De langste vrouw van Nederland – Trijntje Keever (1616-1633)

De langste vrouw van Nederland – Trijntje Keever (1616-1633)

De langste vrouw die Nederland, en wellicht de wereld ooit heeft gekend is geboren in Edam in het jaar 1616.

Trijntje (2,54 m) is de dochter van Cornelis en Anna Keever en een ware bezienswaardigheid. Keever was op jonge leeftijd al erg lang en trok veel aandacht, zelfs van buiten de landsgrenzen.

Erg gelukkig moet Trijntje niet geweest zijn. Haar ouders namen haar mee langs kermissen als attractie om geld bij te verdienen.

Veel documentatie over Trijntje Keever is er niet. Wel is haar begrafenis in de Edamse begraafregisters terug te vinden. Hierin staat dat zij op 17 jarige leeftijd is overleden in Edam.

Er hangt een groot schilderij van Trijntje in het Edamse Raadhuis. Dit schilderij is gemaakt in hetzelfde jaar dat zij is overleden, te weten 1633.

Tevens is er verschillende literatuur waarin Keever voorkomt, voor degene die zich meer willen verdiepen in haar leven.

 • Willem Abraham Tielenius Kruythoff, Geschiedverhaal van de vuur- en watersnood, de stad Edam (Edam 1756; facsimile uitgave 1968) 39-40 [vermelding van haar graf].
 • Wilhelmus Greve, Natuur- en geschiedkundige verhandeling over de reuzen en dwergen (Amsterdam 1818).
 • F. Allan, De stad Edam en hare geschiedenis (Edam 1857) 42-43.
 • M. Royalton-Kisch, Adriaan van de Venne’s Album in the Department of Prints and Drawings in the British Museum (Londen/Amsterdam 1988) 112 en 348-351 [met volledige tekst van brief van Miss Crofts over bezoek aan Edam].
 • B.C. Sliggers en A.A. Wertheim ed., De tentoongestelde mens. Reuzen, dwergen en andere wonderen der natuur. Tentoonstellingscatalogus Teylersmuseum Haarlem (Zutphen 1993).
 • Kees van Strien, Touring the Low Countries. Accounts of British travellers, 1660-1720 (Amsterdam 1998) 291.
 • Jaap Molenaar, ‘Grote meid Trijntje Keever. Beklagenswaardig persoon’, Oud Edam 27 (2003) april, 4.
 • Lydia Rood, Meisje aan de ketting (Amsterdam 2007).

Hoe lang is de langste persoon uit uw familie?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Rika Prins

  juli 10, 2014

  Hoe lang was ze

 • Ellen Bever

  juli 25, 2014

  Waarom zou ze niet gelukkig zijn geweest, jezelf tentoonstellen op een kermis leverde geld op en was helemaal niet vervelend. Je daagde andere mensen uit en je won.
  Ze werd als 9 jarige uitgedaagd tot een rug tegen rug wedstrijd door een Schotse officier uit het leger van de koning van Bohemen en won. Ze was toen al 9.

  Het is heel waarschijnlijk dat Trijntje ZEER gelukkig is geweest, aangezien leeftijdsgenoten zelden buiten de eigen regio kwamen. Zij zag steden en dorpen die anderen nooit zagen.

  Zij ontmoette mensen die anderen in die tijd nooit zouden ontmoeten. Andere kinderen werkten op het land, in molens of op schepen. Sommige moesten schepen trekken als er geen geld was voor een paard. Trijntje was bevoorrecht.

 • Rob Leurs- Kout

  juli 26, 2016

  Dat vraag ik me af, of ze wel zo gelukkig was…. Ik ben zelf 211 cm lang en het is soms handig, maar meestal erg lastig. In de tijd dat zij leefde was de maatschappij niet op haar ingesteld. Altijd maar bekeken worden, is dat leuk? Voor mensen die nog langer zijn dan ik is het een ramp. De meeste mensen hebben er geen erg in, maar wij langeren passen nergens op of in. Daar denken de meeste mensen niet aan en we verlangen niet dat aan al onze wensen tegemoet wordt gekomen, maar het is van de zotte dat slechts een paar zitplaatsen geschikt zijn voor lange mensen, terwijl er in Nederland 900.000 mensen langer zijn dan 190 cm, waarvan 60.000 personen langer zijn dan 200 cm. Het zou zo leuk zijn als Nederland daar eens rekening mee zou gaan houden.