Nieuwe tools om gedeelde DNA Matches op MyHeritage te bestuderen

Nieuwe tools om gedeelde DNA Matches op MyHeritage te bestuderen

Wij zijn erg blij de release van een paar nieuwe aanvullingen op uw Gedeelde DNA-matches op MyHeritage te kunnen aankondigen. Hierdoor krijg je makkelijker toegang tot essentiële informatie over je gedeelde matches. Wij geven nu aan of je gedeelde DNA-matches in een stamboom op MyHeritage verschijnen, en of je een aantekening hebt toegevoegd aan een bepaalde gedeelde match. Wij geven je ook de mogelijkheid om die stamboom, of die aantekening, direct te openen vanuit het gedeelte Shared DNA-matches op de pagina Review DNA-matches. Beide toevoegingen zijn op verzoek van onze gebruikers gedaan.

DNA-matches zijn mensen die DNA-segmenten met je delen die waarschijnlijk van een of meer gemeenschappelijke voorouders zijn geërfd. Omdat onze DNA-database op MyHeritage voortdurend groeit, kunnen DNA-gebruikers duizenden DNA-matches hebben. Het beheren van al deze matches en het bepalen hoe je precies aan hen verwant kunt zijn, is een van de grootste uitdagingen die onze gebruikers tegenkomen.

Gedeelde DNA-matches zijn mensen die genetisch verwant zijn aan zowel jezelf als je DNA-match. Gedeelde DNA-matches met een van je DNA-matches kan het vertrouwen in die match vergroten en je helpen te bepalen van welke kant van de familie die match afkomstig kan zijn.

Elke Gedeelde DNA-match toont links de geschatte verwantschap tussen jou en de Gedeelde DNA-match, en rechts de geschatte verwantschap tussen jouw DNA-match en je Gedeelde DNA-match.

In het midden laten we de Gedeelde DNA-match samen met de waarde van de Gedeelde DNA-match zien, voor zowel jou als je DNA-match. Daaronder hebben we twee nieuwe pictogrammen toegevoegd: een stamboom-icoon en een notitie-icoon. Beide pictogrammen worden alleen getoond wanneer ze relevant zijn.

Stamboom icoon

Het bekijken van een bepaalde DNA-match in een stamboom kan nuttig zijn als je niet zeker weet hoe die match aan jou verwant is. Een van de voordelen van het testen van DNA met MyHeritage is dat de DNA-matching naadloos integreert met de stambomen: als de gebruiker die zijn DNA test of beheert zelfs maar een kleine stamboom op MyHeritage heeft opgebouwd, zul je die stamboom kunnen zien en belangrijke informatie over hun verwantschappen kunnen verzamelen – wat je een beter inzicht geeft in hoe zij mogelijk aan jou verwant zijn. Als je weet welke van je gedeelde DNA-matches in een stamboom voorkomen en hoe groot die stamboom is, kan dat je helpen bij het beslissen welke gedeelde DNA-matches je als eerste wilt onderzoeken.

Het stamboompictogram zal onder een gedeelde DNA-match verschijnen wanneer die match in een stamboom op MyHeritage verschijnt.

Als je met je muis over het pictogram beweegt, krijg je meer details te zien over de stamboom waarin zij verschijnen. Klik op “Bekijk stamboom” om hun stamboom te bekijken.

Als deze Gedeelde DNA-match niet in een stamboom op MyHeritage voorkomt, zal het pictogram van de stamboom niet verschijnen.

Notitie pictogram

Bijhouden welke DNA-matches je hebt bekeken en geanalyseerd kan een ontmoedigende taak zijn wanneer je duizenden matches hebt. Om je te helpen overzicht te houden, beschikt de lijst met DNA-matches van MyHeritage over een notitiefunctie: je kunt notities toevoegen aan DNA-matches die je hebt beoordeeld om bij te houden welke informatie je hebt ontdekt, welke vragen je zou willen oplossen, of welke gedachten je over een match zou kunnen hebben. Voor het geval je nog niet bekend bent met deze functie, vind je hieronder meer informatie over het gebruik ervan.

Rechtstreekse toegang tot je notities vanuit de Gedeelde DNA-matches kan je veel tijd besparen en je helpen gemakkelijker de verbanden te leggen. Daarom hebben we onder elke gedeelde DNA-match een pictogram met aantekeningen toegevoegd. Het wordt alleen getoond als je al een notitie over die persoon hebt toegevoegd.

Als je een bestaande aantekening voor een Gedeelde DNA-match hebt, zal het aantekeningenpictogram onder de profielfoto verschijnen. Beweeg je cursor over dit pictogram om de aantekening te lezen. Je kunt de notitie zelfs direct van hieruit bewerken door op “Notities bewerken” te klikken.

Hoe een notitie aan een DNA-match toe te voegen

Wij raden ten zeerste aan om hints en conclusies in aantekeningen te documenteren. Je kunt een notitie aan een DNA-match toevoegen door op het notitiepictogram in de rechterbovenhoek van de matchkaart in je lijst met DNA-matches te klikken.

Het pictogram wordt paars zodra je een aantekening hebt toegevoegd, zodat je DNA-matches met aantekeningen in je DNA-matchtlijst gemakkelijk kunt vinden. Klik op het paarse notitie pictogram om de notitie te lezen of te bewerken.

Tot slot

Gedeelde DNA-matches – mensen die zowel met jo als met je DNA-match overeenkomen – kunnen u helpen er zeker van te zijn dat een bepaalde DNA-match echt aan u verwant is en kunnen u belangrijke aanwijzingen geven over hoe dat komt. De mogelijkheid om rechtstreeks vanuit dit gedeelte toegang te krijgen tot aanvullende informatie maakt het eenvoudiger dan ooit om meer te weten te komen over uw DNA-matches, vragen over uw verwantschap met hen op te lossen en vooruitgang te boeken met uw onderzoek. Wij hopen dat u veel plezier beleeft aan deze nieuwe toevoegingen!