Tribal Quest: terug uit Papoea-Nieuw-Guinea

Tribal Quest: terug uit Papoea-Nieuw-Guinea

We zijn terug van onze Tribal Quest-expeditie naar Papoea-Nieuw-Guinea, waar we de familiegeschiedenis van mensen uit afgelegen volksstammen hebben vastgelegd. Het optekenen van deze verhalen, die anders verloren dreigen te gaan, was een zeer mooie ervaring.

We bezochten vijf stammen in verschillende plattelandsgebieden van Papoea-Nieuw-Guinea en werkten tijdens ons verblijf samen met plaatselijke families om hun unieke geschiedenis voor toekomstige generaties te bewaren.

Dit was de tweede expeditie in ons Tribal Quest-project. Meer informatie over ons wereldwijde initiatief vindt u op de website van Tribal Quest.

Papoea-Nieuw-Guinea is een van de meest cultureel diverse plaatsen op aarde. Er wonen 7 miljoen mensen, verspreid over een gebied van 460.000 vierkante kilometer. De stammen leven geïsoleerd van elkaar, gescheiden door bossen, rivieren en bergen.

Papoea-Nieuw-Guinea is lange tijd geïsoleerd gebleven van de rest van de wereld. Veel stammen zijn pas in de jaren zeventig met buitenstaanders in contact gekomen. Daardoor zijn veel van de uiteenlopende plaatselijke tradities heel oud en volledig uniek voor de streek waar ze zijn ontstaan. We hadden een zeldzame gelegenheid om tijdens onze bezoeken de tradities, legendes en overleveringen van de verschillende stammen van nabij te aanschouwen.

Papoea-Nieuw-Guinea kent meer dan 800 stammen. Iedere gemeenschap spreekt haar eigen taal en heeft haar eigen tradities.

We voelden ons vereerd door het warme welkom van alle gemeenschappen die we bezochten. Overal waar we kwamen, werden we behandeld als speciale gasten.

Alle stammen die we in Papoea-Nieuw-Guinea bezochten, hechten veel waarde aan familiegeschiedenis en waren enthousiast over het documenteren van hun erfgoed. Veel gemeenschappen hebben unieke afstammingsregels waar het gaat om huwelijken en het erven van land. Om die reden is het documenteren van hun familiegeschiedenis voor hen zeer waardevol. Bovendien bewijzen nauwkeurige stambomen hun erfgoedrechten bij de regering van Papoea-Nieuw-Guinea en zorgen ze uiteindelijk voor een financiële basis voor het voortbestaan van hun gemeenschappen.

Het opzetten van een genealogisch overzicht bracht soms veel gezwoeg met zich mee door de ingewikkelde familiebanden tussen de leden van de stam. Maar we zijn er toch in geslaagd om hun stambomen te maken en hun familiegeschiedenissen zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.

De gemeenschappen die we bezochten hechten veel belang aan familie en erfgoed. Dit kwam tot uiting in veel van de interessante successie- en afstammingsregels die we leerden kennen. Het adopteren van kinderen tussen families gaat bijvoorbeeld heel soepel. De adoptieouders nemen het geadopteerde kind in huis zonder tussenkomst van de officiële gerechtelijke kanalen en het kind wordt een volwaardig lid van het gezin. De redenen voor adoptie verschillen, maar komen meestal voort uit de wens om iemand een gunst te bewijzen: aan de biologische ouders, aan de adoptieouders of aan het kind zelf. Als het biologische gezin een reeks tragedies heeft meegemaakt – zoals het verlies van meerdere kinderen – neemt een ander gezin hun kind in huis om het “een nieuwe bloedlijn” te geven en een toekomst die veiliger en veelbelovender is. Als een jong stel geen kinderen kan krijgen, kunnen ze het kind van een broer of zus ontvangen om hun geslachtslijn voort te zetten.

