MyHeritage lanceert Genetische Groepen

MyHeritage lanceert Genetische Groepen

We zijn erg blij dat we de introductie van Genetische Groepen kunnen aankondigen, een langverwachte verbetering van de etniciteitsresultaten op MyHeritage DNA. Met deze interessante toevoeging wordt de dichtheid van de etniciteitsverdeling van MyHeritage drastisch verhoogd tot 2.114 geografische regio’s, waardoor er meer diepte en dichtheid wordt geboden dan door welke andere momenteel beschikbare DNA-test dan ook. Het is een aanvulling op de huidige 42 etniciteiten. Dit is een geweldige mijlpaal voor MyHeritage en een grote stap voor de miljoenen mensen die gefascineerd zijn door hun familiegeschiedenis en graag meer over hun afkomst willen leren.

Dit artikel beschrijft de nieuwe functie en zit vol interessante voorbeelden van Genetische Groepen die door onze gebruikers zijn ontvangen.

Lijst met het aantal momenteel beschikbare Genetische Groepen onder de bestaande etniciteiten. Er zijn bijvoorbeeld 103 Genetische Groepen die overwegend Italiaans zijn en 54 Genetische Groepen die Fins zijn (klik op in te zoomen)

Lijst met het aantal momenteel beschikbare Genetische Groepen onder de bestaande etniciteiten. Er zijn bijvoorbeeld 103 Genetische Groepen die overwegend Italiaans zijn en 54 Genetische Groepen die Fins zijn (klik op in te zoomen)

Genetische Groepen zijn gratis toegevoegd aan de etniciteitsresultaten van iedereen die al een DNA-test bij MyHeritage heeft aangeschaft. Ze zullen vanaf nu ook aan nieuw aangeschafte testen worden toegevoegd. Ze zijn ook beschikbaar voor iedereen die DNA van een andere leverancier heeft geüpload of vanaf nu zal uploaden.

De zeer diverse etniciteiten en Genetische Groepen onthullen dat deze MyHeritage DNA-gebruiker Louisiana Creools is. De Genetische Groepen zijn rood gemarkeerd (klik om in te zoomen).

De zeer diverse etniciteiten en Genetische Groepen onthullen dat deze MyHeritage DNA-gebruiker Louisiana Creools is. De Genetische Groepen zijn rood gemarkeerd (klik om in te zoomen).

MyHeritage biedt voor elke Genetische Groep een pagina met zoommodus die gedetailleerde genealogische inzichten biedt. Deze pagina bevat een beschrijving van de groep, een heatmap die de plaatsen laat zien waar de leden van de groep tijdens verschillende tijdsperiodes hebben gewoond (inclusief migratiepatronen van de groep), veelvoorkomende voor- en achternamen van voorouders van de groep, dominante etniciteiten onder leden van de groep en andere Genetische Groepen die nauw aan de groep verwant zijn.
Gebruikers kunnen deze informatie niet alleen zien voor de Genetische Groepen waarvan ze lid zijn, maar ook voor alle andere Genetische Groepen op MyHeritage.

Voorbeeld van de aanvullende informatie over een Genetische Groep van Ierse, Engelse en Duitse kolonisten die naar de Verenigde Staten immigreerden (voornamelijk naar de grote steden New York, Philadelphia, Boston en Chicago) en een aantal andere bestemmingen (klik om in te zoomen).

Voorbeeld van de aanvullende informatie over een Genetische Groep van Ierse, Engelse en Duitse kolonisten die naar de Verenigde Staten immigreerden (voornamelijk naar de grote steden New York, Philadelphia, Boston en Chicago) en een aantal andere bestemmingen (klik om in te zoomen).

Als populairste internationale DNA-test (vooral in Europa) heeft MyHeritage het unieke voordeel dat er al miljoenen gebruikers van over de hele wereld zijn getest die nog steeds in hun oorspronkelijke gemeenschappen wonen (en niet naar andere landen zijn gemigreerd of met volledig andere populaties zijn getrouwd). Dankzij deze ongeëvenaarde dataset konden de onderzoekers van MyHeritage de belangrijkste Genetische Groepen creëren en classificeren, die vervolgens konden worden gebruikt om het lidmaatschap en de ware afkomst van miljoenen andere gebruikers nauwkeurig te onthullen. Door machine learning en andere algoritmes te gebruiken voor de DNA-gegevens en stambomen die bij die DNA-kits horen, konden onze onderzoeksteams de unieke Genetische Groepen identificeren en hun unieke verhaal onthullen.

Voorbeeld van een MyHeritage-gebruiker wiens mennonitische herkomst door de nieuwe Genetische Groepen van MyHeritage DNA is onthuld (klik om in te zoomen)

Voorbeeld van een MyHeritage-gebruiker wiens mennonitische herkomst door de nieuwe Genetische Groepen van MyHeritage DNA is onthuld (klik om in te zoomen)

Genetische Groepen zijn fascinerend en kunnen inzicht bieden in het pad dat uw voorouders generaties lang hebben bewandeld. Ze kunnen naar een provincie, district of regio wijzen waar uw familie vandaan komt of ze kunnen migratie van de ene naar de andere locatie tonen. Ze vertellen vaak meer over het verhaal van uw familie.

Een van de 42 beschikbare etniciteiten in de schatting van MyHeritage DNA is bijvoorbeeld Scandinavisch. Tot nu toe ontving een gebruiker zijn etniciteitsresultaten in de vorm van een bepaald percentage Scandinavisch en dat was alles. Met Genetische Groepen worden de resultaten nu echter nauwkeuriger en kunnen ze de herkomst van deze gebruiker meer specifiek terugvoeren naar Zweden, Noorwegen, Denemarken of IJsland. Ze kunnen zelfs nog dieper gaan en specifieke provincies en steden aanwijzen waar de voorouders van de gebruiker hebben gewoond. Er zijn 100 Genetische Groepen uit Zweden, 103 uit Noorwegen, 49 uit Denemarken en 4 uit IJsland die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Voorbeeld van de resultaten van een MyHeritage DNA gebruiker uit Noorwegen. Twee Genetische Groepen wijzen naar een zeer specifiek gebied in Noorwegen als oorsprong van zijn voorouders (klik om in te zoomen)

Voorbeeld van de resultaten van een MyHeritage DNA gebruiker uit Noorwegen. Twee Genetische Groepen wijzen naar een zeer specifiek gebied in Noorwegen als oorsprong van zijn voorouders (klik om in te zoomen)

Stichter Populaties van Genetische Groepen

Stichter Populaties zijn groepen mensen die eeuwenlang in hetzelfde gebied hebben gewoond en alleen binnen die groep zijn getrouwd. Mogelijk zijn ze als groep gemigreerd. In de loop van de tijd hebben ze unieke genetische kenmerken ontwikkeld.

De afstammelingen van deze stichter populaties hebben DNA-segmenten die verraden dat ze afstammen van de stamvaders en -moeders van de groep. De MyHeritage DNA-test detecteert deze kenmerken. Onze onderzoeksteams konden vervolgens MyHeritage DNA-gebruikers met deze Genetische Groepen associëren door miljoenen DNA-microsegmenten te identificeren en vast te stellen bij welke Genetische Groepen deze segmenten horen.

Genetische Groepen zijn anders van Geschatte Etniciteit, omdat een bepaalde groep uit verschillende etniciteiten kan zijn samengesteld. De leden van een groep delen dezelfde geografische oorsprong, maar de groep kan ook leden uit verschillende etnische achtergronden hebben. Een Genetische Groep uit Australië kan bijvoorbeeld uit personen bestaan van wie de voorouders oorspronkelijk uit Duitsland en Engeland kwamen, maar die nadat ze naar dezelfde stad migreerden een smeltkroes werden en hun eigen nieuwe groep begonnen.

Het lidmaatschap van een Genetische Groep wordt niet in een percentage uitgedrukt. Men is eenvoudigweg wel of niet lid van de groep. Als u lid van een Genetische Groep bent, betekent het dat we voldoende segmenten in uw DNA hebben gevonden die u met die groep associëren.

De Egyptische herkomst van een MyHeritage-gebruiker wordt onthuld door middel van zijn Genetische Groep (klik om in te zoomen)

De Egyptische herkomst van een MyHeritage-gebruiker wordt onthuld door middel van zijn Genetische Groep (klik om in te zoomen)

Elke Genetische Groep waarvan u als lid wordt beschouwd, ontvangt een betrouwbaarheidsniveau op basis van de informatie uit uw DNA-segmenten. Als u lid van een Genetische Groep bent met een laag betrouwbaarheidsniveau, kan dat nog steeds interessant zijn; het betekent dat u een verre afstammeling van die groep bent.

U kunt lid van verschillende Genetische Groepen zijn omdat u mogelijk DNA van de stamvaders en -moeders van meerdere Genetische Groepen heeft geërfd. Ook al ziet de grote meerderheid van onze gebruikers na deze introductie een of meer Genetische Groepen in hun resultaten, toch zullen sommige gebruikers helemaal geen Genetische Groepen in hun resultaten zien. Dit komt omdat ze afstammelingen zijn van etniciteiten of groepen die zelden MyHeritage gebruiken of omdat het betrouwbaarheidsniveau voor hun lidmaatschap onder onze drempelwaarde viel. Dit is onze eerste versie van Genetische Groepen. We zijn van plan om ze in de toekomst significant te verbeteren, meer gegevens toe te voegen en nog meer dichtheid te bieden. Er zullen daardoor later meer groepen van hogere kwaliteit beschikbaar komen.

Hoe we dit hebben gedaan

De introductie van Genetische Groepen zou niet mogelijk zijn geweest zonder de grote inspanningen van het wetenschappelijke team, het team voor onderzoek en ontwikkeling en het productteam van MyHeritage, geleid door Ran Snir met fantastische bijdragen van Ronnie Harpaz, Uri Gonen, de CEO van MyHeritage Gilad Japhet en vele anderen. De wetenschap achter deze functie is ontwikkeld door Regev Schweiger, Alon Diament Carmel en Tal Shor, naast andere wetenschappers onder leiding van Yoav Naveh en Prof. Yaniv Erlich.

