Ongelooflijke ontdekkingen over de familiegeschiedenis van voetballegendes

Reacties0

We verzamelden 8 legendarische voetballers om de etniciteitsresultaten van de MyHeritage DNA-test aan hen te onthullen. De oud-spelers, Gilberto Silva (Brazilië), John Barnes (Engeland), Lothar Matthäus (Duitsland), Clarence Seedorf (Nederland), Hernán Crespo (Argentinië), Robert Pirès (Frankrijk), Gianluca Zambrotta (Italië) en Luis García (Spanje) ontmoetten elkaar in Londen. Daar bespraken ze vroegere rivaliteiten tijdens de voorbereiding om meer over hun roots te weten te komen.

Ga naar de speciale Football DNA website voor nog veel meer nieuws over deze spelers en de bijzondere ontdekkingen over hun familiegeschiedenis.

De spelers hoorden veel nieuwe dingen over hun familiegeschiedenis. Sommige resultaten waren zelfs schokkend! Bekijk hier hun gesprekken onder leiding van de beroemde sportpresentatrice Kelly Cates:

Lees verder om alles te weten te komen over de spelers, hun verrassende etniciteitsresultaten en de ongelooflijke ontdekkingen in hun familiegeschiedenis.

Gilberto Silva

Gilberto is een Braziliaanse voetballer die in totaal 93 keer is uitgekomen voor het Braziliaanse nationale elftal. In 2002 won hij met de Braziliaanse nationale ploeg het WK. Hij speelde mee in alle zeven wedstrijden van Brazilië.

Hij heeft een zeer diverse etnische achtergrond: 47,7% Afrikaans (Nigeriaans, West-Afrikaans en Sierra Leoons), 31,7% Europees (Iberisch; Iers, Schots en Welsh; Scandinavisch; Oost-Europees) en bijna 18% Midden-Amerikaans.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Gilberto

Gilberto groeide op in Vila Luciânia, een dorp in de deelstaat Minas Gerais, in het zuidoosten van Brazilië. Vila Luciânia werd gesticht voor arbeiders in de suikerindustrie. De familie Silva woonde er vele jaren. De vader en grootvader van Gilberto werkten in deze industrie.

Treinstation van Lagoa da Prata, 1950, nabij het familiehuis van Gilberto

De suikerarbeiders kregen hun loon uitgekeerd in voedselbonnen. Daarmee moest de familie de dagelijkse boodschappen betalen.

John Barnes

John Barnes is van Jamaicaanse komaf. Hij is een voormalig profvoetballer en voetbaltrainer die 79 interlands voor Engeland heeft gespeeld. Volgens zijn enorme schare fans in Liverpool is hij één van de populairste spelers aller tijden.

De familie Barnes kwam oorspronkelijk uit Trinidad en Jamaica. Zijn MyHeritage DNA-resultaten tonen een hoog percentage Afrikaanse etnische groepen. Hij is voor 41,2% Nigeriaans en slechts voor 16,5% Iers, Schots en Welsh. Hij is ook voor 13,5% Sierra Leoons en bijna 10% Keniaans, 16,3% Iberisch en 10,9% Noord- en West-Europees.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van John

Barnes gelooft dat zijn Ierse, Schotse en Welshe DNA oorspronkelijk uit Schotland komt. Schotse plantagebezitters in Jamaica kochten duizenden slaven om op de suiker- en tabaksplantages te werken. Ze maakten enorme winsten en waren een grote stimulans voor de Schotse economie.

Johns grootouders

John heeft talrijke DNA-matches over de hele de wereld, onder wie personen uit de VS, Brazilië, Portugal, Duitsland en Canada. Sommigen daarvan waren al begonnen met het opzetten van een stamboom voor de familie Barnes. Eén familielid was al tot een stamboom met 35.000 mensen gekomen!

Lothar Herbert Matthäus

Lothar Matthäus is geboren en getogen in Duitsland. Hij vertegenwoordigde Duitsland 150 wedstrijden lang in het nationale elftal en werd uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar, nadat hij West-Duitsland in 1990 naar de wereldbeker had geleid.

Uit de DNA-test van Matthäus bleek dat hij voor 24,7% Noord- en West-Europees is (dit betekent meestal Duits, Frans en/of Nederlands), voor 17,4% Baltisch en voor 16,4% Oost-Europees. Zijn resultaten toonden bovendien dat hij voor 24,3 % Engels is. Heel verrassend voor een speler van die Mannschaft, want Engeland en Duitsland zijn altijd grote rivalen op voetbalgebied geweest.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Lothar

Tijdens ons onderzoek stuitten we op de opa van Lothar Matthäus, Georg Albert Lohmeier, geboren in 1898. Lohmeier diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het 19e Beierse infanterieregiment en vocht in 1918 mee in verscheidene Franse veldslagen. Hij ontving op 14 juni 1918 het Pruisische IJzeren Kruis 2e Klasse.

Een akte behorende bij de aan de grootvader van Lothar uitgereikte medaille

Een interessant detail is dat de in 1870 geboren Johan Georg Lohmeier, de overgrootvader van Lothar, in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van zijn zoon Georg Albert Lohmeier vocht.

Clarence Clyde Seedorf

Clarence Clyde Seedorf is geboren in Suriname maar groeide op in Nederland, waar hij 87 keer voor Oranje uitkwam. Clarence wordt beschouwd als een van de succesvolste Nederlandse spelers, omdat hij de enige speler is die met drie verschillende teams de Champions League heeft gewonnen.

Uit de MyHeritage DNA-test is gebleken dat Seedorf voor 46,2% Nigeriaans is, voor 36,2% Sierra Leoons, voor 6,3% Scandinavisch, voor 3,4% Zuidwest-Aziatisch en dat zijn DNA voor de overige 7,9% uit een mix van andere regio’s afkomstig is.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Clarence

In de familie Seedorf gaat het verhaal dat ze afstammen van inheemse Indianen uit het district Boven-Suriname. Een missionaris van de Evangelische Broedergemeente vond een inheems kind, alleen in het woud, en nam het mee naar Paramaribo, waar het werd geregistreerd bij de missiepost Seedorf. Het kind kwam uiteindelijk als slaaf op de plantage Berg en Dal terecht. Patientie Seedorf, een directe voorouder van Clarence, was een van de vier slaven die de achternaam Seedorf aannamen na hun vrijmaking in 1873.

Kostschool voor kinderen van Surinaamse missionarissen, 1915. Bron: Vier maanden in Suriname. H. Weiss. Nijkerk: G.F. Callenbach, 1915.

De slaven van Berg en Dal ontvingen sterk op het christendom geschoeid onderwijs van hernhutters. Ze werden uiteindelijk zelf ook missionarissen. Zowel de betovergrootvader van Clarence als zijn overgrootvader, Adam Seedorf, waren vrome evangelische christenen. Doordat zijn ouders in de missie werkten, groeide Frederik, de grootvader van Clarence, op in het internaat Kleinwelka, een kleine kostschool voor de kinderen van missionarissen.

Hernán Jorge Crespo

Hernán is een voormalig Argentijns voetballer die in 64 wedstrijden voor het nationale elftal uitkwam en meer dan 300 doelpunten scoorde. Argentinië staat bekend om zijn uitzonderlijke, niet aflatende stroom voetbaltalent en Hernán is daar zijn carrière lang een voorbeeld van geweest.

Crespo heeft geen Zuid-Amerikaanse roots. Zijn wortels liggen in Spanje en hij is voor 48,7% Iberisch. Daarnaast is hij voor 27,6% Italiaans en voor 17,6% Noord- en West-Europees.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Hernán

Voordat zijn familie naar Argentinië kwam, woonden ze in de Calle Nuño Gomez 16 in Málaga, waar Eduardo Crespo Viso, de grootvader van Hernán ook is geboren. Op zijn geboorteakte van 1 november 1910 is dit adres opgegeven.

Het geboortehuis van de opa van Hernán
De geboorteakte van Eduardo Crespo Viso
De immigratiepapieren van Manuel Crespo García bij aankomst in Argentinië (links) en het schip waarop het gezin de overtocht heeft gemaakt (rechts)

Toen Eduardo Crespo Viso een jaar oud was, maakte hij samen met zijn vader Manuel Crespo García en moeder Rosario Del Viso Zafra, de overgrootouders van Hernán de overtocht vanuit Málaga in Spanje aan boord van het stoomschip León XIII. Ze arriveerden op 24 december 1911 in de haven van Buenos Aires.

Robert Pirès

Robert is geboren en getogen in Frankrijk en kwam in 79 wedstrijden voor het nationale elftal uit. Hij speelde in Engeland zes seizoenen bij Arsenal en won met hen drie keer de FA Cup en twee keer de Premier League.

Volgens zijn MyHeritage DNA-testresultaten is Pirès voor 48,5% Iberisch, voor 38,1% Italiaans en voor 4,2% Iers, Schots en Welsh.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Robert

Het lijkt erop dat Robert zijn atletische vermogens in zijn genen heeft meegekregen, want zijn overgrootvader Macario Fernández Lerantes was ook een sportman. In juli 1926 won hij de derde plaats in de officiële kegelcompetitie van de Sociedad Festejos de San Pedro, waar in hij 105 punten scoorde.

Aankondiging van het kegeltoernooi
Artikel in de plaatselijke krant. Macario heeft de derde plaats behaald met een score van 105 punten
Kegelende mannen in Posada de Llanes, 1915

Gianluca Zambrotta

De Italiaanse speler Gianluca Zambrotta kwam in 98 wedstrijden voor Italië uit. Hij speelde in verschillende Italiaanse teams en hielp Italië in 2006 aan de eindzege in het WK. Hij is geboren in Como in Italië, waar ook zijn ouders en grootouders vandaan komen, en startte zijn voetballoopbaan op 17-jarige leeftijd bij de voetbalclub Como.

Zambrotta is voor 62,6% Italiaans, voor 20,3% Grieks en voor 14,9% Noord- en West-Europees.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Gianluca

Giuseppe Dotti, de overgrootvader van Gianluca, is geboren in Rovenna aan het Italiaanse Comomeer. Zijn geboorte is aangegeven door de vroedvrouw, omdat Giuseppes vader, Santo Dotti, op dat moment als boer in Zwitserland werkte.

De geboorteakte van de overgrootvader van Gianluca

De huwelijksakte van Giuseppe Dotti biedt meer details over zijn inspanningen voor de mobilisatie van Italië in de oorlog tegen Oostenrijk-Hongarije van 1915.

De huwelijksakte van de overgrootvader van Gianluca

Luis García

Luis is geboren en getogen in Spanje en speelde zowel voor Barcelona als voor Atlético Madrid. Hij kwam 25 keer uit voor het nationale elftal. Aan het einde van zijn carrière speelde hij voor Liverpool, waarmee hij de Champions League won.

Luis’ herkomst valt onder te verdelen in 84,7% Iberisch, 11,3% Sefardisch-Joods – Noord-Afrikaans en 4% Iers, Schots en Welsh.

De MyHeritage etniciteitsresultaten van Luis
De kwartierstaat van Luis García

Luis heeft op MyHeritage DNA-matches van over de hele wereld, onder meer met mensen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en Portugal. Sommige MyHeritage-gebruikers met wie Luis een match heeft zijn verwoede genealogen. Een onlangs ontdekte verwant heeft een stamboom met meer dan 15.000 mensen.

Uit de MyHeritage DNA-resultaten blijkt dat Luis voor 11,3% Sefardisch-Joods is. Ons onderzoek naar zijn familiegeschiedenis heeft bevestigd dat zijn voorouders aan moederszijde de achternaam “Mejias” droegen, een naam met een Sefardisch-Joodse oorsprong. Tijdens de Spaanse Inquisitie veranderden veel Joden hun achternamen in Castiliaanse namen. Het is mogelijk dat de oorspronkelijke familienaam Messiah was. Die naam veranderde in Mesias en uiteindelijk in Mejias.

De meerderheid van de Spaanse voorouders van Luis is afkomstig uit de Spaanse provincie Ciudad Real, voornamelijk uit het dorp Saceruela.

De dorpelingen van Saceruela vierden vroeger ieder jaar de “Dia de Los Quintos”. Op die dag togen de jongens naar het stadhuis om voor hun militaire dienst te worden gewogen en opgemeten, maar het was ook een dag voor feest en muziek. We vonden twee fantastische foto’s van de oudoom van Luis, Rodrigo Mejias Castillo, die op die dag zijn genomen. Hij leidde als musicus de viering.

Rodrigo Mejias Castillo, de oudoom leidt de viering van de Dia de los Quintos

Tot slot

We waren blij met deze gelegenheid om acht voetballegendes samen te brengen, om hun loopbaan en wedijver te bespreken en in hun familiegeschiedenissen te duiken. Ze steunen uiteraard de elftallen waar ze hun carrières hebben opgebouwd. Maar op basis van hun nieuw ontdekte genetische erfgoed konden velen van hen tijdens het WK van deze zomer voor andere landen juichen.

Ga naar Football DNA voor meer informatie over de familiegeschiedenissen en etniciteitsresultaten van de spelers en om te bekijken wat ze over de ontdekkingen te vertellen hebben.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd