120 jaar oude brief aan de Kerstman teruggevonden

Reacties

Kinderen schrijven al honderden jaren brieven aan de Kerstman. Dat versterkt het gevoel van magie en verwachting dat bij de feestdagen hoort. Onlangs werd er nog een 120 jaar oude brief van een klein meisje aan de Kerstman teruggevonden. Hij zat verstopt in een boek dat aan een kringloopwinkel was geschonken!

De brief

De brief droeg de datum 2 december 1898. Een toen vijf jaar oude Marjorie uit Eastbourne in Engeland vroeg in haar brief aan de Kerstman om speelgoedeenden en -kippen en een kerstkous voor zichzelf en om een stuk lint en een bal voor haar kat Kittikins.

Historische context

Het MyHeritage-onderzoeksteam heeft zich tot taak gesteld om het verhaal van Marjorie verder uit te diepen. Ze doorzochten onze enorme schatkamer van historische gegevens met MyHeritage SuperSearch™ met niet veel meer dan een voornaam, Marjorie, en een adres, Enys Road 83, dat in het briefhoofd was geschreven.

Ze doorzochten de volkstellingsgegevens van het Verenigd Koninkrijk naar een meisje van ongeveer de leeftijd van Marjorie. Ze vonden een gezin dat op dat exacte adres woonde tijdens de volkstelling in Engeland en Wales van 1901. In dat gezin was er een dochter met de naam Marjorie!

Dear Santa
Volkstelling van Engeland & Wales van 1901

Op basis daarvan kon worden vastgesteld dat Marjorie op 1 september 1893 werd geboren in Hindley in het Engelse graafschap Lancashire. Verdrietig genoeg, overleed haar vader, William Tipping Pennington, op 4 november 1893, waardoor haar moeder Annie weduwe werd. Het volkstellingsdossier vermeldt over Annie: “leeft van haar eigen middelen”.

Marjorie en haar moeder hebben waarschijnlijk geen gemakkelijk leven gehad en dat komt tot uiting in haar verlanglijstje voor de Kerstman dat jaar.

Wat kwam er van die onschuldige vijfjarige Marjorie terecht? Uit ons onderzoek blijkt dat haar moeder in 1917 is overleden. Een jaar later, in 1918, trouwde Marjorie met Guy Collingwood, geboren in Calcutta, in India. Guy was officier (2e luitenant) in het Britse leger. Marjorie stierf in juni 1965, maar haar afstammelingen leven voort. De zoon van Marjorie, Trevor, had zelf ook weer een zoon, John, die in 1959 in Ashford, in het Engelse graafschap Kent, werd geboren. John kreeg op zijn beurt ook weer twee zonen.

We vragen ons af wat hun gezin dit jaar aan de Kerstman zal vragen!

Bekijk de cadeautjes die kinderen een eeuw geleden aan de Kerstman vroegen en vergelijk dat met de populairste cadeaus van tegenwoordig:

Dear Santa: Then and now

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd