Duizenden Chinese families omgekomen in het Hua district in China 1556

Reacties

De Chinese provincie Shaanxi (niet te verwarren met Shanxi) in het hart van China werd op 23 januari 1556 getroffen door de dodelijkste aardbeving ooit gemeten. Het aantal slachtoffers is geschat op 830.000 personen waarbij wordt aangenomen dat honderden families terstond zijn uitgestorven. In sommige districten was bijna 70% van de bevolking omgekomen door aardverschuivingen.

Provincie Shaanxi China - epicentrum van de dodelijkste aardbeving 1556 in het rood aangegeven. cc: Roke


Het epicentrum van de aardbeving ontstond in Hua, een district in de provincie Shaanxi. Miljoenen bewoners woonden in zelfgemaakte grotten van löss (sediment net iets kleiner dan zand), dat erg erosiegevoelig is. Men vermoedt dat door het instorten van deze grotten en neervallend gesteente velen het leven hebben gelaten.

De provincie Shaanxi telt nu ruim 37 miljoen inwoners volgens de laatste telling van 2010.

De provincie staat ook bekend om het in 1974 ontdekte indrukwekkende Terracottaleger. Dit leger van ruim 9000 Chinese krijgers gemaakt van terracotta is gemaakt naar de gelijkenis van echt bestaande soldaten en diende als grafgift voor de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi (221-214 v.Chr.).

Het Terracottaleger is slechts een onderdeel van een scala aan giften welke te vinden zijn in het mausoleum van de keizer en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Terracottaleger uit Shaanxi

Drie terracottakrijgers worden t/m 10 maart aanstaande tentoongesteld in het Volkenmuseum in Leiden. Zie voor meer informatie: http://volkenkunde.nl/nl/terracotta-strijders-uit-china

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd