Maak kennis met MyHeritage Enquêtes

Reacties0

Bij MyHeritage ontdekken we voortdurend nieuwe manieren waarmee onze gebruikers hun herkomst kunnen achterhalen en meer over zichzelf te weten kunnen komen. Ons Science Team, dat wordt geleid door de wereldberoemde geneticapionier dr. Yaniv Erlich, presenteerde onlangs het project Surveys, een grensverleggend onderzoeksproject om met medewerking van de MyHeritage-gemeenschap onderzoek te verrichten naar de invloed van genetica op verschillende aspecten van ons leven.

In het kader van dit onderzoek worden er enquêtes gehouden om de relaties te analyseren tussen genetica en gedrag, persoonlijke kenmerken en cultuur. De enquêtes moeten ons duidelijk maken wat in de genen van mensen ervoor zorgt dat ze hetzelfde zijn en wat hen verschillend maakt. Met uw antwoorden draagt u bij aan waardevolle gegevens die tot belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen kunnen leiden.

De enquêtes zijn kort, niet ingewikkeld en leuk geïllustreerd.

Alle MyHeritage-gebruikers die een MyHeritage DNA-test hebben laten uitvoeren of die de resultaten van hun DNA-test naar MyHeritage hebben geüpload, zijn van harte uitgenodigd om aan dit project deel te nemen. Als u al vragen hebt beantwoord, kunt u altijd terugkomen om de enquêtes af te maken.

Dankzij degenen die tot nu toe aan onze enquêtes hebben deelgenomen, beschikken we nu al over meer dan 2 miljoen beantwoorde vragen!

We garanderen u dat al uw gegevens en resultaten vertrouwelijk zullen blijven. Bij het analyseren van de resultaten verwijderen we alle persoonlijke gegevens (zoals uw naam en e-mailadres) om uw privacy te beschermen en we delen uw persoonlijke gegevens met niemand.

Uw antwoorden worden samengevoegd met die van duizenden andere MyHeritage-gebruikers. Als u een enquête hebt voltooid, ziet u een overzicht van de resultaten en een vergelijking van uw antwoorden met die van andere gebruikers.

Deelnemen aan de enquêtes

Gebruikers van MyHeritage DNA kunnen hier met onze enquêtes beginnen of, als ze zijn aangemeld, hun muiscursor over het tabblad DNA bewegen en enquêtes selecteren:

De enquêtes gaan over de volgende onderwerpen: geografische herkomst, lichamelijke kenmerken, hobby’s, beroepen, persoonlijke gezondheid, de gezondheid van uw familie, eetgewoonten, geluk, politieke opvattingen, rechts- of linkshandigheid en slaap. Dit is nog maar de eerste reeks, we hebben nog veel meer vragen!

U kunt op de startpagina van Surveys kiezen uit een heel scala van enquêtes. Zie hieronder:

Kies een enquête en beantwoord de vragen. Bovenaan de pagina kunt u lezen in hoeveel tijd u met de enquête klaar kunt zijn. Vragen die u niet wilt beantwoorden kunt u gewoon overslaan. De enquêtes spreken voor zich: telkens wanneer u een vraag hebt beantwoord, verschijnt de volgende vraag.

Hier is een voorbeeld van de enquête Kenmerken, waarin wordt onderzocht hoe genetische en niet-genetische factoren aan ons uiterlijk bijdragen. Als u opgeeft over welke lichamelijke kenmerken u beschikt, kunnen wij onderzoeken wat mensen uniek maakt.

 

Nadat u een enquête hebt voltooid, ontvangt u een samenvatting van de resultaten en ziet u hoe uw antwoorden afsteken bij die van andere MyHeritage-gebruikers. Hier is een voorbeeld van de samenvatting voor de enquête Hobby’s:

De enquêtes zijn momenteel beschikbaar in de volgende talen: Engels, Duits, Noors, Nederlands, Zweeds, Spaans, Fins, Deens, Russisch en Braziliaans-Portugees. Er zullen binnenkort meer talen worden toegevoegd.

De eerste ontdekkingen

Ons wetenschappelijk team heeft al een paar interessante ontdekkingen over onze gebruikers gedaan. We vonden bijvoorbeeld een verband tussen de BMI (body-mass index) van personen en hun geschiedenis van hartaanvallen. Zie de grafiek hieronder:

Enquêtegegevens MyHeritage

In deze grafiek staat de BMI op de x-as. BMI is de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). In de medische literatuur is BMI een maat voor lichaamsvet en geeft de score aan of iemand een gezond gewicht heeft. Een gezonde BMI ligt tussen 18,5 en 25. Als uw BMI tussen 25 en 30 ligt, betekent dat meestal dat u te zwaar bent. Een BMI van 30 of meer duidt op obesitas.

Op de y-as tonen we de frequentie van hartaanvallen per steekproef. De lijnen zijn laag voor de laagste en de hoogste BMI’s omdat minder geënquêteerden die BMI-waarden rapporteerden.

Als u naar de ruimte tussen de lijnen voor “hartaanval” en “geen hartaanval” kijkt, dan ziet u de verschillen in het risico op een hartaanval. Wanneer de rode lijn hoger ligt dan de blauwe lijn, bestaat er een verhoogd risico op een hartaanval. De grafiek toont dat geënquêteerden met een BMI boven 28 een verhoogd risico op een hartaanval hebben. Als de blauwe lijn daarentegen hoger ligt dan de rode, dan bestaat er een statistisch lager risico op een hartaanval.

Dat ziet u links in de grafiek: Geënquêteerden met een BMI lager dan 28 hebben minder risico op een hartaanval. Dit komt overeen met onze gangbare wetenschappelijke kennis over het verband tussen de gevolgen van overgewicht en hartaanvallen.

Vergelijkbare resultaten tonen aan dat er een verband bestaat tussen hartaanvallen en roken. Zie de grafiek hieronder:

Enquêtegegevens MyHeritage

Op de x-as van deze grafiek wordt aangegeven of een gebruiker al dan niet een roker is. De y-as toont de frequentie van hartaanvallen. Van onze gebruikers heeft 2,6% van de niet-rokers een hartaanval gehad, onder de rokers was dat 5,1%. Volgens onze enquêtegegevens hebben rokers en ex-rokers een verhoogd risico op een hartaanval en dat resultaat wordt ondersteund door reguliere wetenschappelijke gegevens.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de gegevens die we aan het analyseren zijn. We zijn ervan overtuigd dat u ons team kunt helpen bij toekomstige wetenschappelijke doorbraken.

Blijf op de hoogte

Dit zijn onze eerste enquêtes. We zullen nieuwe surveys starten om meer te weten te komen over andere onderwerpen die verband houden met genetica. We danken u voor uw hulp, die ons verder helpt in ons wetenschappelijk onderzoek en ons in staat stelt om te ontdekken wat u en uw familie uniek maakt.

Het hoofddoel van de enquêtes is onderzoeken hoe genetica verschillende aspecten van ons leven beïnvloedt. Op dit moment kunnen alleen gebruikers van MyHeritage DNA aan de enquêtes deelnemen.

Doet u mee? Beantwoord nu een enquête.

Bedankt!

Het MyHeritage Team

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd