De verborgen helden van de Tweede Wereldoorlog: verpleegkundigen en artsen

De verborgen helden van de Tweede Wereldoorlog: verpleegkundigen en artsen

Wie zijn de echte helden van 2020?

We weten allemaal het antwoord: medische professionals.

Mensen over de hele wereld applaudisseren letterlijk voor de mannen en vrouwen in de frontlinie die de huidige pandemie bestrijden – van daken en balkons van New York tot Rome.

Deze herdenkingsdag is vooral belangrijk om te onthouden dat niet alle oorlogshelden een militaire uitrusting dragen. Sommigen dragen maskers. Ons onderzoeksteam wendde zich tot onze krantencollecties om meer te weten te komen over de rol van verpleegkundigen en medici tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe ze in de media werden geprezen. Hieronder staan enkele van hun fascinerende bevindingen.

Uncle Sam heeft verpleegkundigen nodig

Verpleegkundigen waren essentieel voor de oorlogsinspanningen en gedurende de oorlog publiceerden kranten advertenties die erop waren gericht meer verpleegsters te rekruteren om zich bij het leger aan te sluiten.

‘Vraag een gewonde soldaat wat’ Army Nurse ‘of’ Navy Nurse ‘voor hem betekent’, zegt deze advertentie van The Telegraph Herald in Iowa op 7 maart 1945. ‘Ze is de kerk op zondag, het familiediner, een brief van thuis, verkoeling, en een moeder. Kortom, ze is het symbool van Amerika – het land waarvoor hij verwondingen heeft opgelopen. ”

The Telegraph-Herald, Iowa, 7 maart 1945

The Telegraph-Herald, Iowa, 7 maart 1945

‘Verpleegsters zijn hard nodig!’ noemt deze advertentie uit de Portsmouth Times in Ohio, 21 maart 1945.
The Portsmouth Times, Ohio, 21 maart 1945

The Portsmouth Times, Ohio, 21 maart 1945

Dit artikel uit de Daily Times in Pennsylvania beschrijft een minder positieve manier om meer verpleegsters te rekruteren:

The Daily Times, Pennsylvania, 8 maart 1945

The Daily Times, Pennsylvania, 8 maart 1945

‘Dit is een ernstige situatie waarmee het leger wordt geconfronteerd en die helaas geen eerbetoon is aan Amerikaanse vrouwen’, scheldt het uit. “Met duizenden Amerikaanse mannen die dagelijks het slachtoffer worden, in hevige veldslagen in het buitenland, krijgt de natie te horen dat veel van onze gewonden mogelijk geen essentiële verpleegkundige zorg krijgen, omdat Amerikaanse vrouwen niet reageren op de oproep van hun natie.”

Posters waarin vrouwen worden aangemoedigd om zich in te schrijven bij het verpleegsterskorps van het leger

Posters waarin vrouwen worden aangemoedigd om zich in te schrijven bij het verpleegsterskorps van het leger

Hun leven riskeren voor hun land 

Krantenartikelen uit de jaren veertig beschrijven het ongelooflijke werk en de grote opofferingen die medische professionals hebben gedaan in dienst van hun land – net zoals we tegenwoordig in ziekenhuizen zien.

De Pittsburgh Press publiceerde de namen van 5 verpleegkundigen die op 5 maart 1944 zijn omgekomen bij een ziekenhuisbombardement in Italië:

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 5 maart 1944

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 5 maart 1944

‘Zij waren de eerste vrouwen in het leger die werden gedood als direct gevolg van vijandelijke actie in deze oorlog’, meldt het artikel.

“Unsung Heroes of the Medic Corps made history”, noemt deze kop van de Sarasota Herald-Tribune uit Sarasota, Florida, op 31 januari 1945:

“Van de zanderige vlakten van Tunesië tot de gedolven, uitgeblazen, ijzige wegen van de gotische lijn in de Apennijnen, ze hebben de zieken en de gewonden eruit getrokken en ze hebben waarschijnlijk net zoveel of meer gevechten gezien dan welke andere medische staf dan ook – de echte verborgen oorlogshelden ”, luidt het artikel.

Terwijl de oorlog woedde, publiceerden kranten ook foto’s van verpleegsters om ze als helden te eren. Deze foto van luitenant Evelyn Bacheler uit Pocatello, Idaho, werd op 31 mei 1945 gepubliceerd in de Times Daily in Lauderdale County, Alabama.

“EEN SYMBOOL VAN VERPLEEGSTERS IN OORLOG – Deze officiële foto van de Amerikaanse marine van luitenant Evelyn Bacheler uit Pocatello, Idaho, is voorgesteld als een permanent symbool van verpleegsters in de Tweede Wereldoorlog”, luidt het onderschrift. ‘De foto toont luitenant Bacheler op de begraafplaats van een westelijke haven in de Stille Oceaan, waar ze de begrafenis van omgekomen kameraden bijwoonde in het Army Nurse Corps.’

Dit artikel van 28 juli 1944 uit de Portsmouth Times eert de rol van vluchtverpleegsters van de Zevende Luchtmacht:

The Portsmouth Times, Portsmouth, Scioto County, Ohio, USA, 28 juli 1944

The Portsmouth Times, Portsmouth, Scioto County, Ohio, USA, 28 juli 1944

“Alle atleten, de verpleegsters maken 20 mijl lange wandelingen, marcheren met de troepen en dragen volledige veldapparatuur,” meldt het artikel. “Een verpleegster van het leger, die een koers van 75 meter kruipt onder Jive machinegeweerkogels, versloeg de beste snelheidsrecords van duizenden mannen.”

Het MyHeritage Research-team onderzocht de afstamming van een van de vluchtverpleegkundigen op de foto linksboven op de pagina, Margaret Reeve.

Foto van Margaret Reeve ingekleurd met MyHeritage In Color™.

Foto van Margaret Reeve ingekleurd met MyHeritage In Color™.

Het team slaagde erin contact op te nemen met Margaret’s nicht, die een brief stuurde die Margaret haar ouders op 17 september 1944 had gestuurd – een paar maanden nadat het bovenstaande artikel was gepubliceerd. De brief biedt een krachtig inkijkje in de ervaringen van verpleegsters die soldaten uit de frontlinie behandelen.

Uittreksel uit een brief die verpleegster Margaret Reeve op 17 september 1944 schreef

Uittreksel uit een brief die verpleegster Margaret Reeve op 17 september 1944 schreef

‘Dit is inderdaad een zeer aangename reis’, schrijft Margaret. ‘De patiënten slapen, lezen en luisteren naar de radio. Ze zien er allemaal redelijk comfortabel uit. Ze zijn een geweldige groep jongens die hun best hebben gedaan aan oom Sam. Over 48 uur zijn deze kerels terug in de Verenigde Staten om te blijven. Hun gevechten zijn voor altijd voorbij. ‘

‘Het grootste deel van dit stel was in Saipan’, vervolgt ze. “Ze hebben hun grote medische operaties 6 weken geleden ondergaan. Ik krijg een brok in mijn keel om deze groep voor mij te zien. Een kerel mist een arm; een een been; weer een ander een oog. De rest is behoorlijk goed geraakt door vijandelijke acties. Er zijn verwondingen aan armen, schouders, benen en ruggen. Geen van de kameraden kan alleen lopen; sommigen kunnen helemaal niet lopen. Maar het verbazingwekkende van dit alles is dat ze nog steeds kunnen lachen en grappen kunnen maken. De gedachte aan naar huis gaan maakt zelfs de zwaarste gewonden van hen aan het lachen. ‘

Medische staf als redder

Er zijn zelfs verhalen over medische professionals die een stap extra deden – van wie sommigen prijzen ontvingen voor hun buitengewone diensten.