Tijdens een drie jaar durend proces stelden onze teams een gigantische dataset van DNA-kits op MyHeritage samen, die ze gebruikten om algoritmes te creëren die de Genetische Groepen moesten bepalen. Deze algoritmes werden toegepast op een enorme referentieset van 1,7 miljoen DNA-kits met als doel de DNA-kits samen te voegen op basis van miljoenen microsegmenten die geërfd zijn van de stamvaders en -moeders van elke groep.

We zochten naar verbindingen tussen de leden van een groep om alle unieke verhalen van de groepen te onthullen en documenteren. We deden dit door samengevoegde metadata over afkomst (afkomstig van de stambomen die met de DNA-kits in de referentieset geassocieerd zijn) samen met de genetische resultaten over de afkomst van de groepsleden te gebruiken. Het eindresultaat is dat we sommige erg op elkaar lijkende groepen hebben samengevoegd en sommige groepen in kleinere groepen hebben opgesplitst. Dit proces vond plaats in meerdere iteraties om het resultaat te verfijnen. Uiteindelijk verschenen er meer dan 2.100 verschillende Genetische Groepen.

We onderzochten daarna nog twee miljoen DNA-kits die geen onderdeel van de oorspronkelijke referentieset waren om de nauwkeurigheid van de Genetische Groepen te valideren en we voerden de afsluitende kalibratie uit.

Afro-Amerikaanse Genetische Groep in St. Louis, Missouri (klik om in te zoomen)

Afro-Amerikaanse Genetische Groep in St. Louis, Missouri (klik om in te zoomen)

Zo vader, zo zoon

We onderzochten daarna elk van de 2.114 groepen en keken naar geografie, geschiedenis en migratiepatronen door de eeuwen heen. We organiseerden de groepen en gaven elke groep een betekenisvolle naam en een omschrijving die het verhaal van die groep weerspiegelt. Deze minutieuze taak werd geleid door onze Senior VP of Product Management, Uri Gonen, een van de eerste werknemers van MyHeritage. Uri speelde een cruciale rol bij het tot leven wekken van deze functie. Hij draagt zijn werk binnen dit project op aan zijn wijlen vader Amiram Gonen, die hoogleraar geografie was. Prof. Gonen schreef een vernieuwend boek, Encyclopedia of the People of the World, dat 27 jaar geleden werd gepubliceerd en erg veel overeenkomsten heeft met het werk dat Uri nu heeft voltooid tijdens het identificeren van de Genetische Groepen van de wereld.

Wijlen Prof. Amiram Gonen en zijn encyclopedie

Wijlen Prof. Amiram Gonen en zijn encyclopedie

Genetische Groepen van MyHeritage zijn onovertroffen

 • MyHeritage heeft het grootste aantal Genetische Groepen van alle bedrijven die DNA-testen aan particulieren aanbieden. Ze bieden de grootste diepte en dichtheid voor etniciteitsresultaten.
 • De nauwkeurigheid van onze Genetische Groepen is zeer hoog. Geschatte etniciteit is aan een veel kleiner referentiepanel verbonden, maar de Genetische Groepen op MyHeritage zijn gebaseerd op een referentiepanel van 1,7 miljoen DNA-kits, wat voor een geweldige dichtheid zorgt.
 • Als internationaal marktleider in DNA-testen heeft MyHeritage meer DNA-kits buiten de Verenigde Staten verkocht (voornamelijk in Europa) dan welk ander bedrijf dan ook. Hierdoor hebben we veel oudere mensen in Europa kunnen testen die nog steeds in dezelfde woonplaats als hun voorouders wonen. Door populaties te testen die al generaties lang niet gemigreerd zijn, konden we de unieke DNA-segmenten in stichter populaties identificeren en met grotere precisie en nauwkeurigheid Genetische Groepen definiëren.
 • Miljoenen gebruikers van MyHeritage hebben niet alleen hun DNA bij MyHeritage getest, maar ook een stamboom op ons platform samengesteld. Dankzij deze combinatie van DNA-testen en stambomen konden we het benodigde onderzoek doen om de Genetische Groepen te identificeren en aan te duiden.
 • Genetische Groepen kunnen worden geïdentificeerd op basis van de oorspronkelijke regio van een specifieke populatie, bijvoorbeeld “Venetië, Italië” of op basis van een migratiepatroon, zoals “Duitse kolonisten in Georgia, Verenigde Staten”. Dit kan gebruikers een beter idee geven van hun afkomst, vele generaties terug. Hierdoor kunnen ze hun familiegeschiedenis herleiden tot Stichter Populaties van vele eeuwen geleden en zijn ze niet beperkt tot recentere migratie-gebeurtenissen.
Een Franse gebruiker van MyHeritage ontdekt dat hij lid is van de Genetische Groep van de Comoren in Afrika, waarvan de meeste leden de Keniaanse etniciteit hebben (klik om in te zoomen)

Een Franse gebruiker van MyHeritage ontdekt dat hij lid is van de Genetische Groep van de Comoren in Afrika, waarvan de meeste leden de Keniaanse etniciteit hebben (klik om in te zoomen)

Unieke Genetische Groepen op MyHeritage

De uitzonderlijke dichtheid van Genetische Groepen en de innovatieve technologie die deze functie mogelijk maakt, betekent dat MyHeritage nu veel populaties kan identificeren die tot nu toe nog nooit door een DNA-test voor consumenten zijn gedetecteerd.

Hier zijn een paar voorbeelden van interessante en unieke Genetische Groepen die we nu aanbieden:

 • Noorwegen (Kvam en Bergen) — Noren in Noorwegen (Kvam en Bergen, Vestland) en sommigen van hun afstammelingen in de Verenigde Staten (Minnesota)
 • Volga-Duitsers in de VS (Ellis, Kansas) — Volga-Duitse kolonisten uit Zuidwest-Duitsland in Rusland (Samara) en hun afstammelingen in de Verenigde Staten (Ellis County, Kansas)
 • Acadische kolonisten en de VS (Aroostook, Maine) en in Canada (Madawaska, New Brunswick en Quebec) — Acadische kolonisten in de Verenigde Staten (Aroostook County, Maine) en in Canada (Madawaska County, New Brunswick en sommigen in Quebec)
 • Italië (Potenza) — Italianen in Italië (Potenza, Basilicata) en sommigen van hun afstammelingen in de Verenigde Staten
 • Nederland (Friesland) — Nederlanders in Nederland (Friesland)
 • Ierland (Galway en Mayo) — Ieren in in Ierland (County Galway en County Mayo) en hun afstammelingen in de Verenigde Staten (westen van Pennsylvania)
 • Brazilië (São Paulo) — Portugese en Italiaanse kolonisten uit Portugal en Noordoost-Italië in Brazilië (São Paulo)
 • Filipijnen (Ilocos en Centraal-Luzon) — Filipijnen in de Filipijnen (Ilocos en Centraal-Luzon) en sommigen van hun afstammelingen in de Verenigde Staten (Hawaï en Californië)
 • Māori in Nieuw-Zeeland en in Engeland — Māori in Nieuw-Zeeland en sommigen in Engeland
 • Louisiana en Zuidoost-Texas — Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten (Louisiana en sommigen in Zuidoost-Texas)
 • Oost-Marokko en West-Algerije — Marokkanen en Algerijnen in Oost-Marokko en West-Algerije
 • Sri Lanka — Sri Lankanen in Sri Lanka
Alleen bij MyHeritage: de fascinerende Genetische Groep van de eeuwenoude Joodse gemeenschap uit Aleppo, Syrië. De ouders van de gebruiker die deze groep ontving, waren inderdaad allebei geboren in Aleppo, ook al is hij zelf in Jeruzalem geboren (klink om in te zoomen)

Alleen bij MyHeritage: de fascinerende Genetische Groep van de eeuwenoude Joodse gemeenschap uit Aleppo, Syrië. De ouders van de gebruiker die deze groep ontving, waren inderdaad allebei geboren in Aleppo, ook al is hij zelf in Jeruzalem geboren (klink om in te zoomen)

Toegang tot Genetische Groepen op MyHeritage

Ga naar de sectie “Geschatte etniciteit” onder het tabblad DNA op de navigatiebalk om uw Genetische Groepen te zien. We zullen ook een melding via e-mail naar alle gebruikers met een DNA-kit op MyHeritage sturen om ze uit te nodigen hun Genetische Groepen te bekijken.

Toegang tot Genetische Groepen op MyHeritage

Toegang tot Genetische Groepen op MyHeritage

Genetische Groepen zijn een onderdeel van Geschatte etniciteit in de DNA-resultaten en zijn een aanvulling op de 42 bestaande etniciteiten met percentages. De bestaande etniciteiten zijn in deze update niet gewijzigd, maar de pagina Geschatte etniciteit zelf heeft een nieuwe en verbeterde gebruikersinterface. Als u Genetische Groepen heeft, worden deze aan de linkerkant onder uw etniciteiten getoond.

Voorbeeld van de Genetische Groepen van een MyHeritage-gebruiker uit Chili, wiens voorouders uit Spanje kwamen (klik om te zoomen).

Voorbeeld van de Genetische Groepen van een MyHeritage-gebruiker uit Chili, wiens voorouders uit Spanje kwamen (klik om te zoomen).

Als een Genetische Groep een prominente etniciteit voor haar leden lijkt te hebben en de gebruiker ook prominent die etniciteit heeft, wordt de Genetische Groep onder die etniciteit in de resultaten genest. Anders wordt hij apart onderaan de pagina weergegeven onder het kopje “Aanvullende Genetische Groep(en)”.

Als u meerdere DNA-kits beheert, kunt u eenvoudig van de ene naar de andere schakelen met behulp van het vervolgkeuzemenu naast uw naam bovenaan de pagina.

Genetische Groepen worden op de kaart als polygonen met een dunne rand getoond (in tegenstelling tot etniciteiten, die zonder randen worden weergegeven.) In het onderstaande voorbeeld ontving de gebruiker de etniciteit “Japans en Koreaans” met een percentage van 97,7%, maar een van de Genetische Groepen daaronder biedt een veel hogere dichtheid.

Amerikaanse gebruiker ontdekt dat zijn voorvaders van het eiland Okinawa in Japan kwamen (klik om te zoomen)

Amerikaanse gebruiker ontdekt dat zijn voorvaders van het eiland Okinawa in Japan kwamen (klik om te zoomen)

U kunt lid van meerdere Genetische Groepen zijn. Als u met de muis over de namen van de Genetische Groepen in het linkerpaneel beweegt (of over de polygoon voor die groep op de kaart), ziet u ook een omschrijving en het betrouwbaarheidsniveau voor die groep.

Omschrijving van een Genetische Groep

Omschrijving van een Genetische Groep

Schuifregelaar voor betrouwbaarheid

De nieuwe interface biedt ook een handige schuifregelaar voor betrouwbaarheid boven de lijst met etniciteiten, waardoor u het betrouwbaarheidsniveau kunt kiezen voor de Genetische Groepen die voor uw DNA-kit getoond worden.

Als u een niveau kiest, laten we u de Genetische Groepen zien met een betrouwbaarheidsniveau gelijk aan of hoger dan dat niveau. Er zijn drie betrouwbaarheidsniveaus: laag, gemiddeld en hoog. Het standaard betrouwbaarheidsniveau is het hoogste betrouwbaarheidsniveau waarbij ten minste drie Genetische Groepen worden getoond.

Het gebruik van de schuifregelaar voor betrouwbaarheid (klik om te zoomen)

Het gebruik van de schuifregelaar voor betrouwbaarheid (klik om te zoomen)

Als u voor laag kiest, ziet u zonder onderscheid alle Genetische Groepen waar u lid van bent. Als u voor gemiddeld kiest, ziet u de Genetische Groepen waar u met een gemiddelde tot hoge waarschijnlijkheid lid van bent. Als u voor hoog kiest, ziet u alleen Genetische Groepen waarvan u met hoge waarschijnlijkheid lid van bent. In het bovenstaande voorbeeld toont het standaardniveau “gemiddeld” 4 van de 6 Genetische Groepen. Het wijzigen van het betrouwbaarheidsniveau naar laag zorgt ervoor dat alle 6 groepen waartoe deze gebruiker behoort, worden getoond. Als de schuifregelaar voor betrouwbaarheid op hoog wordt gezet, wordt er slechts 1 van de 6 groepen getoond.

Het betrouwbaarheidsniveau is afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van de segmenten die overeenkomen met de genetische gegevens die elke groep vertegenwoordigen. We gebruiken algoritmes om voor elke groep uit uw resultaten een betrouwbaarheidsniveau vast te stellen dat de waarschijnlijkheid bepaalt dat u deel van de groep bent. Omdat deze analyse op segmenten is gebaseerd, overwegen we om in de toekomst deze segmenten (die u met een specifieke Genetische Groep associëren) in de Chromosoom-browser op MyHeritage te tonen.

In sommige gevallen, waar alle Genetische Groepen hetzelfde betrouwbaarheidsniveau hebben, zullen we de schuifregelaar voor betrouwbaarheid niet tonen. Als u bijvoorbeeld vier Genetische Groepen heeft die allemaal het betrouwbaarheidsniveau “gemiddeld” hebben, laten we de schuifregelaar voor betrouwbaarheid niet zien omdat hij niets toe zou voegen.

Hiërarchie van Genetische Groepen en etniciteiten

Genetische Groepen gebruiken een gepersonaliseerde hiërarchie. Dit betekent dat elke Genetische Groep waar u lid van bent, ingedeeld wordt onder een etniciteit die het beste bij die Genetische Groep en uw eigen DNA-resultaten past.

De Genetische Groep van Malta heeft bijvoorbeeld een mix van Italiaanse en Noord-Afrikaanse afkomst. Als u lid van de Maltese groep bent en u een hoog percentage Italiaanse etniciteit heeft, zal de Maltese groep onder uw Italiaanse etniciteit worden ingedeeld. Als u echter lid van de Maltese groep bent en van Noord-Afrikaanse afkomst bent maar zonder Italiaanse afkomst, wordt diezelfde Genetische Groep onder Noord-Afrikaanse etniciteit ingedeeld.

In het onderstaande voorbeeld zijn 5 Genetische Groepen met hoge betrouwbaarheid onder de etniciteit Iers, Schots en Welsh ingedeeld, de primaire etniciteit van de gebruiker:

Genetische Groepen ingedeeld onder een etniciteit

Genetische Groepen ingedeeld onder een etniciteit

Als er geen predominante etniciteit is die u gemeen heeft met een Genetische Groep, wordt deze onder een nieuwe categorie ingedeeld onder uw resultaten van Geschatte Etniciteit. Deze categorie heet “Aanvullende Genetische Groepen” (of “Genetische Groepen” als al uw groepen hier worden weergegeven).

We plaatsen uw Genetische Groepen alleen onder een specifieke etniciteit als we er vertrouwen in hebben dat ze daar thuishoren. Als u bijvoorbeeld deel van de Maltese groep bent en u heeft zeer overeenkomende percentages voor etniciteit voor zowel Italiaanse en Noord-Afrikaanse etniciteit (die allebei veelvoorkomend zijn in deze Genetische Groep), kunnen we niet bepalen onder welke Genetische Groep dit het beste ingedeeld kan worden. In dit geval verschijnt uw Maltese Genetische Groep onder “Aanvullende Genetische Groepen”.

Genetische Groepen zijn verbonden aan een populatie in plaats van aan een enkele etniciteit. Binnen die populatie kunnen er meerdere etniciteiten bestaan. Let op: als u in een Genetische Groep wordt geplaatst, betekent dat niet per se dat er wordt uitgelegd waarom u lid van die groep bent. Zodra etniciteiten op MyHeritage verfijnd worden (hieronder vind u hier meer informatie over), kan uw indeling in Genetische Groepen in uw resultaten mogelijk veranderen.

Aanvullende informatie over elke Genetische Groep

Naast de vermelding van de Genetische Groepen waartoe u behoort, biedt MyHeritage ook een pagina met zoommodus met aanvullende genealogische inzichten over elke groep, waaronder de belangrijkste plaatsen waar de leden van de groep gedurende verschillende tijdsperiodes tijdens de afgelopen eeuwen hebben gewoond, veelvoorkomende voor- en achternamen van de voorouders van de groep, veelvoorkomende etniciteiten onder de groepsleden en nog veel meer.

Klik op de naam van een Genetische Groep in het paneel aan de linkerkant of op de polygoon van de Genetische Groep op de kaart en er verschijnt een pagina met details en meer informatie over die groep. De standaard tijdsperiode is 1900–1950, maar u kunt ook andere periodes selecteren.

Een MyHeritage-gebruiken die lid van de Mormonen is, ontdekt dat de identiteit van zijn voorouders (en dus het verhaal van zijn familie) in zijn genen staat (klik om in te zoomen)

Een MyHeritage-gebruiken die lid van de Mormonen is, ontdekt dat de identiteit van zijn voorouders (en dus het verhaal van zijn familie) in zijn genen staat (klik om in te zoomen)

Dezelfde Mormoon kan informatie krijgen over waar in Europa de voorouders van deze groep vandaan komen en waar ze zich in de Verenigde Staten hebben gevestigd. Deze speciale animatie, die we hebben voorbereid voor een specifieke Genetische Groep van Mormonen, vertelt het verhaal van de vestiging van Mormonen in de Verenigde Staten gedurende de afgelopen 400 jaar en biedt verhelderende informatie over de migratiegeschiedenis van de groep (klik om de animatie te zien)

Gebruik de pijlen voor de groepsnaam om in uw resultaten van groep naar groep te gaan.

Laten we verder inzoomen om te zien welke informatie er nog meer op deze pagina wordt vermeld.

Over deze groep

Onder de naam van de groep wordt de omschrijving van de groep getoond.

U ziet ook het aantal DNA-kits dat is gebruikt om de groep te vormen en het aantal DNA-kits dat aan de stambomen is gekoppeld. Het aantal referentiekits dat is gebruikt om elke Genetische Groep te definiëren, kan u helpen om te begrijpen welke groepen vaker voorkomen onder MyHeritage-gebruikers. Terwijl sommige groepen groot zijn en gebaseerd op duizenden kits, zijn andere meer exotisch en gebaseerd op een klein aantal kits. Beide groepen kunnen een net zo overtuigend verhaal vertellen en zijn interessant om verder te onderzoeken.

Daaronder wordt het betrouwbaarheidsniveau voor deze groep in uw resultaten weergegeven.

Klik op “Alles uitklappen” om alle gegevens te tonen die we voor elk van de categorieën hebben.

Gedetailleerde informatie over een Genetische Groep (klik om in te zoomen)

Gedetailleerde informatie over een Genetische Groep (klik om in te zoomen)

Belangrijkste Plaatsen

Deze sectie toont landen en steden over de hele wereld waar leden van de Genetische Groep tijdens een specifieke tijdsperiode hebben gewoond. U kunt inzoomen om de precieze locatie van de groep tijdens verschillende tijdsperiodes te zien, van de 17e eeuw tot nu. Deze sectie komt overeen met de kaart aan de rechterkant die deze locaties toont.

Belangrijkste locaties voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland, 1600–1650 (Klik om in te zoomen).

Belangrijkste locaties voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland, 1600–1650 (Klik om in te zoomen).

Gebruik de schakelaar “tijdsperiode” boven de kaart om verschillende verdelingen van locaties voor verschillende tijdsperiodes te zien, zowel in de lijst aan de linkerkant en op de kaart.

Het wijzigen van de tijdsperiode voor de belangrijkste plaatsen van een Genetische Groep (klik om in te zoomen)

Het wijzigen van de tijdsperiode voor de belangrijkste plaatsen van een Genetische Groep (klik om in te zoomen)

We zijn van plan om de lijst met belangrijkste locaties in de komende weken te verbeteren zodat deze een meer georganiseerde hiërarchie toont en landen nauwkeurigere “stemmen” van de onderliggende steden kunnen ontvangen. Op deze manier zal deze sectie van de pagina nuttigere informatie bieden.

Veelvoorkomende achternamen

Leden van Genetische Groepen hebben vaak onderscheidende achternamen die veel over de identiteit van de groep vertellen. Als u een van die voorouderlijke achternamen in uw stamboom heeft, kan dat uw verbinding met de groep nog verder bevestigen. De staven geven aan hoe vaak deze achternamen voorkomen in de stambomen die zijn gebruikt om deze groep te vormen.

Veelvoorkomende achternamen voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland

Veelvoorkomende achternamen voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland

Veelvoorkomende voornamen

Leden van Genetische Groepen kunnen vaak onderscheidende voornamen hebben. De staven geven aan hoe vaak deze voornamen voorkomen in de stambomen die zijn gebruikt om deze groep te vormen.

Veelvoorkomende voornamen voor de Genetische Groep van Zuid-Zweden

Veelvoorkomende voornamen voor de Genetische Groep van Zuid-Zweden

Veelvoorkomende etniciteiten

Elke Genetische Groep bestaat uit individuen uit een of meerdere etniciteiten. Het kan interessant zijn om te zien welke groepen minder etniciteiten bevatten en meer homogeen zijn, en welke meer gemengd zijn. De staven geven de etniciteiten aan die veel voorkomen in de DNA-kits die zijn gebruikt om deze groep te vormen.

Veelvoorkomende etniciteiten voor de Genetische Groep van Portugal (Madeira). De lijst is simpel: ze zijn allemaal Iberisch! Dit zijn de DNA-resultaten van een MyHeritage-gebruiker die is geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. Allebei zijn ouders zijn geboren in Funchal, de hoofdstad van Madeira.

Veelvoorkomende etniciteiten voor de Genetische Groep van Portugal (Madeira). De lijst is simpel: ze zijn allemaal Iberisch! Dit zijn de DNA-resultaten van een MyHeritage-gebruiker die is geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. Allebei zijn ouders zijn geboren in Funchal, de hoofdstad van Madeira.

Verwante groepen

Dit zijn groepen die een sterke affiniteit hebben met de Genetische Groep die u bekijkt. Elke verwante groep heeft mogelijk genetische overeenkomsten met uw groep als gevolg van geografische nabijheid en het potentieel voor leden uit de twee groepen om gedurende meerdere generaties onderling te trouwen.

Vermelde verwante groepen waar u ook lid van bent, worden met een gekleurd pictogram aangegeven. Vermelde verwante groepen waar u geen lid van bent, worden met een grijs pictogram aangegeven.

Verwante groepen voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland

Verwante groepen voor de Genetische Groep Oost-Ierland en Engeland

Alle Genetische Groepen verkennen

U kunt alle 2.114 Genetische Groep op MyHeritage verkennen, inclusief de groepen waar u geen lid van bent. Om dit te doen, klikt u op “Alle beschikbare regio’s tonen” onderaan het linkerpaneel op de pagina Geschatte Etniciteit. MyHeritage toont dan alle beschikbare Genetische Groepen in een hiërarchie onder etniciteit, waarin te zien is hoeveel Genetische Groepen er onder elke etniciteit hangen.

Alle 2.114 Genetische Groepen verkennen (klik om in te zoomen)

Alle 2.114 Genetische Groepen verkennen (klik om in te zoomen)

Klik daarna op een van de getoonde etniciteiten. MyHeritage toont deze vervolgens op een uitgebreide pagina die onder andere een representatieve afbeelding bevat (dit is nieuw in deze update). De pagina vermeldt vervolgens de Genetische Groepen die u onder deze etniciteit heeft (indien van toepassing) en daarna worden alle Genetische Groepen weergegeven. Klik op een van de groepen om deze te verkennen. U kunt er ook gewoon met de muis overheen bewegen om een tooltip met omschrijving en de belangrijkste polygoon op de kaart te zien.

Het bekijken van de Meso-Amerikaanse en Andes etniciteit (klik om in te zoomen)

Het bekijken van de Meso-Amerikaanse en Andes etniciteit (klik om in te zoomen)

Het bekijken van de Balkan etniciteit en de 53 Genetische Groepen daarbinnen (klik om in te zoomen)

Het bekijken van de Balkan etniciteit en de 53 Genetische Groepen daarbinnen (klik om in te zoomen)

U kunt op het geluidspictogram klikken om een korte melodie te horen die we voor elke etniciteit hebben samengesteld. Op deze manier kunt u een indruk van de cultuur krijgen.

Beschikbaarheid

Genetische Groepen zijn gratis beschikbaar voor iedereen die al een test bij MyHeritage DNA heeft laten uitvoeren. Ze zijn uitgerold naar al onze gebruikers op de pagina Geschatte Etniciteit.

Als u bij een ander bedrijf een test heeft gedaan en voor 16 december 2018 uw DNA-gegevens naar MyHeritage heeft geüpload, hoort u er ook bij, heeft u onbeperkt blijvend toegang tot de geavanceerde DNA-functies en kunt u gratis de Genetische Groepen onder uw Geschatte Etniciteit bekijken.

Als u uw ruwe DNA-gegevens van een andere test na die datum heeft geüpload en momenteel geen toegang tot de Geschatte Etniciteit heeft, kunt u eenmalig $ 29 per kit betalen om volledige toegang tot de geavanceerde DNA-functies te krijgen (AutoClusters, Theory of Family Relativity™, Chromosoom-browser, Gedeelde locaties van voorouders en meer), inclusief Genetische Groepen. U kunt ook een MyHeritage Complete-abonnement kopen, waarmee u toegang krijgt tot de geavanceerde DNA-functies (inclusief Genetische Groepen) voor alle DNA-kits die u beheert. U krijgt dan ook vele andere voordelen, zoals onbeperkte grootte van stamboom, toegang tot de 12,7 miljard historische gegevens van MyHeritage, automatische Matches met onze gegevens, Smart Matches™ en nog veel meer. U vindt hier meer informatie over onze abonnementen.

Als u nog geen MyHeritage DNA-test heeft gedaan, bestel dan vandaag nog u kit.
Als u uw DNA al ergens anders heeft getest en deze nog niet naar MyHeritage heeft geüpload, kunt u deze nu uploaden. Daarna kunt u uw Genetische Groepen ontgrendelen, die binnen een dag voor u zullen worden berekend.

Ook al zijn haar etniciteiten vermengd met Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden, toch wijzen meerdere Genetische Groepen erop dat de oorsprong van de voorouders van deze gebruiker in Midden-Amerika ligt (klik om in te zoomen)

Ook al zijn haar etniciteiten vermengd met Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden, toch wijzen meerdere Genetische Groepen erop dat de oorsprong van de voorouders van deze gebruiker in Midden-Amerika ligt (klik om in te zoomen)

Vervolgstappen

Meer gedetailleerde Genetische Groepen

We zijn van plan om de Genetische Groepen op MyHeritage in de loop van de tijd te blijven verrijken met nieuwe informatie over elke Genetische Groep met behulp van de schat aan informatie op MyHeritage. Nog belangrijker: we zijn van plan om de Genetische Groepen in de toekomst opnieuw te berekenen met nog meer DNA-referentiekits, misschien wel alle 4,5 miljoen DNA-kits die we momenteel in onze database hebben. Dit betekent dat de dichtheid en het aantal ondersteunde Genetische Groepen nog verder zal toenemen en verbeteren.

Eerst willen we echter graag de feedback van de community ontvangen en verbeteringen aan de eerste release aanbrengen. Als u suggesties heeft over hoe we een van uw Genetische Groepen kunnen verbeteren, bijvoorbeeld als u denkt dat we deze niet juist hebben benoemd of omschreven, horen we graag van u. Neem contact met ons op via geneticgroups@myheritage.com en stuur ons uw feedback.

Betere geschatte etniciteit

De update met Genetische Groepen wijzigt niet de geschatte etniciteit op het hoogste niveau op MyHeritage (de 42 etniciteiten met percentages die we 4 jaar geleden hebben geïntroduceerd). De berekening van etniciteit wordt los van de Genetische Groepen uitgevoerd met behulp van verouderde technologie die aan herziening toe is. We werken nu aan het vervangen van de geschatte etniciteit en zijn van plan om in 2021 veel betere schattingen op basis van volledig nieuwe technologie uit te brengen. Zodra we dat doen, zullen de Genetische Groepen ook verbeteren omdat hun omschrijvingen veel nauwkeuriger zullen worden. Het aantal etniciteiten zal wijzigen en de percentages zullen veel nauwkeuriger worden. Houd ons nieuws dus goed in de gaten!

Conclusie

Genetische Groepen zijn fascinerend en kunnen genealogisch onderzoek verbeteren, wat kan resulteren in een hernieuwde waardering van onze voorouders, de weg die ze hebben afgelegd en het leven dat ze hebben geleefd.

De functie Genetische Groepen heeft drie jaar aan ontwikkeling gekost. Met behulp van een referentieset van 1,7 miljoen DNA-kits, een validatieset van 2 miljoen DNA-kits en de inzet van complexe algoritmes konden we 2.114 afzonderlijke groepen identificeren en documenteren. We konden daarna voor alle DNA-kits op MyHeritage voorspellen tot welke groepen ze behoren. Deze functie maakt de etniciteitsrapporten op MyHeritage nuttiger en helpen u om met grotere dichtheid in te zoomen op de geografische locaties en migratiepatronen van uw voorouders.

Ons werk is verre van compleet en ons volgende doel op het gebied van etniciteit is om de geschatte etniciteit op het hoogste niveau in percentages met betere technologie te vervangen.

Dit werk zou niet mogelijk zijn geweest zonder u – onze gebruikers. We kijken ernaar uit om u in de toekomst zelfs nog beter van dienst te zijn.