Oude Foto’s Hersteld en Herboren

Reacties3

De Australische fotografe Jane Long verandert de manier waarop we naar oude foto’s kijken. In haar fotoserie “Dancing with Costica”, transformeert ze foto’s uit het verleden, naar oogverblindende fantasierijke beelden.

Haar fotoserie is gebaseerd op het werk van de Roemeense fotograaf Costica Acsinte, die op 4 juli 1897, werd geboren in een klein dorpje genaamd Perieţi, in de Ialomiţa provincie, Roemenië. Hij vocht in de Eerste Wereldoorlog en, hoewel hij was opgeleid als piloot, werkte als oorlogsfotograaf. Na de oorlog opende hij een studio in de stad Slobozia.

Long neemt Costica’s oude foto’s en geeft ze een andere dimensie door een combinatie van levendige kleuren en ongewone situaties. Het resultaat mag er wezen.

Wij hebben recent een interview gehouden met Jane Long over haar originele fotoserie.

Waar komt het idee van “Dancing with Costa” vandaan?

Ik zat te kletsen met lijstenmaker en hij vroeg me of ik ook restauratiewerk doe. Toen ik thuis kwam, ging ik op zoek naar een afbeelding om te restaureren, zodat ik het kon laten zien, en wellicht een opdracht kon binnenhalen. Op Flickr vond ik het Costică Acsinte fotoarchief en was gefascineerd door de afbeeldingen. Ik sloeg de foto van het echtpaar (red: eerste foto) op, en herstelde het, daarna heb ik het opnieuw ingekleurd. Toen het klaar was, was ik nog niet tevreden, het was niet genoeg. Dit echtpaar keek zo ernstig… ik wilde dat ze er zorgeloos, gelukkig en eigentijds uitzagen. Ze zijn immers verliefd, dan moeten ze ook blij eruit zien!

Wat vind je het leukst aan oude foto’s?

Er is iets mysterieus aan, vooral als je de personen op de foto’s niet kent. Het is meer dan een glimp in iemands leven. Je kijkt naar hun verleden.

Hoe kies je de foto’s uit die je wilt herstellen?

Sommige foto’s springen eruit, omdat ze zo anders zijn. De foto van de jongen met het geweer bijvoorbeeld, die ziet er voor iemand uit de stad heel vreemd en stuitend uit. Anderen waren behoudend en gingen meer met hun tijd mee, zoals het jonge paar dat net aan hun gezamenlijke reis is begonnen.

Waar haal je de ideeën vandaan om oude foto’s te transformeren?

Voor de technisch kant door te experimenteren. Ik kijk ook veel naar hulpvideo’s! Voor de conceptuele kant is het wat moeilijker te bepalen. Soms leent een foto zich voor een bepaald idee en dan laat ik dat nog een paar dagen sudderen in mijn hoofd, voordat ik het verder uitwerk.

Wat is een goede tip om foto’s voor het nageslacht te bewaren?

Scan ze in en maak een kopie! De meeste ontwikkelde foto’s vergaan op den duur. Als wij ze inscannen, herstellen en voor toekomstige generaties bewaren, komt men ooit tot inzicht dat wij allemaal hetzelfde zijn en altijd zullen blijven.

Volg Jane Long op Facebook, om meer van haar creaties te zien.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Paul Christiaan Smis


  september 28, 2014

  Leuk, maar voor genealogie ongeschikt. Het zou geschiedvervalsing zijn. Wat natuurlijk wel kan is proberen de kwaliteit van de foto te verbeteren. In de loop van de tijd onzichtbaar geworden details weer opfrissen. Maar details die er nooit zijn geweest toevoegen, nee.

 • Hermien van Herpt


  oktober 25, 2014

  Hermien van Herpt
  25 october 2014

  Met deze opvatting ben ik het eens. Je zoekt uitleg over het karakteristieke van de foto. Waarom draagt hij een geweer, of wat zegt een foto over dit broertje? Raak je erdoor geboeid als uigangspunt voor eigen werk, ga je gang.

 • Breyne


  november 4, 2015

  Mooi voor wie het kan met photoshop of anders,maar wel een vervalsing van het tijdsbeeld.