Begraafplaatsen bezoeken om de familiegeschiedenis te bewaren

Begraafplaatsen bezoeken om de familiegeschiedenis te bewaren

Reacties

Als ervaren genealoog zijn begraafplaatsen mijn favoriete toeristische trekpleister.

Ik geef toe, als de meeste mensen een uitje plannen die leuk is voor het hele gezin, zijn begraafplaatsen misschien niet het eerste wat in me opkomt. Maar begraafplaatsen zijn: rustig, vredig, vaak heel mooi, en bevatten een fascinerende schat aan historische informatie. Vooral als je eigen voorouders er begraven liggen, zijn er zoveel dingen die je van grafstenen kunt halen die je nergens anders kunt leren.

Ik heb het voorrecht gehad om talrijke begraafplaatsen te bezoeken en de graven van veel van mijn voorouders te bezoeken. Helaas zijn de meeste graven van mijn voorouders, als immigrant en kind van immigranten, heel ver weg uit de buurt. Met de reisbeperkingen als gevolg van COVID-19 zijn veel mensen zoals ik niet in staat om de reis te maken.

Wat we nu wel kunnen doen is websites bezoeken waar begraafplaatsen over de hele wereld zijn gedocumenteerd. MyHeritage heeft tal van collecties met begrafenisgegevens van over de hele wereld en sommige daarvan zijn gekoppeld aan projecten zoals BillionGraves. Het mooie van BillionGraves is dat iedereen, waar dan ook, op vrijwillige basis waardevolle familieregisters kan toevoegen aan de online collectie. Het enige wat je hoeft te doen is de app te downloaden, foto’s te maken van elke grafsteen en de informatie te uploaden naar de website.

Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheid om de graven van mijn voorouders te bezoeken, en als ik dat doe geef ik dat graaf door. Ik probeer niet alleen de graven van mijn eigen voorouders te documenteren, maar ook alle graven op de begraafplaats, en deze te uploaden naar BillionGraves. Op die manier kunnen mensen die niet naar die begraafplaats kunnen reizen toch de grafstenen van hun voorouders “bezoeken”.

Ik denk dat een bezoek aan een lokale begraafplaats een perfect familie-uitje kan zijn voor het COVID-19-tijdperk. Het is allemaal buiten, het is vredig, er is geen drukte, en je bent verzekerd van een sociale afstand van zes meter van alle mensen die je bezoekt! Als je eigen voorouders daar begraven zijn, is het een geweldige kans om meer over hen te weten te komen en hun graven aan je kinderen voor te stellen. Zo niet, dan kan het nog steeds fascinerend zijn om meer te leren over de lokale geschiedenis. En als u besluit om een aantal van de stenen te documenteren, zou het een daad van gemeenschapsdienst zijn – het bieden van toegang tot onbetaalbare informatie over hun voorouders aan nakomelingen die ver weg wonen.

Hier zijn enkele tips voor jouw bezoek aan een begraafplaats:

  • Zoek een begraafplaats om te bezoeken: Als je voorouders in de buurt begraven zijn, kun je ze misschien bezoeken. Je kunt ook een andere interessante begraafplaats vinden om te bezoeken: een bijzonder oude begraafplaats, bijvoorbeeld, of een begraafplaats bij jou in de buurt die niet volledig gedocumenteerd is.
  • Zorg ervoor dat je water, een hoed en zonnebrandcrème meeneemt: De meeste begraafplaatsen liggen niet in de schaduw, en het is er heet!
  • Respecteer alle begrafenissen die plaatsvinden: Als er een begrafenis in sessie is, toon dan respect voor de rouwenden. Je kunt ervoor kiezen om rustig mee te doen aan de dienst, of om naar een ander gebied te gaan om de privacy van de familie te respecteren.
  • Maak er een speurtocht van: Zoek naar interessante dingen: ongewone sculpturen of inscripties, vooral oude stenen, interessante symbolen en dergelijke. Als je de historische figuren uit de lokale geschiedenis kent, kijk dan of je ze kunt vinden.
  • Help mee met de documentatie: je kunt je aanmelden bij websites zoals BillionGraves en hun systemen gebruiken om grafstenen op je lokale begraafplaatsen te documenteren.

Zoals hierboven vermeld, is dit een prachtige manier om mensen van wie de voorouders daar begraven liggen te helpen. Maar zorg er wel voor dat je eerst toestemming krijgt van het personeel van de begraafplaats, want er kunnen regels zijn tegen het fotograferen op de begraafplaats.

Wil je weten waar je eigen voorouders begraven zijn voordat je aan de slag gaat? Doorzoek nu de collecties met overlijdensakten van MyHeritage.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd