MyHeritage spoort levende nazaat van de vader van elektrische kerstverlichting op

MyHeritage spoort levende nazaat van de vader van elektrische kerstverlichting op

Het is moeilijk om je de feestdagen voor te stellen zonder kerstverlichting … maar waren ze eigenlijk altijd zo’n centraal kenmerk van de feestdagen? We zijn in de fascinerende geschiedenis van elektrische kerstverlichting gedoken en ontdekten zelfs een levende afstammeling van de man achter de verlichting!

De eerste kerstlichtjes waren echte kaarsen die werden gebruikt om kerstbomen in het 18e-eeuwse Duitsland te versieren. Dit gebruik verspreidde zich over Europa en Amerika. U kunt zich echter wel voorstellen dat ze behoorlijk brandgevaarlijk waren! In 1882 versierde Edward Hibberd Johnson – een uitvinder die nauw samenwerkte met Thomas Edison – zijn kerstboom met een reeks rode, witte en blauwe elektrische gloeilampen … en zo werd de kerstboomverlichting geboren.

Kerstboomverlichting: Nationale kerstboomverlichting bij de Ellipse in Washington, D.C., Dec. 4, 2014. (Official White House foto door Lawrence Jackson)

Nationale kerstboomverlichting bij de Ellipse in Washington, D.C., 4 december 2014. (officiële foto Witte Huis door Lawrence Jackson)

Met behulp van de onderzoekstools die beschikbaar zijn op MyHeritage, konden we een stamboom bouwen en de lijn van Edward helemaal traceren tot een direct levende afstammeling – James Newburn, 67, uit Nashville, Tennessee, met wie we vervolgens contact hebben opgenomen om onze bevindingen te delen!

Christmas Tree Lights: James Newburn, the great-great grandson of Edward Hibberd Johnson, the inventor of the Christmas tree lights

James Newburn, de achterkleinzoon van Edward Hibberd Johnson, de uitvinder van de kerstboomverlichting

James had geen idee dat hij een directe afstammeling was van de grote uitvinder, en was absoluut verheugd om dit te vernemen.

‘Ik was verrast en trots tegelijk’, zegt hij. ‘Ik ben altijd creatief geweest en heb veel eigen bedrijven gerund, dus het bevestigt dat creativiteit in de familie zit. Het zou ook kunnen verklaren waarom ik zo ongelooflijk van feestjes hou’, zegt hij.

James, een gepensioneerde ondernemer, zegt dat Kerstmis veel leuker werd toen hij zijn twee kinderen kreeg. Hij zegt dat zijn 10-jarige kleindochter nog steeds in de Kerstman gelooft, en dat betekent heel veel voor hem. “Nu begrijp ik het’, vervolgt hij. ‘Daarom houd ik zo van nieuwe dingen uitvinden en bedrijven starten.’

James was onder de indruk van het detailniveau waarop MyHeritage ontdekkingen deed over zijn voorouders. “Ik ben onder de indruk van de grondigheid van uw onderzoek,” vertelde hij ons. “Als nazaat moet ik het nu waarmaken.”

Aan dit geweldige verhaal is zelfs een artikel gewijd door de Daily Mail!

Bescheiden maar trots nest

Edward Hibberd Johnson kwam uit een bescheiden, maar trots nest. Hij werd geboren in Philadelphia op 4 januari 1846. Zijn vader was een schoenmaker en kruidenier en diende in de Burgeroorlog.

Slechts een generatie later wordt de zoon van Albert, Edward, geregistreerd als elektrotechnisch ingenieur. In de volkstelling van 1910 wordt hij vermeld als 64 jaar oud. Zijn vrouw wordt ook genoemd: haar naam was Margaret Virginia Kenny Johnson.

Christmas tree lights: U.S. census record of Edward and Margaret Johnson in 1910

Vermelding van Edward en Margaret Johnson in Amerikaanse volkstelling uit 1910

Christmas Tree lights: World War I draft registration card of Edward Hibberd Johnson

Registratiekaart uit de Eerste Wereldoorlog van Edward Hibberd Johnson

We vonden ook gegevens uit de Eerste Wereldoorlog van Edward:

Edward had drie kinderen: Edna Earl Palmer, Lilian Adele Hoyt en Edward Hibberd Johnson Jr.

Edward’s dochter, Edna

Edna werd geboren op 14 juli 1874 en overleed op 11 april 1935. Ze trouwde met George Quintard Palmer, die woonde op de Fifth Avenue in New York City.

Volgens de volkstelling uit 1900, was Edna’s echtgenoot George werkzaam in de ijzerindustrie. Het stel had een dochter — Lilian A. Palmer.

The 1900 census record that lists Edna and George and their daughter Lilian.

Vermelding in de volkstelling uit 1900 van Edna en George en hun dochter Lilian.

Edward’s kleindochter Lilian

Lilian — Edward’s kleindochter — werd geboren in januari 1897 in New York en overleed op 19 december 1957. Een artikel in de New Yorkse krant The Sun meldde haar huwelijk met Henry Coster Steers op 11 augustus 1916:

Marriage announcement of Lillian and Henry, The Sun, 1916

Huwelijksaankondiging van Lillian en Henry, The Sun, 1916

In het artikel staat dat de bruiloft plaatsvond in Christ Church, Rye, New York en de receptie werd gehouden op de boerderij van Alden.

Een levende nazaat vinden

Lilian verschijnt ook in de Amerikaanse volkstelling van 1930. In die tijd was ze gescheiden en woonde ze bij haar drie dochters: Priscilla, Phebe Ann en Anthea.

Volkstelling in 1930 vermeldt dat Lilian is gescheiden en drie kinderen heeft; Priscilla, Phebe Ann en Anthea

Volkstelling in 1930 vermeldt dat Lilian is gescheiden en drie kinderen heeft; Priscilla, Phebe Ann en Anthea

Op 8 september 1949 trouwde Lilians dochter Anthea met James C. Newburn. Hun zoon, ook James Newburn genoemd, is de achterkleinzoon van Edward Hibberd Johnson!

Christmas Tree lights: James Newburn’s family tree traces his lineage to Edward Johnson

De stamboom van James Newburn toont zijn afstamming van Edward Johnson.

Het verhaal van James is slechts een van de vele voorbeelden van de ongelooflijke ontdekkingen die iedereen kan doen over zijn of haar familiegeschiedenis door gebruik van MyHeritage. Je weet nooit wat je zult vinden!

Start nu met het bouwen van uw stamboom om meer te leren over uw familiegeschiedenis.