Eurovisielegende Céline Dion wordt 51!

Eurovisielegende Céline Dion wordt 51!

Vandaag belichten we de familiegeschiedenis van de legendarische zangeres Céline Dion. Wat veel mensen zich niet herinneren, is dat Céline internationaal doorbrak toen ze namens Zwitserland het Eurovisiesongfestival van 1988 won. We memoreren op deze datum haar Eurovisieverleden, omdat zij vandaag haar 51ste verjaardag viert!

Celine Dion Turns 50

Céline Dion zingt in augustus 2008 “Taking Chances” in het Bell Centre in Montreal, Canada

Céline werd geboren in een grote muzikale familie in Charlemagne, een buitenwijk van Montreal in het Canadese Quebec. Zij is de jongste van 14 kinderen uit het huwelijk van Thérèse, een huisvrouw, en Adhémar Dion, een slager, beiden van Frans-Canadese afkomst.

De familie van Céline komt voort uit een sterke Frans-Canadese lijn. Haar directe voorvader, acht generaties terug, Jean Guyon du Buisson (1592-1663), werd in 1592 geboren in de parochie Saint-Aubin van de voormalige gemeente Tourouvre in het departement Orne in het noordwesten van Frankrijk.

Afbeelding van Jean Guyon du Buisson [Bron: http://www.biographi.ca]

Afbeelding van Jean Guyon du Buisson [Bron: http://www.biographi.ca]

Guyon was de patriarch van een van de eerste Franse families die zich in Nouvelle-France vestigden (de naam die de Fransen gaven aan het gedeelte van Noord-Amerika dat zij tussen 1534 en 1763 koloniseerden). De familie Guyon was gerespecteerd en welbekend. Jean verdiende zijn brood als metselaar en werd beschouwd als een “meester-metselaar met een uitstekende reputatie”. In 1615 voltooide hij de stenen binnentrap van de Saint-Aubin-kerk.

Céline behoort ook tot een van de bekende personen die hun familielijn kunnen terugvoeren tot Zacharie Cloutier, een Franse timmerman die in 1634 de weg naar Nouvelle-France vond. Hij is Célines directe voorvader, acht generaties terug.

Afbeelding van Zacharie Cloutier, de directe voorvader, acht generaties terug van Céline [Bron: Geni.com]

Afbeelding van Zacharie Cloutier, de directe voorvader, acht generaties terug van Céline [Bron: Geni.com]

Céline is vernoemd naar het lied “Céline” dat de Franse zanger Hugues Aufray twee jaar voor haar geboorte opnam. De twee zijn verre verwanten – Hugues Aufray is Célines 15e neef, zes keer verwijderd.

Céline Dion Family: Hugues Aufray live at Aix-en-Provence (France) for the French song festival 2009.

Hugues Aufray live in Aix-en-Provence voor het Franse songfestival van 2009

De hechte familie Dion toerde al door Canada als “Dion’s Family”, toen Céline nog maar een baby was. Later openden ze een kleine pianobar genaamd Le Vieux Baril (Het oude vat). Célines ouders en broers en zussen traden er op en Céline zelf debuteerde er op 5-jarige leeftijd. De jonge Céline gaf haar eerste publieke optreden op de bruiloft van haar broer Michel in 1973. Ze zong daar “Du fil des aiguilles et du coton” van Christine Charbonneau.

Céline Dion Family: The Dion Family in 2003. From left (first row): Jacques, Louise, Guislaine, Céline, Maman Dion, Adhemard Dion (Papa Dion), Elitte, Paul. From left (second row): Manon, Denise, Pauline, Clement, Claudette, Michel, Daniel, Linda [Credit: WENN, 2003]

De familie Dion in 2003. Van links naar rechts (voorste rij): Jacques, Louise, Guislaine, Céline, moeder Dion, Adhémar Dion (vader Dion), Elitte, Paul. Van links naar rechts (achterste rij): Manon, Denise, Pauline, Clement, Claudette, Michel, Daniel, Linda [Bron: WENN, 2003]

Een paar jaar later, toen ze nog maar 12 jaar oud was, tekende Céline haar eerste platencontract en schreef ze samen met haar moeder en haar broer Jacques haar eerste lied “Ce n’était qu’un rêve” (Het was slechts een droom).

