Hereniging door DNA Quest op Good Morning America

Reacties

De nu zevenendertigjarige Mitch Yurkovich uit Bad Axe in Michigan werd als baby geadopteerd. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen, en is altijd nieuwsgierig gebleven naar zijn biologische familie. Hij heeft jarenlang naar informatie over zijn herkomst gezocht. Zijn leven veranderde toen hij zijn biologische ouders alsnog vond. Die waren nog steeds bij elkaar. Ze waren inmiddels getrouwd en hadden nog meer kinderen gekregen. De vondst was mogelijk gemaakt door DNA Quest, een maatschappelijk initiatief om geadopteerden te helpen bij de zoektocht naar hun biologische families.

DANK JE WEL, MyHeritage, dat jullie met het DNA Quest-project zijn begonnen.

Ik weet dat mijn verhaal slechts een van de VELE positieve uitkomsten is.

Mijn leven is door de test veranderd (TEN GOEDE). Ik kan het team niet genoeg bedanken!

Mitch heeft zijn familie voor het eerst in levenden lijve ontmoet. Zijn verhaal was onlangs te zien in het tv-programma ‘Good Morning America‘.

DNA Quest

Mitch greep direct zijn kans, toen hij over DNA Quest hoorde. MyHeritage schenkt deelnemers aan dit maatschappelijke project gratis DNA-kits, om te proberen om geadopteerden met biologische familieleden te herenigen. Mitch ontving zijn gratis MyHeritage DNA-kit in juni en heeft direct een uitstrijkje van zijn wangen genomen.

Hij stuurde zijn monster naar het laboratorium en wachtte gespannen de resultaten af.

Op 12 juli 2018 ontving Mitch een e-mail met zijn DNA-matches. De resultaten overtroffen al zijn verwachtingen. Hij ontving meer dan 3400 matches, waaronder twee matches met zeer nauwe verwanten. De eerste match was met een man, Todd. Uit het matchpercentage van 29% viel af te leiden dat het ofwel een halfbroer ofwel een oom van Mitch was. Ook matchte hij voor 21% met een vrouw, Judy, die ofwel een halfzus of zijn grootmoeder moest zijn.

Todd heeft een stamboom op de website van MyHeritage, waarin Judy als zijn moeder wordt vermeld. Op basis van hun leeftijden stelde Mitch vast dat Todd zijn oom was en Judy zijn oma. Na een zoektocht op internet vond hij een overlijdensbericht voor Judy’s ex-man Bob. Dat was de bevestiging dat Judy de moeder van Todd was. Ook kwam hij erachter dat Todd een broer had, met de naam Scott Shaffer.

Contact zoeken

Omdat Bob en Judy geen andere kinderen hadden dan Scott en Todd, concludeerde Mitch dat Scott zijn biologische vader moest zijn. Mitch typte een e-mail om naar Scott te sturen.

Ik had het bericht getypt, alles stond op mijn computerscherm, maar ik was te zenuwachtig om op “Verzenden” te klikken. Mijn emoties schoten alle kanten op en ik heb de hele zaak nog uitvoerig met mijn vrouw besproken. Ik heb de e-mail om elf uur ’s avonds naar Scott gestuurd en ben daarna naar bed gegaan.

De volgende ochtend, vrijdag 13 juli, was Mitch aan het werk toen hij een bericht van Scott las:

Hallo Mitchell,

Alles wat je beschrijft, klinkt als het kind dat je moeder en ik hebben laten adopteren. We hebben 30 jaar lang op deze dag gewacht. Je moeder en ik zijn nog steeds samen. Je hebt een broer en een zus. Bel of e-mail ons, want we hebben heel wat bij te praten.

Mitch kon niet geloven dat hij zijn biologische ouders had gevonden en dat ze nog steeds bij elkaar waren!

Ik trilde over mijn hele lichaam en had een grijns van oor tot oor! Mijn hart ging tekeer en ik was totaal van de kaart! Ik heb na 37 jaren de biologische ouders GEVONDEN waar ik zo benieuwd naar was, en ze waren nog steeds samen! Ik heb een échte broer, en een échte zus! Dit had ik in mijn wildste dromen niet kunnen bedenken! Ik heb in minder dan 12 uur mijn biologische familie gevonden. Zo weinig tijd zat er tussen het bekijken van mijn DNA-matches en het eerste contact met Scott!

Het achtergrondverhaal

Scott en Mary Louise kregen Mitch toen ze nog maar tieners waren. Ze waren allebei nog maar 16 jaar oud. Ze wisten niet hoe ze voor een baby moesten zorgen, dus besloten ze hem te laten adopteren. Ze bleven bij elkaar en zijn al jaren gelukkig getrouwd. Ze kregen later nog twee andere kinderen, Kristen, die nu 23 is, en Michael, nu 22. Ze wonen alle vier in Angel Fire, New Mexico.

De hereniging

Mitch telefoneerde en skypete een paar keer met zijn familieleden.

De hele familie in Angel Fire was blij dat ze hem hadden gevonden en wilde graag de verloren tijd inhalen. Hij begon al een paar dagen na ontvangst van de resultaten e-mails te ontvangen van neven, tantes, ooms, grootouders, achterneven, enzovoort. Iedereen wilde kennis met hem maken. Scott en Mary lieten ook een MyHeritage DNA-test uitvoeren. Uit hun resultaten bleek dat ze werkelijk de biologische ouders van Mitch waren.

De volgende stap voor de familie was om elkaar eindelijk persoonlijk te ontmoeten. Mitch, zijn vrouw en hun kinderen pakten hun koffers en bereidden zich emotioneel voor op de reis van hun leven. Ze reisden af naar New Mexico, en ze waren niet teleurgesteld.

Mitch reunites with biological family in New Mexico
Mitch met zijn geboortegezin in New Mexico

We pakten onze spullen uit en begonnen aan een heerlijke inhaalslag. In de paar dagen dat we er waren, hebben we paardgereden en bezienswaardigheden bezocht. Scott heeft me zelfs meegenomen naar een schietbaan. We waren allemaal erg verdrietig dat het zo snel voorbij was en dat we ons dagelijks leven weer moesten oppakken. Maar de reis was er een die we nooit zullen vergeten!

Bij MyHeritage zijn we er behoorlijk trots op dat we Mitch en zijn familie met DNA Quest hebben samengebracht. Deze bijzondere familiemomenten tonen de kracht van DNA en alles waar het bij familiegeschiedenis om draait.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd