Topchefs uit Frankrijk doen ongelooflijke ontdekkingen over hun familiegeschiedenis

Topchefs uit Frankrijk doen ongelooflijke ontdekkingen over hun familiegeschiedenis

Wat we eten, verbindt ons met ons erfgoed. We worden als individu grootgebracht met het eten uit onze cultuur en voor velen onder ons wordt dat een integraal onderdeel van wie we zijn. De traditionele keuken wordt in de maatschappij waarin we leven van de ene generatie aan de volgende overgeleverd, waardoor onze keuken integraal deel uitmaakt van onze cultuur.

We hebben onlangs zes van de beste banketbakkers en chocolatiers van Frankrijk uitgenodigd om te ontdekken hoe hun roots hun culinaire creaties hebben beïnvloed. Angelo Musa (Plaza Athénée, Parijs), Nicolas Bacheyre (Un Dimanche à Paris), Patrick Roger, Carl Marletti, Nicolas Cloiseau (La Maison du Chocolat) en Laurent Duchêne begonnen met MyHeritage aan een fascinerende reis om hun oorsprong te ontdekken. Ze werden vergezeld door culinair journalist Vincent Ferniot en blogger Sharon Heinrich van Paris Chez Sharon.

Deze chefs staan aan de top van hun vakgebieden. Hun creaties wekken ontzag en zijn inspirerend. Maar waar komt hun creativiteit vandaan? Is het mogelijk dat ze een deel van de creatieve inspiratie voor hun meesterwerken in hun genen hebben meegekregen? Dat is wat we wilden ontdekken. Door middel van MyHeritage DNA ontvingen de chefs fascinerende nieuwe informatie over hun afkomst en hun unieke etnische mixen.

Bekijk de ongelooflijke ontdekkingen die ze over hun familiegeschiedenis deden in deze video op onze speciale website Gourmet Origins:

Lees verder om alles te weten te komen over de chefs, hun etniciteitsresultaten en de ontdekkingen in hun familiegeschiedenis.

Angelo Musa

Angelo Musa werd in 2003 uitgeroepen tot World Pastry Champion (wereldkampioen patisserie) en in 2007 tot Meilleur Ouvrier de France (beste ambachtsman van Frankrijk). Sinds 2016 is Angelo Musa de Executive Pastry Chef van het beroemde Hôtel Plaza Athénée in Parijs.

Zijn etnische afkomst is voornamelijk geconcentreerd in Europa: Zuid-Europa (39,7% Italiaans en 21,6% Grieks), Noord- en West-Europa (12,6% Engels en 9,2% Scandinavisch), Oost-Europa (8,7%) en het Midden-Oosten (8,2%).

Angelo is Italiaans van vaderskant en Frans van moederskant en is afkomstig uit de streek Lotharingen, in het noordoosten van Frankrijk. Zijn voorouders van vaderskant komen uit Locorotondo, een dorpje in Zuid-Italië. Angelo ontdekte dat zijn voorouders paretari waren. Ze bouwden stapelmuren tussen de akkers. Het goed stapelen van stenen zonder cement was een kunst, die onlangs door de UNESCO is toegevoegd aan het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Een document dat het huwelijk bezegelt tussen Angelo’s betovergrootvader Giuseppe Petrelli, gekwalificeerd als <em>paretaro</em>, en de dochter van Ignazio Rosé, <em>paretaro</em>, in 1863.

Een document dat het huwelijk bezegelt tussen Angelo’s betovergrootvader Giuseppe Petrelli, gekwalificeerd als paretaro, en de dochter van Ignazio Rosé, paretaro, in 1863.

Deze muren waren voor de plaatselijke bevolking zo belangrijk dat de paretaro niet alleen goed werden betaald maar ook vaak wijn, vers brood en kaas als geschenken kregen aangeboden.

Aan moederszijde ontdekte Angelo een voorouder in Nancy die melkboer was en een voorouder die coquetier was. Een coquetier was een reizende handelaar die verse producten (waaronder eieren) op boerderijen inkocht om ze op de markt door te verkopen. Zijn voorouders werkten met de belangrijkste ingrediënten voor de banketbakkerij!

Nicolas Bacheyre

De in Toulouse geboren Nicolas Bacheyre werd in 2016 uitgeroepen tot “grootste belofte als patissier”. Hij is chef-patissier bij Un Dimanche à Paris, een restaurant, theesalon en boetiek in Saint-Germain-des-Prés.

Nicolas leerde dat zijn etnische herkomst uitsluitend Europees is: Zuid-Europa (72,2% Iberisch), Noord- en West-Europa (19,6%) en Oost-Europa (8,2%).

Nicolas had veel vragen over zijn achternaam. Hij had na wat onderzoek ontdekt dat de naam Bacheyre opmerkelijk zeldzaam is. Sinds 1950 zijn er maar drie mensen met die naam geboren: zijn vader, zijn zus en hijzelf! Nicolas vermoedde dat het unieke karakter van zijn naam te wijten kan zijn aan een exotische oorsprong.

Ons onderzoeksteam heeft vijf generaties ver teruggezocht tot aan een directe voorouder, Joseph Vaissière, een inwoner van de Haute-Garonne, een boer die zich in de Ariège in het zuidwesten van Frankrijk had gevestigd. Zijn zoon, Jean, was de eerste man in de familie die geboren werd met de naam Bacheyre. Het sterke accent van de Ariège kan de reden zijn voor de spellingsverschuiving van de achternaam Vaissière naar Bacheyre.

Het huis in Daumazan, in de Ariège, waar Jean Bacheyre in 1855 werd geboren. De ouders van zijn betovergrootvader waren boeren die in een huis in het dorp woonden.

Het huis in Daumazan, in de Ariège, waar Jean Bacheyre in 1855 werd geboren. De ouders van zijn betovergrootvader waren boeren die in een huis in het dorp woonden.

Patrick Roger

De beeldhouwer en chocolatier Patrick Roger is een bakkerszoon die zijn eerste chocolaatjes op de keukentafel van zijn ouders maakte. Hij heeft met zijn briljante creaties in 2000 de titel Meilleur Ouvrier de France (beste ambachtsman van Frankrijk) behaald en werd in 2018 benoemd tot ridder in het Legioen van Eer.

Patrick Roger ontdekt zijn familiegeschiedenis met hulp ban Vincent Ferniot.

Patrick Roger ontdekt zijn familiegeschiedenis met hulp ban Vincent Ferniot.

Patricks etnische herkomst is Europees: Noord- en West-Europa (44,3% West- en Noord-Europees, 8,2% Iers, Schots en Welsh), Zuid-Europa (26,6% Iberisch en 4,8% Grieks) en Oost-Europa (16,1% Zuid-Slavisch).

We waren benieuwd naar Patricks voorouders en de tradities die hun leven bepaalden. Ons onderzoek heeft een familiegeschiedenis aan het licht gebracht waarin verschillende boeren, arbeiders en landarbeiders een rol speelden.

Er is één ding dat speciaal opvalt bij zijn voorouders: verschillende van hen, in verschillende takken van zijn familie, hebben hun gemeenschappen gediend. Een mooi voorbeeld daarvan is Patricks directe voorouder (6 generaties) Jean-François Trécul, die in 1843 burgemeester was van de gemeente Choue, in het departement Loir-et-Cher.

De ontdekking van voorouders die als molenaar werkten, trok onmiddellijk de aandacht van Patrick, zoals zijn directe voorvader (5 generaties), François Jacques Boulay (geboren in 1841 in Droué, Loir-et-Cher), die volgens de geboorteakte van zijn zoon een gediplomeerd molenaar was.

Carl Marletti

Carl Marletti, de voormalige chef-patissier van het Grand Hôtel Intercontinental in Parijs, waagde zich in 2007 aan het openen van een banketbakkerszaak in het 5e arrondissement van Parijs. Hij geniet naar eigen zeggen vooral van de luxe van het reizen en het ontmoeten van mensen om ideeën voor nieuwe creaties op te doen, maar we zagen dat zijn familie net zo belangrijk voor hem is. Zijn familiegeschiedenis is zeer onstuimig en divers.

Carls etnische herkomst is zeer gevarieerd: Zuid-Europa (28,4% Grieks, 12,5% Italiaans, 4,9% Iberisch), Noord- en West-Europa (27% Engels en 17,6% Iers, Schots en Welsh), 3,8% Asjkenazisch-Joods en 5,8% Zuidwest-Aziatisch.

Carl wist dat zijn grootvader van moederszijde een banketbakker was maar er bleek zich tot zijn verrassing nóg een bakker onder zijn voorouders te bevinden. Zijn Italiaanse overgrootvader, Alfonso Marletti, was rond 1905 als bakker in de havenstad La Spezia werkzaam.

Het beroep van Alfonso Marletti is fornaio op de geboorteakte van zijn zoon Loris in 1905.

Het beroep van Alfonso Marletti is fornaio op de geboorteakte van zijn zoon Loris in 1905.

Alfonso en zijn gezin emigreerden eind jaren twintig van Italië naar Frankrijk. Hij werd huisschilder om zijn familie te onderhouden en in zijn nieuwe land te integreren.

Nicolas Cloiseau

Nicolas Cloiseau is de chef van het beroemde La Maison du Chocolat. Als gerenommeerd chocolatier werd hij in 2007 uitgeroepen tot Meilleur Ouvrier de France (beste ambachtsman van Frankrijk). Hij blinkt uit in het combineren van traditionele zoetigheden met moderne innovatie.

Nicolas heeft een voornamelijk Europese oorsprong: Noord- en West-Europa (43,4% Iers, Schots en Welsh, 15,7% West- en Noord-Europees en 14,8% Engels), Zuid-Europa (18,1% Iberisch en 6,5% Italiaans) en 1,5% Asjkenazisch-Joods.

Nicolas staat bekend om het innoveren van traditionele Franse chocoladecreaties. We ontdekten dat veel voorouders van Nicolas (uit Bourgondië en Bretagne) ook in traditionele beroepen werkten, waarvan sommige niet meer bestaan. Zijn voorvader Pierre Cloisel (geboren in 1799 in Arthel in de Nièvre) was een bassecourier, die pluimvee en konijnen hield. Een andere voorouder, Marie-Hyacinthe Le Masson (geboren in 1825 in het departement Côtes-d’Armor), was spinster en haar vader was zadelmaker.

Huwelijksakte uit 1852 van de spinster Marie-Hyacinthe Le Masson, wier vader, François Le Masson, zadelmaker was.

Huwelijksakte uit 1852 van de spinster Marie-Hyacinthe Le Masson, wier vader, François Le Masson, zadelmaker was.

Laurent Duchêne

Het vakmanschap van Laurent Duchêne heeft hem vele prijzen opgeleverd, waaronder de titel Meilleur Ouvrier de France (beste ambachtsman van Frankrijk) in 1993. In 2001 opende hij zijn eerste boetiek in het 13e arrondissement van Parijs.

Hij was verbaasd dat zijn herkomst niet louter Europees was. Zijn etniciteitsresultaten: Noord- en West-Europa (32,5% West- en Noord-Europa (32,5% West- en Noord-Europees en 24,4% Engels) en Zuid-Europa (34,6% Iberisch en 2,6% Italiaans), 2,5% Asjkenazisch-Joods en 3,4% Midden-Oosters.

Het verbaasde hem ook dat hij een overgrootmoeder had met Laurent als achternaam.

De geboorteakte van zijn overgrootmoeder Françoise Adelle Laurent, geboren op 23 juni 1835 in Sennely, Loiret.

De geboorteakte van zijn overgrootmoeder Françoise Adelle Laurent, geboren op 23 juni 1835 in Sennely, Loiret.

Laurent herkende zijn eigen ondernemersgeest in het verhaal van zijn directe voorouder (5 generaties), Théodore Foulon. Ten tijde van zijn huwelijk was Théodore 24 jaar oud en was hij wever. Bij de geboorte van zijn dochter in 1824 was hij boer. Bij het huwelijk van zijn dochter in 1843 werd hij tot eigenaar verklaard. Zijn levensloop toont hoe je met doorzettingsvermogen en hard werken op de sociale ladder kunt stijgen.

Tot slot

We waren blij dat we de gelegenheid hadden om aan ieder van deze gerenommeerde chefs hun unieke familiegeschiedenis te presenteren. Het was heel leuk om naar hun reacties te kijken, terwijl ze hun familieverhalen hoorden en hun DNA-resultaten zagen. Mocht het verleden van hun familie hen tot nu toe niet hebben geïnspireerd, dan zal dat veranderen nu ze meer over hun erfgoed weten. We hopen dat dat tot inspiratie zal dienen bij het creëren van hun uitzonderlijke (en smakelijke!) kunstwerken.

Bezoek Gourmet Origins om meer te weten te komen over de familieverhalen van deze chefs, de onthulling van hun etnische herkomst en hun reacties op de ontdekkingen.