Geslaagde DNA Quest: broer en zus zien elkaar voor het eerst, maar wonen een half uur rijden van elkaar!

Reacties

In maart 2018 hebben we DNA Quest gelanceerd, een maatschappelijk initiatief om geadopteerden door middel van genetische tests in contact te brengen met hun geboortegezinnen. Het project bracht ongelofelijk veel teweeg. MyHeritage-gebruikers stortten hun hart bij ons uit. Ze vertelden ons over hun zoektochten en hoe ze erop hoopten om familie te ontmoeten en ergens bij te horen. We hebben duizenden gratis MyHeritage DNA-testkits uitgereikt aan deelnemers die daarvoor in aanmerking kwamen.

Het doet ons veel plezier dat we met DNA Quest zoveel mensen hebben kunnen samenbrengen en zoveel levens hebben kunnen veranderen. Zonder de hulp van dit belangrijke initiatief hadden Susan en Terry, beiden Nieuw-Zeelanders en kinderen van één vader, wellicht nooit van elkaars bestaan geweten. En dat terwijl ze slechts op een half uur rijden van elkaar wonen.

Bekijk hier hun allereerste ontmoeting:

Aanmelding bij DNA Quest

Toen Susan Butler, 52 jaar oud, uit Te Puke in Nieuw-Zeeland, eerder dit jaar een aanvraag bij DNA Quest indiende, wilde ze geen al te hoge verwachtingen hebben. Oorspronkelijk had ze zich niet voor zichzelf in DNA Quest verdiept maar voor haar schoonzus Judy. Judy was al in de zeventig maar ze wist niets van haar biologische familie. Susan besloot het ook voor zichzelf te proberen.

Susan had haar nu overleden biologische moeder gekend. En ze had nog steeds contact met haar biologische vader, maar ze had toch nog steeds vragen. Ze geloofde dat haar vader nog meer kinderen had. Had ze niet ergens onbekende broers of zussen?

Ik had niet echt verwacht dat ik iets nieuws zou ontdekken. Ik wilde vooral mijn herkomst weten.

Verrassende resultaten

Toen Susan haar MyHeritage DNA-resultaten ontving, bleek ze een match met een zeer nauwe verwante te hebben. Ene Terry Smith, van wie ze nog nooit had gehoord. Ze belde haar vader Bruce meteen op om te zien of die naam bij hem een belletje deed rinkelen. Hij herkende de naam niet.

Susan stuurde 15 verschillende Terry Smiths een bericht via Facebook Messenger. Ze vroeg hun allemaal of ze in het afgelopen jaar hun DNA hadden laten testen. De volgende dag ontving ze een antwoord van Terry Smith, 51 jaar, uit Whakatane, Nieuw-Zeeland. Die vertelde haar dat hij vorig jaar zijn DNA had laten testen en dat hij de resultaten naar MyHeritage had geüpload. Terry wilde door middel van een DNA-test zijn biologische vader vinden, aangezien zijn moeder de naam van zijn vader niet wilde vertellen.

Ik vroeg hem hoe oud hij was en toen hij me vertelde dat hij 51 was, wist ik dat hij waarschijnlijk mijn broer was!

Terry vertelde aan Susan hoe zijn moeder heet en Susan belde Bruce terug om te zien of hij zich de moeder van Terry kon herinneren.

Bruce bevestigde dat hij een vluchtige relatie met een dame met die naam had gehad, en ontdekte dus dat hij een zoon had!

De moeder van Terry had zijn vader nooit verteld dat ze zwanger was, dus ze waren beiden even verrast. Niet alleen maakte Susan voor het eerst kennis met een halfbroer, ook vader Bruce en zoon Terry waren geschokt om over elkaar te horen.

De hereniging

Toen Susan en Terry voor het eerst telefonisch contact hadden, liepen de emoties hoog op. Ze spraken af om elkaar zo snel mogelijk te ontmoeten. Dat was behoorlijk eenvoudig, want Terry woont slechts 40 minuten van Susan vandaan en hun vader Bruce woont op slecht 30 minuten rijden. Ze verspilden geen tijd en ontmoetten elkaar al de volgende dag.

Onze gelaatstrekken kwamen duidelijk overeen.

Susan en Bruce ontmoeten Terry (midden) voor het eerst.

Zowel Susan als Terry voelen zich gezegend met deze kans om hun biologische familie te ontdekken. Het heeft hun leven veranderd op manieren die ze zich niet hadden kunnen voorstellen.

Susan vertelt:

Heel erg bedankt, van mijzelf, mijn broer Terry en mijn vader Bruce. We voelen ons gezegend. Het was fantastisch om te ontdekken dat ik een broer heb. Ook voor Terry heeft het een enorme leemte in zijn leven gevuld. Ik ben zo blij dat hij en onze vader Bruce nu al een nauwe band hebben.

Terry en Susan leren elkaar kennen.

Terry kon niet geloven dat hij na 51 jaar eindelijk zijn vader en zus had ontmoet.

Dat ik mijn zus en mijn vader heb gevonden, betekent heel veel voor me. Eenenvijftig jaar zonder vader en nu ken ik ineens ook die andere kant van de familie. Het heeft mijn leven totaal veranderd.

De New Zealand Herald wijdde onlangs een artikel aan het bijzondere verhaal van Susan en Terry. Duizenden mensen hebben deelgenomen aan DNA Quest. We kijken ernaar uit om in de komende weken meer verhalen met u te delen over de familieherenigingen die het gevolg zijn van dit buitengewone initiatief.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd