Negen nieuwe rapporten toegevoegd aan MyHeritage DNA Gezondheid

Reacties

We zijn verheugd om een belangrijke toevoeging aan MyHeritage DNA Gezondheid aan te kondigen. De test is uitgebreid met negen gezondheidsrapporten die onze gebruikers nieuwe inzichten kunnen verschaffen.

MyHeritage DNA Gezondheid is beschikbaar sinds mei 2019 en biedt nieuwe genetische inzichten om uw leven te verrijken, u over uw gezondheid te informeren en u te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes in uw leefstijl. Bij de lancering hebben we beloofd om de reikwijdte van de gezondheidsrapporten verder uit te breiden. Deze toevoeging van negen nieuwe rapporten is de eerste van vele updates die we in de toekomst willen publiceren.

De negen nieuwe rapporten omvatten een polygene risicoscore om het genetisch risico op hoge bloeddruk te beoordelen, drie rapporten die een inschatting bieden van het genetisch risico op het krijgen van een bepaalde ziekte en vijf dragerschapsrapporten die aangeven of iemand drager van een bepaalde ziekte is, die aan kinderen kan worden doorgegeven als beide partners drager zijn.

De toevoeging van de nieuwe rapporten brengt het totale aantal gezondheidsrapporten op 36. Te weten: vier unieke polygene risicoscores (waaronder hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en borstkanker bij vrouwen), veertien rapporten over persoonlijk genetisch risico op het ontwikkelen van gezondheidsaandoeningen en achttien dragerschapsrapporten.

MyHeritage Gezondheid is goed van start gegaan 

Sinds de lancering, zes maanden geleden, heeft een groot aantal mensen al van de nieuwe MyHeritage-gezondheidstest geprofiteerd. Ze hebben de testkit besteld of hun huidige MyHeritage DNA-test geüpgraded, zodat ze geen nieuw DNA-monster hoefden op te sturen.

De MyHeritage-gezondheidstest heeft veel lof van de gebruikers ontvangen. Die gebruiken de resultaten om meer inzicht in hun genetica te krijgen en om proactieve keuzes met betrekking tot hun gezondheid te maken. We hebben onlangs een ontroerend bedankje ontvangen van een van onze klanten. Hij bedankte ons omdat MyHeritage in zijn ogen het leven van zijn dochter had gered. Er werd bij haar een zeldzame variant van het BRCA-gen ontdekt, een gen dat wijst op een aanzienlijk verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. MyHeritage is de enige onder de grote aanbieders van gezondheidstests die op dat gen test. Dergelijke successen maken ons nog vastbeslotener in het voortzetten van onze missie om het bewustzijn over genetische gezondheidsrisico’s te vergroten en het publiek inzicht te geven in belangrijke aandoeningen.

Details over de nieuwe rapporten

Nieuwe polygene risicoscore: hoge bloeddruk

Terwijl monogene aandoeningen meestal worden veroorzaakt door een verandering in één enkel gen, worden polygene aandoeningen beïnvloed door enkele honderden of zelfs duizenden genetische varianten. Dit maakt het moeilijker om het genetische risico op polygene aandoeningen te berekenen, terwijl het bepalen van het genetisch risico op polygene aandoeningen belangrijk is, omdat ze zoveel voorkomen. MyHeritage biedt nu polygene risicoscores (PRS) voor vier veelvoorkomende aandoeningen: hart- en vaatziekten, type 2-diabetes, borstkanker bij vrouwen en vanaf deze week hoge bloeddruk. Daarmee lopen we voor op de concurrentie.

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een voortdurende verhoging van de bloeddruk die het risico op een hartaanval of beroerte aanzienlijk kan verhogen. Hoge bloeddruk staat bekend als “de stille moordenaar”, omdat er vaak geen duidelijke tekenen of symptomen zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben wereldwijd naar schatting 1,13 miljard mensen een hoge bloeddruk en heeft minder dan 1 op de 5 mensen de aandoening onder controle. Hoge bloeddruk is dan ook een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden en invaliditeit. Het nieuwe rapport voor hoge bloeddruk is exclusief beschikbaar bij MyHeritage. Het biedt een uitgebreide genetische risicoschatting door duizenden varianten in het gehele genoom te onderzoeken. Dit rapport kan personen met een verhoogd genetisch risico op hoge bloeddruk waarschuwen voordat ze er daadwerkelijk mee te maken krijgen. Ze kunnen daardoor voorzorgsmaatregelen nemen en zich geregeld laten controleren.

Nieuw: rapport Hoge bloeddruk

De polygene risicorapporten zijn gebaseerd op studies onder de Europese bevolking en zijn daarom alleen beschikbaar voor mensen die voornamelijk van Europese afkomst zijn. We zijn begonnen met onderzoek om de polygene rapporten in de toekomst een breder spectrum van populaties te laten bestrijken.

U kunt meer te weten komen over polygene risicoscores in deze MyHeritage-blogpost van gediplomeerd genetisch adviseur Jessica Greenwood, MSc.

3 nieuwe rapporten voor monogene aandoeningen

Monogene aandoeningen worden veroorzaakt door een verandering in één enkel gen. Na deze laatste uitbreiding biedt MyHeritage in totaal 14 monogene rapporten. Het nieuwe rapport PALB2-geassocieerde borstkanker onderzoekt varianten in het PALB2-gen, dat gerelateerd is aan een type erfelijke borstkanker. De aanwezigheid van een PALB2-variant verhoogt met name het risico op het ontwikkelen van borstkanker en wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op eierstok- en alvleesklierkanker. Vrouwen met PALB2-mutaties krijgen het advies om zich regelmatig te laten screenen, omdat vroegtijdige opsporing de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk vergroot.

Nieuw: rapport PALB2-geassocieerde borstkanker

HIV-1 is een virus dat de afweercellen van het lichaam aanvalt die infecties bestrijden. Als het virus niet wordt behandeld, kan het het immuunsysteem vernietigen, wat kan leiden tot de ziekte aids. De ontvankelijkheid voor een hiv 1-infectie wordt beïnvloed door de aan- of afwezigheid van bepaalde beschermende varianten. In ons nieuwe rapport wordt de aan- of afwezigheid van de CCR5-variant vastgesteld. Dat is de variant die het vaakst voorkomt onder mensen van Noord-Europese afkomst. Personen met één exemplaar van de beschermende CCR5-variant zijn in zekere mate resistent tegen een hiv 1-infectie, terwijl personen met twee exemplaren van de variant zeer resistent zijn tegen besmetting met het virus. Het rapport Ontvankelijkheid voor een hiv 1-infectie is exclusief beschikbaar bij MyHeritage.

Nieuw: rapport Ontvankelijkheid voor een hiv 1-infectie

Maligne hyperthermie is een genetische aandoening die tijdens algehele anesthesie een snelle stijging van de lichaamstemperatuur en hevige spiersamentrekkingen veroorzaakt. Tijdens algehele anesthesie kunnen mensen die het risico lopen op kwaadaardige hyperthermie levensbedreigende complicaties krijgen. Mensen met een verhoogd risico op deze aandoening ontdekken misschien nooit dat ze het hebben, totdat ze geopereerd worden of algehele anesthesie ondergaan. Kennis van deze genetische aanleg stelt medische teams in staat om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ernstige reacties tijdens de operatie te vermijden.

 

5 nieuwe dragerschapsrapporten

Het kind van twee personen die drager zijn van dezelfde genetische ziekte loopt het risico om die ziekte te overerven of zelf drager te worden. MyHeritage biedt de volgende nieuwe dragerschapsrapporten:

   • Glycogeenstapelingsziekte type 1A: Glycogeenstapelingsziekte type IA wordt veroorzaakt door de ophoping van een suiker, glycogeen genaamd, in de lichaamscellen en -weefsels. Het overtollige glycogeen hoopt zich op in de lever, nieren en dunne darm, waardoor deze organen niet optimaal functioneren en er verschillende symptomen ontstaan.
   • Ziekte van Canavan: De ziekte van Canavan is een neurologische aandoening die progressieve schade toebrengt aan de zenuwcellen in de hersenen. Deze aandoening komt het meest voor bij mensen van Asjkenazisch-Joodse afkomst.
   • Syndroom van Usher type 3: Het syndroom van Usher is een aandoening die wordt gekenmerkt door gedeeltelijk of volledig verlies van het gehoor en gezichtsvermogen. De aandoening is voortschrijdend. Het syndroom van Usher type 3 doet zich later in het leven voor dan andere typen.
   • Familiaire mediterrane koorts: Familiaire mediterrane koorts (FMF) is een ontstekingsaandoening die pijnlijke ontstekingen in de buik, borst of gewrichten veroorzaakt.
   • Ataxia telangiectasia: Ataxie telangiectasie (AT) is een zeldzame, erfelijke aandoening die het zenuwstelsel, het immuunsysteem en andere lichaamssystemen aantast. Dit leidt tot loop- en evenwichtsproblemen en een verhoogd risico op infecties en kanker.
  Nieuw: dragerschapsrapport voor de ziekte van Canavan

  Uw rapporten bekijken; Gezondheid-abonnement

  De 9 nieuwe gezondheidsrapporten zijn samen met de 27 oorspronkelijke rapporten beschikbaar voor iedereen die MyHeritage DNA Gezondheid koopt of een bestaande MyHeritage DNA-testkit upgradet om gezondheidsrapporten te ontvangen. Gebruikers die eerder de DNA-test Gezondheid of de upgrade naar Gezondheid hebben gekocht en in het bezit zijn van een Gezondheid-abonnement, ontvangen een e-mail waarin ze worden uitgenodigd om hun nieuwe rapporten zonder extra kosten te bekijken. Ze kunnen hun gezondheidsrapporten ook op de MyHeritage-familiesite bekijken door daar in het hoofdmenu op Gezondheid te klikken. Gebruikers die hun gezondheidsresultaten al hebben ontvangen, krijgen op de hoofdpagina van Gezondheid een introductie over de nieuwe rapporten.

  Introductie van de nieuwe gezondheidsrapporten voor bestaande gebruikers

  Gebruikers die eerder de DNA-test Gezondheid of de upgrade naar Gezondheid hebben gekocht en nog niet in het bezit zijn van een Gezondheid-abonnement, kunnen binnenkort voor € 99 per jaar een abonnement aanschaffen om bij MyHeritage toegang tot de nieuwe rapporten te krijgen. Het Gezondheid-abonnement geeft toegang tot nieuwe gezondheidsrapporten, zodra deze worden uitgebracht en zolang u geabonneerd bent.

  De nieuwe rapporten zijn wereldwijd beschikbaar voor klanten van MyHeritage Gezondheid. Gebruikers die in de Verenigde Staten wonen en het Gezondheid-abonnement hebben aangeschaft, zullen in de nabije toekomst hun nieuwe rapporten ontvangen.

  Voor de goede orde, de gezondheidsrapporten van MyHeritage geven uitsluitend uw genetisch bepaalde risico op het ontwikkelen van een aandoening weer. Ze kunnen u niet vertellen of u een aandoening hebt of zult ontwikkelen. Als een bepaald rapport in de resultaten ontbreekt, vindt u hierover uitleg onderaan de overzichtspagina met genetische risico’s.

  Tot slot

  De negen nieuwe gezondheidsrapporten zijn de eerste van vele geplande aanvullingen op MyHeritage DNA Gezondheid. Begin 2020 zullen er nieuwe gezondheidsrapporten worden vrijgegeven. Die release zal een aanvullend PRS-rapport en nieuwe genetische rapporten en dragerschapsrapporten omvatten. Ons wetenschapsteam van wereldformaat werkt hard om onze gebruikers een breed scala aan nieuwe gezondheidsinzichten te blijven bieden. Daarbij staat de toekomstige gezondheid en verbeterde levenskwaliteit van onze gebruikers voorop. MyHeritage DNA Gezondheid is één van de snelst evoluerende genetische gezondheidstests op de markt.

  De MyHeritage-test bestaat uit een eenvoudig wangstrijkje. Er komt geen bloed of spuug aan te pas. De test is gemakkelijk en duurt slechts 2 minuten. De resultaten worden gevalideerd met behulp van een sequentiereactie volgens de methode van Sanger. De kans op fout-positieve resultaten is daardoor een stuk kleiner. Het is een attent kerstcadeau voor uw dierbaren of een geschenk aan uzelf. De MyHeritage DNA-test Gezondheid, Afkomst en Verwantschap biedt naast genetische resultaten ook alle genealogische resultaten van een MyHeritage DNA-test, zoals etniciteitsschattingen en matches met verwanten met gedeeld DNA. Bestel MyHeritage DNA Gezondheid of upgrade uw bestaande MyHeritage DNA-test als u gezondheidsrapporten wilt ontvangen zonder een nieuw DNA-monster op te sturen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd