MyHeritage Chief Science Officer Yaniv Erlich presenteert op TEDMED

MyHeritage Chief Science Officer Yaniv Erlich presenteert op TEDMED

MyHeritage’s Chief Science Officer, Dr. Yaniv Erlich, heeft recent een presentatie gegeven op TEDMED, de wereldwijde community gericht op het delen van ideeën met impact en op leiders met impact, die de wereld van health en medicijnen willen veranderen.

Yaniv sprak over het enorme potentieel van biomedisch onderzoek en de vele inzichten die we kunnen krijgen door genealogisch onderzoek. Deze inzichten omvatten de levensduur van individuen, migratiepatronen, nieuwe aanwijzingen voor het oplossen van cold-case crimes, en meer.

Bekijk Yaniv’s TEDMED presentatie hier:

Een stukje familiegeschiedenis

Yaniv begint zijn TEDMED-toespraak waarin hij ‘oom Bernie’ beschrijft, de archetypische genealogist van de familie die steevast familieleden uithoort om meer informatie te krijgen. Als kind hield Yaniv nogal van genealogie. Zoals vele Israëlische tieners, leidde hij zijn eigen genealogie-project in de zevende klas. Het was zo leuk dat hij zijn moeder verschillende keren vroeg om hem naar het Museum van het Joodse Volk in Beit Hatfutsot te brengen – dat destijds een van de weinige bronnen voor genealogische informatie had. Een ding waar hij van hield, was hoe geschiedenis kruist met familieverhalen, en het proces van het vinden van voorouders voelde als detectivewerk. Nadat hij het project zo goed had gedaan, won Yaniv de titel van Beste genealogie-project van het Jaar op zijn middelbare school. De huidige genealoog in de familie is nu zijn tante.

De laatste keer dat Yaniv tijd spendeerde aan de genealogie van zijn eigen familie was nadat zijn vader twee jaar geleden overleed. Hij vond het proces therapeutisch en genezend: “Op de een of andere manier voelde ik dat het opsporen van mijn voorouders me verbindt met mijn vader en zijn jeugd, en het herzien van de levenscycli van mijn familieleden gaf me wat rust en de troostende gedachte, dat het verdriet dat ik ervaar gewoon deel uitmaakt van de eindeloze rivieren van generaties. ”

Wereldstamboom

Gedurende de tijd dat Yaniv zijn Ph.D. studies afrondde, werd hij uitgenodigd om lid te worden van de site Geni.com. Hij raakte langzaam meer geïnteresseerd in menselijke genetica en de site intrigeerde hem. Toen hij zijn stamboom op de website begon te documenteren, was hij geschokt toen hij ontdekte dat veel van zijn familieleden al op de site stonden. Dit zette hem aan het denken – stambomen zijn een van de meest waardevolle troeven in de menselijke genetica. Toch zijn grote stambomen erg moeilijk te verzamelen.

Een paar maanden later startte Yaniv zijn eigen onafhankelijke onderzoeksgroep aan het Whitehead Institute of MIT. Als een van de eerste projecten van het lab is besloten om te proberen alle gegevens van Geni.com te verzamelen. Nadat een overeenkomst was gesloten met Geni, gaven ze hem instructies over hoe de gegevens moesten worden verzameld en uiteindelijk werden 86 miljoen openbare profielen gedownload van Geni.com. Na verloop van tijd groeide het project, uiteindelijk nam het 8 jaar in beslag vanaf het begin tot publicatie. 

De sleutel tot lang leven

Een van de eigenschappen die Yaniv bestudeerde, was de relatie tussen genetica en levensduur. De vraag wat onze levensduur zou kunnen beïnvloeden, is belangrijk voor ons als individu en als samenleving, maar voor deze studie was er nog niet veel bekend over de genetische component. Yaniv vermeldde dat sommige studies hebben gesuggereerd dat 25% van de variantie in levensduur kan worden toegeschreven aan genetische verschillen, maar dat deze bewering nooit werd ondersteund door onderzoek.

Met behulp van de Geni.com-gegevens hebben Yaniv en zijn team de levensduur van miljoenen paren van familieleden bestudeerd. Hun analyse toonde aan dat een lange levensduur veel minder erfelijk is dan eerder werd gedacht: slechts ~ 15% van de variantie in de populatie kan worden toegeschreven aan genetische verschillen.

Bovendien suggereren hun resultaten een oplossing voor een voortdurend debat in de menselijke genetica over de manier waarop genetische variaties eigenschappen beïnvloeden. De studie toonde aan dat de waarde van elke genetische variant onafhankelijk is van de andere varianten en niet wordt beïnvloed door de status van andere varianten, zoals sommigen hebben gedacht. Yaniv zegt dat dit eigenlijk geweldig nieuws is voor geneeskunde, want als elke variant onafhankelijk werkt, betekent dit dat het gemakkelijker zou moeten zijn om die varianten voor lang leven in de toekomst te vinden.

Migratiepatronen

Een andere interessante en verrassende bevinding in het onderzoek van Yaniv was dat gezinnen vaak op dezelfde locatie verblijven. Hij ontdekte dat de meeste van onze derde neven en nichten slechts enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd zijn, en de meesten van ons zullen onze echtgenoot vinden op ongeveer 100 km van waar we zijn geboren.

De toekomst van genealogisch onderzoek

Volgens Yaniv is DNA duidelijk de sleutel tot de toekomst van genealogie. Hij benadrukt een voortdurende revolutie op dit gebied. DNA-tests stellen genealogen in staat familieleden te vinden die verder gaan dan de informatie in genealogische archieven en kunnen worden gebruikt als hulpmiddel om deze records te valideren. Daarnaast helpt DNA gevallen op te lossen waarin gegevens ontbreken, zoals in het geval van geadopteerden, overlevenden van de Holocaust en zelfs kinderhandel.

Dankzij de revolutie in genetica zijn DNA-tests zoals de MyHeritage DNA-test nu zeer betaalbaar, en ze democratiseren toegang voor groeiende segmenten van de bevolking. Een recent artikel in Technology Review schatte dat meer dan 26 miljoen mensen dergelijke tests aflegden, en dat de dit exponentieel toeneemt. Daarom schatten sommigen dat in een decennium de meeste mensen in westerse samenlevingen toegang zullen hebben tot hun DNA-informatie. Dit betekent dat we misschien een wereldwijde stamboom kunnen bouwen op basis van DNA-matches, genealogische informatie en familieverhalen.

Yaniv is gepassioneerd door wetenschap en het enorme potentieel dat hij heeft om MyHeritage te leiden tot substantiële bijdragen op het gebied van genetica, antropologie, volksgezondheid, economie en meer. Blijf kijken voor zijn volgende avonturen!