Zingende zusjes in Eurovisiesongfestival

Zingende zusjes in Eurovisiesongfestival

Vrouwen over de hele wereld zijn het erover eens: niemand begrijpt je zo goed als je eigen zus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Eurovisiesongfestival in de loop der jaren heel wat groepen met zusters heeft mogen ontvangen, naast zusters die in elkaars voetsporen zijn getreden. We brengen hulde aan deze vrouwen, die gezusterlijk in de schijnwerpers van het Eurovisiesongfestival hebben gestaan:

Monica en Ami Aspelund – 1977 en 1983 – Finland

Eurovision Sisters Monica and Ami Aspelund [Credit: www.seurakuntalainen.fi]

Monica and Ami Aspelund [Bron: www.seurakuntalainen.fi]

Monica Aspelund zong tijdens het Eurovisiesongfestival van 1977 het nummer “Lapponia” voor Finland. Haar zuster Ami volgde haar in 1983 op met het nummer “Fantasiaa”. Naast hun Eurovisie-ervaringen en jarenlange muziekcarrières delen ze ook religieuze overtuigingen en hebben ze als duo bij christelijke muziekconcerten opgetreden. Ami Aspelund vertelde dat juist dat deel van haar leven met haar zus een geschenk is geweest.

Lisa, Amy, en Shelley Vol – 2017 – Nederland

Eurovision Sisters: Lisa, Amy and Shelley Vol

Van links naar rechts: Amy, Shelley en Lisa Vol

De tweelingzusters Amy en Shelley Vol vormen samen met hun oudere zus Lisa het trio O’G3NE. Hun carrière startte met een optreden tijdens het Junior Eurovisiesongfestival van 2007. Ze vertegenwoordigden Nederland in 2017 op het Songfestival met het lied “Light and Shadows” van de hand van hun vader Rick Vol. De O in de naam van het trio staat voor de bloedgroep van de moeder van de meisjes. “Light and Shadows” was aan haar opgedragen. Ze overleed kort na het festival.

Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis – 1998, 2007 en 2015 – Nederland

Eurovision Sisters: Edsilia Rombley and her sister in law, Trijntje Oosterhuis

Edsilia Rombley en haar schoonzus Trijntje Oosterhuis

Edsilia Rombley vertegenwoordigde Nederland in 1998 met het lied “Hemel en aarde”, in het Engels uitgebracht onder de titel “Walking on water”. In 2007 stond ze weer op het Eurovisie-podium, met “On Top of the World”. Ze was kort daarvoor getrouwd met haar producer en songwriter Tjeerd Oosterhuis. Acht jaar later zou Edsilia tijdens het Songfestival worden opgevolgd door Trijntje Oosterhuis (Tjeerds zus en Edsilia’s schoonzus). Ze vertegenwoordigde Nederland met het lied “Walk Along”. Ze kwam er tijdens het Eurovisiesongfestival achter dat ze zwanger was. Ze kreeg later haar eerste dochter, Edsilia’s nichtje.

Niña en Djem van Dijk – 2006 – Nederland

Eurovision Sisters: Niña and Djem van Dijk

Niña en Djem van Dijk

Niña en Djem van Dijk vormden samen met hun voormalige muziekdocente Caroline Hoffman het trio Treble dat tijdens het Eurovisiesongfestival van 2006 voor Nederland uitkwam. Ze staan bekend om het gebruik van teksten in een verzonnen taal en gaan ervan uit dat muziek volstaat om een betekenis over te brengen. En ze zijn niet de enige zussen die hun eigen taal hebben.

Bianca, Stella, en Patricia Maessen – 1970 en 1977 – Nederland en België

Bianca, Stella, en Patricia Maessen, Hearts of Soul, 1970

Bianca, Stella, en Patricia Maessen, Hearts of Soul, 1970

Bianca, Stella en Patricia, oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, vormden de Nederlandse band Hearts of Soul. Op het Songfestival van 1970 mochten er niet meer dan twee leadzangers per act meedoen, dus ze traden toen op als Patricia en de Hearts of Soul. Uiteindelijk verhuisden alle drie de zusters samen naar België, waar ze bekend werden als Dream Express. Ze kwamen in 1977 voor België op het Eurovisiesongfestival uit en Stella in 1982 nog eens.

Inga en Anush Arshakyan – 2009 – Armenië

Eurovision Sisters: Inga and Anush Arshakyan

Inga en Anush Arshakyan

Deze zusjes zijn gespecialiseerd in volksmuziek en traditionele Armeense muziek met een moderne twist. Ze zongen samen het lied “Jan-jan” op het Eurovisiesongfestival van 2009 en Inga vertegenwoordigde Armenië opnieuw in 2015, als onderdeel van de band Genealogy. Of ze nu met hun familie optreden of het Armeense muzikale erfgoed levend houden, deze zusters weten zonder meer hoe ze contact met hun roots moeten houden.

Tamara en Tijana Todevska – 2008, 2009, en 2014 – Macedonië

Eurovision Sisters: Tamara and Tijana Todevska

Tamara en Tijana Todevska

Alle ouders zouden willen dat hun kinderen zo goed op hun beurt zouden wachten als Tamara en Tijana Todevska. Tamara startte hun Eurovisieserie met het nummer “Vo ime na ljubovta” (“Let me love you”) en was tijdens het Eurovisiesongfestival van 2014 de achtergrondzangeres van haar zus Tijana, die het lied “To the sky” ten gehore bracht. Tamara zal tijdens het Eurovisiesongfestival van 2019 met het lied “Proud” optreden. De vader van Tijana en Tamara is muziekdocent en hun moeder is operazangeres, dus het is geen mysterie waar ze hun muzikale talenten vandaan hebben.

Wie waren uw favoriete zusters op het songfestival? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!