Dit artikel in The Pittsburgh Press, gedrukt op 9 januari 1945, beschrijft de heldenmoed van een medicus die de geest van ‘Laat niemand achter’ werkelijk belichaamde.

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 9 januari 1945

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 9 januari 1945

De niet nader genoemde hospik bleef achter met een gewonde soldaat terwijl hun peloton vertrok om de Duitsers te bevechten. Het peloton kwam nooit meer terug en liet de twee tien dagen achter in vijandelijk gebied totdat het 11e regiment van de Amerikaanse vijfde divisie de Duitsers verdreef.

‘Voor de veiligheid verstopten de dokter en de soldaat zich in het bos terwijl de Duitsers zich langs alle kanten bewogen’, meldt het artikel. ‘Ze hadden geen voedsel en water en de gewonde man kon niet lopen, dus glipte de dokter elke avond een nabijgelegen dorp binnen om te stelen wat hij maar kon vinden. Het sneeuwde en werd kouder, en geen van beide mannen had dekens. Ze konden geen vuur maken uit angst om de Duitsers te brengen … zeven dagen en nachten leefden ze in de open lucht en de voeten van de dokter werden te pijnlijk om te lopen. Dus kroop hij elke dag 300 meter om water uit een beek te halen. ‘

In dit ongewone verhaal, gedrukt in de St. Petersburg Times of Florida op 5 januari 1945, slaagde een ongewapende medicus erin een gewapende Duitse soldaat te vangen op wel heel bijzondere wijze!

St. Petersburg Times, Florida op 5 januari 1945

St. Petersburg Times, Florida op 5 januari 1945

‘Pvt. N. L. Johnson, Asco, Tex., Een bedrijfsarts, trok onlangs een nieuwe ontsnappingsontduiking toen hij op dit front werd gevangengenomen, ‘meldt het artikel. ‘Hij stond achter de Amerikaanse linies toen een Duitser uitstapte, een pistool tegen zijn rug legde en eiste dat hij de weg naar de Duitse linies wees. Johnson antwoordde dat de Amerikanen overal waren en dat hij het niet kon. De Duitser dacht daar een tijdje over na. Hij wist niet wat hij moest doen. De Kraut hield niet van het idee om door een ongewapende medicus gevangen te worden genomen. ‘

“Johnson bevestigde eindelijk zijn punt met een nieuwe methode”, vervolgt het artikel. ‘De Duitser klaagde over een zere keel en de Yank-arts veegde het voor hem schoon. Dit overtuigde de Duitser ervan dat hij in goede handen was en gaf zich over aan zijn eigen gevangene. ”

The Telegraph-Herald of Iowa publiceerde een artikel waarin de heroïsche daden van Pfc werden beschreven. George C. Finkenauer, een medic die tot het uiterste ging om zijn mannen te redden en voor zijn daden een Bronze Star ontving.

The Telegraph-Herald, Dubuque County, Iowa, 22 juli 1945

The Telegraph-Herald, Dubuque County, Iowa, 22 juli 1945

De Free Lance-Star in Virginia publiceerde dit gedetailleerde artikel over Pfc. Albert Joe Bernstein, bekend als “Battling Bernstein”, die zijn commandant onder vuur redde en ook een Bronze Star kreeg:

The Free Lance-Star, Virginia, 5 januari 1945

The Free Lance-Star, Virginia, 5 januari 1945

Er waren honderdduizenden mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven om ons te beschermen. Vandaag zijn we trots om de verpleegsters, medici en andere medische professionals te eren die zichzelf in gevaar hebben gebracht en grote offers hebben gebracht voor hun land. We weten hoe cruciaal ze waren voor onze militaire overwinningen – net zoals we weten hoe cruciaal ze zijn in de strijd tegen COVID-19. Met hun hulp is dit een oorlog die de hele mensheid zal winnen.