MyHeritage in het nieuws met het geheim van Erikoussa

MyHeritage in het nieuws met het geheim van Erikoussa

MyHeritage heeft recent het Israëlische tv nieuws gehaald met het verhaal over hoe de inwoners van Erikoussa, een klein Grieks eiland, hun leven hebben geriskeerd in de Tweede Wereldoorlog om een Joodse kleermakersfamilie uit de handen van de nazi’s te houden.

De video hieronder (ondertiteld in het Engels) toont het opmerkelijke verhaal van het eiland, de genealogische ontdekkingen die MyHeritage deed en het indrukwekkende interview met Abraham, wiens moeder werd gered op Erikoussa.

Toen de nazi’s Corfu bezetten, werden de meeste Joodse burgers naar Auschwitz gestuurd. Echter, een kleermaker genaamd Savvas lukte het te ontsnappen naar het nabij gelegen eiland Erikoussa, samen met zijn drie dochters en een ander meisje genaamd Rosa. Savvas had daar klanten en bekenden. Met vereende krachten en gevaar voor eigen leven boden de bewoners van het eiland een toevluchtsoord aan Savvas en de meisjes, en hielden hun aanwezigheid geheim voor de nazi’s.

Schrijfster en Emmy-award winnares Yvette Manessis Corporon publiceerde haar boek “When the Cypress Whispers“, geïnspireerd op herinneringen van haar grootmoeder, bewoner van Erikoussa. Yvette’s grootmoeder vertelde haar over Savvas’ vlucht naar Erikoussa en hoe ze goede vriendinnen werd met één van de meisjes. Het verhaal leek incompleet. Na een eerste zoektocht zonder veel geluk, wendde Yvette zich tot MyHeritage om nazaten te helpen vinden van de geredde familie.

Gilad Japhet, oprichter en CEO van MyHeritage dook in deze geschiedenis. Er waren enkele details bekend zoals de namen – Savvas, zijn drie dochters Spera, Julia en Nina en Rosa, wiens connectie met Savvas en zijn dochters niet geheel duidelijk was. Gilad startte de zoektocht naar Nina en vond een dame met deze naam die naar Israël was gegaan na de oorlog. Haar vaders naam was Savvas en haar moeders naam Shoshana.

De volgende stap was zoeken naar Spera. Als zij, net zoals Nina, geëmigreerd was naar Israël, zou zij haar voornaam veranderd kunnen hebben. Gilad veronderstelde dat de naam Spera afgeleid was van ‘esperanza’, dat ‘hoop’ betekent en zocht verder naar de Hebreeuwse variant: Tikva. Hij zocht vrouwen met die naam, die na de oorlog vanuit Griekenland naar Israel waren gegaan. Hij vond Tikva Levi, met een adres in dezelfde straat als Nina. In een document vond hij de naam van Tikva’s vader: Savvas. De puzzelstukjes begonnen in elkaar te vallen.

Gilad vond Tikva’s kleindochter in de U.S. die details rond het verhaal kon bevestigen. Ook gaf ze informatie over Rosa’s familie in Israël: Avraham and Peretz Hassid. Deze gebroeders Hassid hadden nooit vragen mogen stellen aan hun moeder over de oorlog. Haar achtergrond was altijd onbesproken gebleven. Het was een emotionele ontdekking te horen hoe bewoners van het het eiland Erikoussa hun familie hadden gered. In juni zal er een speciale reünie plaatsvinden op het eiland waarbij ook eerbetoon aan de eilandbewonders zal worden gebracht. Yvette werkt momenteel aan een documentaire over het verhaal.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • m.kleij

    mei 15, 2015

    en zo zal de geschiedenis voort blijven bestaan. fantastisch , mooi en ontroerend om te lezen.

  • Riet sewalt

    mei 16, 2015

    Mooi om te lezen !!