Bonnie, een stamoudste van de Karim, vertelde tijdens het optekenen van zijn familiegeschiedenis over de adoptie van zijn eerste kind, Raphael. De adoptie vond plaats toen Bonnie een jonge, ongehuwde man was. De ouders van Raphael hadden schulden en konden niet voor hem zorgen. Daarom nam Bonnie het kind in huis om hem als zijn eigen zoon op te voeden. Nadat Bonnie met zijn vrouw Joane was getrouwd, bleven ze voor Raphael zorgen. Naderhand bleek dat ze zelf geen kinderen konden krijgen. Bonnies zus zag hoe verdrietig ze daaronder waren en schonk het jonge paar haar eigen dochter als hun tweede kind.


Onlangs besteedde het journaal van Channel 10 in Israël aandacht aan het Tribal Quest-project en ons bezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea. Verslaggever Itay Vered bezocht het team van MyHeritage in Papoea-Nieuw-Guinea en volgde ons bij het documenteren van de culturen en tradities van afgelegen stammen.
Bekijk deel 1 van de video (in het Hebreeuws met Engelse ondertiteling) om ons team hard aan het werk te zien, terwijl we krokodillen ontlopen, interessante plaatselijke delicatessen proeven en kennismaken met de plattelandsbevolking van Papoea-Nieuw-Guinea.

Deel 2 (in het Hebreeuws met Engelse ondertiteling) geeft een diepgaander beeld van het dagelijks leven, de rituelen en de vieringen van de Owolka-stam.

Een paar weken na ons eerste bezoek keerden we naar Papoea-Nieuw-Guinea terug met tientallen gedrukte stambomen en foto’s om aan de families te schenken.
Op de foto hieronder ziet u de blijdschap van mensen die we bezochten met een zon-diagram van hun MyHeritage-stamboom.

Sommige families hadden nog nooit een afgedrukte familiefoto bezeten en wilden er graag mee pronken – ook de kinderen!

 

Dit zijn cruciale momenten in de geschiedenis, omdat veel stamtradities dreigen te verdwijnen. Nu de modernisering haar intrede doet, kijken jongere generaties naar de westerse wereld. Ze nemen moderne levensstijlen aan en verlaten de tradities van hun voorouders. De grote waarde die op het platteland van Papoea-Nieuw-Guinea aan familie wordt gehecht, overstijgt die van eenvoudige bloedbanden. We voelen ons vereerd dat we als familie zijn ontvangen door zoveel mensen in de gemeenschappen die we hebben bezocht.

We kijken ernaar uit om meer Tribal Quest-verhalen met u te delen. Binnenkort zullen we nog meer materiaal over Papoea-Nieuw-Guinea op de website van Tribal Quest plaatsen, naast de familiegeschiedenissen die we tijdens onze expeditie in Namibië hebben vastgelegd. Blijf op de hoogte terwijl wij ons opmaken om een nieuwe episode aan ons project Tribal Quest toe te voegen!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • HF.Quaaden

  augustus 12, 2016

  na 60 jaar is er niet veel veranderd, ben er 14 maanden als marinier geweest dit was een hele belevenis, geweldige bevolking.

 • Bron

  augustus 12, 2016

  Ik was van 1952 tot 1954 in Ned. Nieuw-Guinea.

 • hans hollestelle

  augustus 13, 2016

  prachtig initiatief

 • Stoffer Glazenborg

  augustus 14, 2016

  Ik ben namelijk zelf bezig om mijn vrouw haar familie uit te
  zoeken in Papoea New Guinea.
  Dus uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is.
  Nu ik dit artikel van Tribal Quest zie,hoop ik sommige gegevens
  kan gebruiken
  Ik kijk al uit naar de volgende episode.Erg goed werk.Bedankt.

 • Helma Vervaart

  augustus 28, 2016

  Mijn nichtje is met Alu Ume getrouwd, uit PNG.
  Ze wonen in de buurt van Brisbane.
  Prachtig om iets van zijn roots te kunnen zien.
  Dank daarvoor !