Céline Dion Family: Celine singing with her mother on her 91st birthday in March 2018 [Credit: Instagram/ Celine]

Céline zingt met haar moeder op haar 91ste verjaardag in maart 2018 [Bron: Instagram/Céline]

Haar broer Michel stuurde de opname naar muziekmanager René Angélil, nadat hij diens naam had ontdekt op de achterkant van een plaat van Ginette Reno. Naar verluid was Angélil tot tranen toe bewogen door Célines stem en herkende hij onmiddellijk haar mogelijkheden om een ster te worden. Hij nam een hypotheek op zijn huis toen hij de financiering voor haar eerste plaat niet rond kon krijgen. Deze plaat, “La voix du Bon Dieu”, werd een plaatselijke nummer één hit en maakte van haar onmiddellijk een ster in Quebec.

De faam van Céline groeide en ze werd uitgenodigd om voor paus Johannes Paulus II en 65.000 aanwezigen op te treden in het Olympisch Stadion van Montreal. Ze was 16 en zong “Une colombe”, een hit van een album dat ze onlangs had uitgebracht.

Niet lang daarna vertegenwoordigde Céline Zwitserland op het Eurovisie Songfestival van 1988 in Dublin. Ze zong in Ierland “Ne partez pas sans moi”. In een van de spannendste finales in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival won Céline voor Zwitserland met een uiterst gering puntenverschil. Het was voor Zwitserland de tweede keer ooit.

Céline startte een liefdesrelatie met René, die sinds haar jeugd haar manager was. Het stel verloofde zich in 1991. Hun huwelijk vond plaats op 17 december 1994 in de Basiliek Onze Lieve Vrouw van Montreal. Het werd live uitgezonden en de kijkers werden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote viering.

Céline Dion Family: Céline and René on their wedding day, December 17, 1994 [Credit: Entertainment Weekly]

Céline en René op hun trouwdag, 17 december 1994 [Bron: Entertainment Weekly]

Het paar kreeg vervolgens drie zonen. René-Charles, nu 18 jaar oud, is geboren in 2001. Céline is in oktober 2010 bevallen van de tweeling Nelson en Eddy.

Helaas overleed René, de man met wie Céline meer dan 20 jaar getrouwd was, in januari 2016 op 73-jarige leeftijd, na een lange strijd tegen kanker. Céline blijft optreden. In juni zal ze een periode van acht jaar in Las Vegas afsluiten. Ze zal dan als vaste zangeres van Caesars Palace meer dan 1000 concerten hebben gegeven.

René-Charles, de oudste zoon van Céline, is nu een ontluikend muzikant. Hij nam twee rapnummers op in een thuisstudio, onder de naam Big Tip uitgebracht op Soundcloud. De nummers werden nummer één en nummer twee in de Canadese Soundcloud-charts. Pas nadat de nummers een succes waren geworden, vertelde hij zijn moeder erover.

Céline Dion Family: Céline with her three sons. From left, René-Charles, Nelson and Eddy [Credit: People Magazine]

Céline met haar drie zonen. Van links naar rechts: René-Charles, Nelson en Eddy [Bron: People Magazine]

Ze heeft de muzikale genen en liefde voor de schijnwerpers die ze van haar eigen muzikale familie had ontvangen nu aan de volgende generatie overgedragen.

In afwachting van de superster die in het komende Eurovisieseizoen zal opstaan, zullen we niet vergeten dat Céline haar status van internationale sensatie 30 jaar geleden op het podium van het Songfestival verdiende. Dat is iets om te vieren. Gefeliciteerd met je 51ste verjaardag, Céline!