Het blijft familie: behulpzame broers en zussen op het Songfestival

Het blijft familie: behulpzame broers en zussen op het Songfestival

Wat er ook gebeurt, je weet dat je op de steun van je broer of zus kunt rekenen. De familie geeft rugdekking – ook als je op het podium van het Eurovisiesongfestival staat. In de loop der jaren hebben enkele broers en zussen het Songfestival bereikt. Soms deelden ze de schijnwerpers, soms streden ze erom! Hieronder vindt u de mannen en vrouwen die tijdens het Songfestival op hun familiebanden konden steunen. Begin deze maand werd Siblings Day gevierd in sommige staten van Amerika. Vandaar dat we de aandacht vestigen op deze bijzondere Eurovisie-broers en -zussen.

Salvador en Luísa Sobral, Portugal

Salvador and Luísa Sobral, Eurovision Song Contest 2017

Salvador en Luísa Sobral, Eurovisiesongfestival 2017

In 2017 won Portugal voor het eerst in 53 jaar het Eurovisiesongfestival! De winnaars waren broer en zus Salvador en Luísa Sobral. Salvador voerde het door zijn zus Luísa geschreven nummer “Amar pelos dois” uit. Luísa steunde haar broer door dik en dun. Salvador had een hartaandoening en had kort voor de wedstrijd een operatie ondergaan. Hij was gedwongen om tot aan de halve finales uit te rusten, dus Luísa zong tijdens alle repetities in plaats van hem. Broer en zus Sobral schreven Eurovisiegeschiedenis – hun inzending behaalde 758 punten, de hoogste score voor een Eurovisiewinnaar ooit. Was dat een overwinning uit familieliefde?

Tijana Dapčević en Tamara Todevska

Tamara Todevska and Tijana Dapčević [Credit: http://aska.rs]

Tamara Todevska en Tijana Dapčević [Credit: http://aska.rs]

Tijana Dapčević en haar jongere zusje Tamara Todevska zijn doorgewinterde Eurovisiezusters, die om beurten in de schijnwerpers treden. Tamara vertegenwoordigde Macedonië op het Eurovisiesongfestival van 2008. Tijana streed in 1996, 2002 en 2005 mee om de Eurovisievertegenwoordiger voor Macedonië te worden. Tot slot verschenen ze in 2014 samen op het Songfestival. Tijana vertegenwoordigde haar land met “To the Sky”, Tamara stond in het achtergrondkoor. Het is niet de eerste keer dat de zusters samen optraden. Tamara’s eerste officiële nummer, uitgebracht in 1997, was een duet met Tijana genaamd “Igra iuda” (Crazy game). Houdt dit jaar Tamara weer in de gaten. Ze vertegenwoordigt de Republiek Noord-Macedonië op het Songfestival.

Gianluca en Dorothy Bezzina van de groep L’Aħwa

Bezzina Siblings, from left, Dorothy, Samaria, Gianluca, Paul, Joseph, Vincienne and Francesca

De broers en zussen Bezzina

Gianluca Bezzina vertegenwoordigde Malta op het Songfestival van 2013 met het nummer “Tomorrow”. Hij stootte door tot de finale. Gianluca’s zus Dorothy begeleidde hem niet. Sterker nog, ze ging de concurrentie met hem aan en probeerde ook voor Malta uit te komen!

Dorothy’s nummer “Starting from the End” haalde het niet maar broer en zus koesteren geen wrok. Gianluca en Dorothy hebben hun krachten gebundeld om deel te nemen aan de Maltese voorronden voor het Songfestival van 2014 en 2015, samen met vier andere zussen van Gianluca. De naam van hun groep is “L-Aħwa”, het Maltese woord voor “broers en zussen”.

Francesco en Filippo Gabbani

Filippo and Francesco Gabbani [Credit:www.prealpina.it]

Filippo en Francesco Gabbani [Credit:www.prealpina.it]

De broers Francesco en Filippo Gabbani hebben elkaar gedurende het hele Eurovisiesongfestival van 2017 ondersteund. Samen met twee andere componisten schreven ze “Occidentali’s Karma”, gekozen als de Italiaanse inzending voor het Songfestival. Francesco voerde het lied uit en werd zesde, met Filippo als begeleidend zanger. Filippo zegt dat er nooit rivaliteit is geweest tussen hem en zijn broer. “We hebben nooit ruzie gemaakt”, zegt hij. “Zelfs niet toen we nog kinderen waren.”

Met steun van de familie kunt je het ongetwijfeld ver schoppen – tot aan het Eurovisiesongfestival aan toe.

Ervaart u veel steun van een broer of zus? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!