Levend begraven – families die het kunnen navertellen!

Levend begraven – families die het kunnen navertellen!

Zombies zijn synoniem met Halloween. Dode personages die uit het graf ontsnappen om de beschaving te achtervolgen, lijken een nogal vergezocht verhaal, maar het staat dichter bij de realiteit dan je misschien denkt. Door de geschiedenis heen zijn er gevallen gemeld waarin mensen levend werden begraven. Het MyHeritage Research-team verdiepte zich in deze verhalen om meer te weten te komen over de verhalen en de afstammelingen van de individuen die het geluk hadden te ontsnappen om het verhaal te vertellen.

Levend begraven was een onderwerp in eerdere, door pest geplaagde generaties, vanwege het feit dat het echt is gebeurd! Mensen werden het slachtoffer van epidemieën van de pest en andere ziekten, waardoor levende mensen soms dood leken. Tegelijkertijd was het in het belang van het publiek om die “dode” mensen zo snel mogelijk te begraven en de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Voor zijn dood verzocht George Washington om maatregelen om ervoor te zorgen dat hij echt dood was voordat hij werd begraven: “Ik ga gewoon! Laat me fatsoenlijk begraven, en laat mijn lichaam niet binnen drie dagen nadat ik dood ben in de kluis leggen.”

MyHeritage stelt al onze overlijdens-gerelateerde historische gegevenscollecties – overlijdens- en begrafenisgegevens – open voor het publiek met gratis toegang tijdens het Halloween-weekend, van 29 oktober tot 2 november!

Doorzoek nu de gratis gegevens

Laatste begrafenis

In 1915 kreeg een 30-jarige dame uit Zuid-Carolina genaamd Essie Dunbar een fatale aanval van epilepsie – althans, zo dacht iedereen. Nadat ze haar dood hadden verklaard, plaatsten dokters Dunbars lichaam in een doodskist en planden ze haar begrafenis voor de volgende dag, zodat haar zus, die van buiten de stad op reis was, haar respect kon betuigen. Toen Essie’s zus arriveerde, was ze te laat om haar zus nog een laatste keer te zien. Ze stond erop dat haar zus werd opgegraven, zodat ze haar laatste eer kon bewijzen. Toen het deksel van de kist werd geopend, ging Essie rechtop zitten en glimlachte om zich heen. Ze leefde nog 47 jaar.

De aankondiging van haar overlijden in 1962 was getiteld “Final Funeral is Held for South Carolina Woman.”

De Richland Beacon News, 31 oktober 2002

De Richland Beacon News, 31 oktober 2002

Krantenbericht

In de afgelopen jaren hebben kranten gevallen gemeld van opgegraven lijken die per ongeluk levend begraven bleken te zijn. Op 21 februari 1885 gaf The New York Times een verontrustend verslag van een dergelijk geval. Het slachtoffer was een man uit Buncombe County wiens naam werd gegeven als “Jenkins”.

Een ander soortgelijk verhaal werd gerapporteerd in The Times op 18 januari 1886, het slachtoffer van deze zaak wordt eenvoudigweg beschreven als een meisje genaamd “Collins” uit Ontario, Canada.

Veiligheidskisten

Voortijdige begrafenis was inderdaad een grote reden tot bezorgdheid bij zowel het publiek als de medische professionals, en zo ontstond de uitvinding van veiligheidskisten.

Dit voorbeeld uit september 1900 gevonden in de collectie historische documenten ‘Uitvinders van historische patenten‘ op MyHeritage beweert dat het apparaat om voortijdige begrafenis te voorkomen bedoeld is om het vroegtijdig begraven van personen te voorkomen […] en om middelen voor reanimatie en detecties te bieden in het geval van terugkeer tot leven […] bestaande uit een luchtdichte omhullende vergaarbak, een kist is de vergaarbak, een luchttoevoerleiding en luchtafvoerleiding, hulppijpen aansluitingen op de luchttoevoer en afvoerleidingen met het inwendige van de vergaarbak en flexibele leidingen die de hulppijpen verbinden met het bovenste deel van de kist ”.

Gegevens uit de collectie van Uitvinders van historische patenten op MyHeritage

Gegevens uit de collectie van Uitvinders van historische patenten op MyHeritage

Eenmaal geleefd, tweemaal begraven

Een volksverhaal dat zich over Europa verspreidde, beschrijft de benarde situatie van Margorie McCall uit Ierland. Op haar grafsteen staat “Margorie McCall – Lived Once, Buried Twice.” In 1695 kreeg Margorie koorts en, vermoedelijk dood, hield haar familie een wake en begroef haar prompt.

Kort nadat ze was begraven, groeven grafrovers, die regelmatig nieuw begraven doodskisten doorzochten, haar op en probeerden ze een waardevolle ring te stelen die ze nog droeg. Niet in staat om de ring van haar vinger te verwijderen, besloten de overvallers haar vinger af te snijden. Terwijl ze aan het werk gingen, werd Marjorie wakker en joeg ze weg. Margorie leefde voort na haar beproeving, en later werd ze begraven in wat haar laatste rustplaats bleek te zijn.

Sommige historici twijfelen aan de waarheidsgetrouwheid van het verhaal van Margorie, omdat er geen overlijdensakte van haar dood in 1705 is gevonden. Andere meningen verklaren dat lokale gegevens op dat moment mogelijk niet zijn opgetekend als gevolg van een hongersnood.

We waren in staat om MyHeritage-gebruiker Joyce Ball, uit Florida, die een directe afstammeling is van Margorie, 10 generaties later te lokaliseren en te contacteren. Joyce is verpleegster, en werkt  ironisch genoeg in hetzelfde beroep dat drastisch is veranderd sinds haar voorouder levend werd begraven.

Joyce Ball

Joyce Ball

We spraken met Joyce over haar connectie met Margorie:

Joyce ontdekte het verhaal van Margorie terwijl ze onderzoek deed naar haar moederlijke lijn, die afkomstig is uit Noord-Ierland.

“Ik vond de McCall-lijn waarschijnlijk ongeveer twee jaar geleden toen ik mijn genealogie deed, en ik denk dat ik iets over Margorie’s incident heb gezien, maar ik wist vaag van de details af. Omdat ik al van dat fenomeen op de hoogte was, aangezien het iets is dat we leren op de verpleegschool, was het niet echt een schok voor mij dat het had kunnen gebeuren. Er waren geen familieverhalen of iets dergelijks over de McCall-lijn. ”

Joyce heeft begrip van hoe een verhaal als dit had kunnen gebeuren: “Destijds hadden ze die luxe van tijd niet. En als je de hartslag niet kon horen of voelen, dan dacht je dat de persoon die je kent dood was, terwijl hij misschien wel heel erg ziek of getraumatiseerd was. En zo gebeurden dat soort dingen. ”

Als verpleegster, en iemand die heeft gevochten voor het leven van patiënten, voor Joyce, komt het verhaal dicht bij huis.

“Jaren geleden had ik een patiënt en het hart van de patiënt stopte en we deden alles … Je blijft bewegen, blijft werken, blijft proberen ze terug te brengen. Je wilt nooit te snel opgeven. Dus zo verhoudt het zich tot mijn persoonlijke leven. ”

Joyce was zich niet bewust van de betrokkenheid van de grafrovers bij het verhaal, en ze was geschokt dat iemand die een misdaad pleegde per ongeluk Margorie’s leven redde. Joyce vond dit inspirerend en het versterkte haar overtuiging dat elke persoon, hoe slecht ook, een bijdrage levert aan anderen en waarde heeft.

“Ze deden iets illegaals. Zelfs immoreel, maar toen hebben ze per ongeluk iemand gered, want als ze daar niet waren geweest om het graf te beroven, was ze misschien in de kist gestorven … De bijdrage van iedereen is belangrijk, ook al is dat zo. Iets kleins, ieders bijdrage is belangrijk voor de grotere samenleving, aangezien een kleine actie iets kan veranderen dat kan gebeuren. Je hebt een verantwoordelijkheid, tegenover je medemensen om het beste te doen dat je kunt. Dus wat er moet gebeuren, gebeurt ”.

Hoewel de verhalen van degenen die levend zijn begraven ondoorgrondelijk lijken en onze verbeelding te boven gaan, bewijst historisch onderzoek dat het fenomeen zich heeft voorgedaan. Voor de afstammelingen van Margorie McCall en van anderen die het overleefden om het verhaal te kunnen navertellen, mogen dankbaar zijn dat in hun geval hun voorouders het op tijd hebben gered.

Lees meer over de verhalen van uw voorouders en vul details in die u misschien niet over hen kent. Bouw uw stamboom op MyHeritage en bestel vandaag een MyHeritage DNA kit!