Songfestivalfamilie ABBA

Songfestivalfamilie ABBA

We zijn al meer dan vier decennia verder, maar de muziek en uitstraling van de supersterren van de band ABBA weet de fans nog wereldwijd te bekoren. Tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van het Eurovisiesongfestival in 2005 werd “Waterloo” uitgeroepen tot het beste lied in de geschiedenis van het festival.

Hoewel velen denken dat ze alles weten over de twee powerkoppels die de groep vormden, weten niet veel fans dat de muzikale erfenis van de twee liefdesparen ook hun kinderen tot Eurovisie-faam heeft geïnspireerd.

Geschiedenis

De legendarische hits van ABBA zijn geworteld in de liefdesverhalen en huwelijken van Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad en van Björn Ulvaeus en Agnetha Fältskog.

Van links naar rechts: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus, 1976.

Van links naar rechts: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus, 1976.

Op het podium hadden de stellen zo veel chemie dat de vonken er in de liefdesliedjes van ABBA van afspatten en de paren de songs naar grote hoogten tilden.

Björn Ulvaeus en Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog and Björn Ulvaeus, 1976

Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus, 1976

Björn was de 23-jarige zanger van de muziekgroep Hootenanny Singers, toen hij in 1968 de 18-jarige singer-songwriter Agnetha ontmoette. De liefde sloeg toe en na twee jaar verkering volgde er in 1971 een muzikaal droomhuwelijk. Op de bruiloft speelde ABBA-lid Benny Andersson op het orgel. Hun relatie culmineerde in twee kinderen, Linda en Peter, en verflauwde aan het eind van de jaren zeventig, wat uiteindelijk in 1980 tot hun echtscheiding leidde.

De hoogtijdagen van hun huwelijk viel samen met de bliksemcarrière van ABBA, die werd gelanceerd door hun triomf op het Eurovisiesongfestival van 1974. Hun liefde was duidelijk zichtbaar tijdens het optreden, wat urgentie en betekenis verleende aan de tekst van hun winnende liedje “Waterloo, promise to love you forever more.” Hun liefde heeft niet lang geduurd maar was de motor achter de overwinning van ABBA tijdens het Eurovisiesongfestival en het immense commerciële succes in de daaropvolgende jaren.

Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad

Naast het liefdesverhaal van Björn en Agnetha, stond de romance tussen Benny en Anni-Frid centraal tijdens het Songfestival van 1974. Hun liefde had vijf jaar eerder, in 1969, wortel geschoten, tijdens het Melodifestivalen, de nationale Eurovisiefinale van Zweden.

Benny Andersson and Anni-Frid, 1976

Benny Andersson en Anni-Frid, 1976

Benny en Anni-Frid hebben samen geen kinderen, maar hebben allebei twee kinderen uit eerdere huwelijken.

Voordat het echtpaar elkaar ontmoette, was Anni-Frid getrouwd met Ragnar Fredriksson, met wie ze twee kinderen kreeg. De twee kinderen van Benny, Peter en Heléne, waren afkomstig uit een eerder huwelijk, met Christina Grönvall.

Beide relaties eindigden en leidden tot de uiteindelijke opheffing van de groep in 1982, maar de boodschap om de liefde op het podium en met het publiek te vieren werd aan de volgende generatie doorgegeven.

And The Beat Goes On

Peter Grönvall, de zoon van Benny Andersson, heeft ooit gezegd: “Opgroeien met Benny heeft zijn sporen nagelaten”. Als je vader een van de beroemdste muzikanten van Zweden is, is het niet eenvoudig om uit zijn schaduw te treden. Peter was aanvankelijk van plan om astronoom te worden maar hij merkte thuis achter de piano dat ook hij het muziekvirus in zijn bloed had.

Peter Grönvall [Credit IMDb.com]

Peter Grönvall [Credit IMDb.com]

Hoewel hij buiten de schijnwerpers probeerde te blijven, trad Peter net als zijn vader tijdens het Songfestival op. Zijn groep One More Time werd derde op het Eurovisiesongfestival van 1996. Het jaar daarvoor werd de groep tweede op het Melodifestivalen, en was het Eurovisiesongfestival ook al in zicht.

One More Time bestond net als ABBA oorspronkelijk uit vier personen: Peter Grönvall, zijn vrouw Nanne Grönvall, Maria Rådsten en Thérèse Löf.

One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]

One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]

Peter heeft sindsdien een meer ondersteunende rol op zich genomen. Zijn vrouw Nanne treedt nog steeds als zangeres op, maar Peter zet zijn muziektalent nu in als producer.

Nanne Grönvall, 2010

Nanne Grönvall, 2010

In tegenstelling tot dat van zijn vader is het huwelijk van Peter wel stabiel. Hij en Nanne zijn al meer dan 32 jaar samen en hun samenwerking houdt ook al 27 jaar stand.

Peter and Nanne Grönvall, [Credit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter en Nanne Grönvall, [Credit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter is niet het enige “ABBA-kind” dat het muzikale gen heeft doorgekregen. Agnetha Fältskog nam in 1987 een kinderalbum met haar zoon Christian op. Hoewel het nummer geen Eurovisie-faam verwierf, werd het in Zweden bekroond.

Ware liefde overwint alles en het aantal overwinningen van ABBA is legio. Met de verkoop van meer dan 380 miljoen albums en singles wereldwijd, lijkt romantiek voor en achter de schermen het geheim van ABBA te zijn. Benny’s zoon Peter en Agnetha’s zoon Christian zetten de liefdevolle familietraditie voort. Zal de ABBA-liefdesdynastie ook voortbestaan? Mamma Mia, wat een moeilijke vraag!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Marijke Hillegonda Wilgenhof

    maart 19, 2019

    Ik ben sinds 1974 ABBA fan, nog steeds. Ik heb mijn vakantie huisje Mama Mia genoemt. Ik ben de moeder van Ingrid en Arnold. (Dat zit in Mia)