengt zijn familiehistorie met de geschiedenis van Bonheiden en Mechelen, en met verzinsels die waar hadden kunnen zijn. Zo wordt deze breed opgezette roman een verhaal over honger en oorlog, ellende en ziekte, maar ook over liefde en vader-zoonrelaties, over de stroeve omgang met de kerk en over pogingen van kleine mensen om zich uit de armoede op te werken.

‘Van Dievel schetst een vaak kleinzerig, onbeholpen Vlaanderen, waar achterklap en taboes elkaar naar de kroon steken en een paar simpele zielen vergeefs hengelen naar wat onbezoedeld geluk.’ – De Morgen

Interview met de auteur

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd