Nieuw: bekijk de Genetische Groepen van uw DNA matches

Nieuw: bekijk de Genetische Groepen van uw DNA matches

De functionaliteit voor DNA-matches op MyHeritage is uitgebreid – u kunt nu uw genetische groepen vergelijken met die van uw DNA-matches.

Eind december 2020 introduceerden we Genetische Groepen, een verbetering van onze etniciteitsschatting waarmee de uitsplitsing van het etniciteitsoverzicht voor MyHeritage DNA is verfijnd tot 2114 geografische regio’s. Sindsdien hebben we gewerkt aan de verdere verbetering van de functie en aan het toevoegen van nieuwe onderdelen waar gebruikers om hadden gevraagd. In januari 2021 hebben we de eerste verbeteringen aan de gebruikersinterface gelanceerd.

Het vergelijken van de gedeelde genetische kenmerken van uw DNA-matches is zeer nuttig. Het kan u helpen om te achterhalen hoe u verwant zou kunnen zijn. Voorheen kon u op de pagina DNA Match Review de etniciteitsschatting voor uw DNA-matches bekijken en zien welke etniciteiten u gemeen hebt. Nu kunt u nog verder inzoomen en zien tot welke genetische groepen uw DNA-matches behoren, en welke groepen u gemeen hebt.

Gedeelde etniciteiten en genetische groepen vergelijken

Voorheen bevatte DNA Match Review een onderdeel Gedeelde etniciteiten waarin de etniciteitsschatting van uw DNA-match werd weergegeven en uw gedeelde etniciteiten waren gemarkeerd. Gedeelde etniciteiten zijn regio’s waaruit uw voorouders en die van uw DNA-match afkomstig kunnen zijn. Dit kan u aanwijzingen geven over gedeelde voorouders.

Met de nieuwe update kunt u in dit onderdeel van DNA Match Review behalve uw etniciteitsschattingen ook de resultaten voor uw genetische groepen vergelijken. We hebben het nu zo ingedeeld dat u onder de vergelijking tussen de etniciteitsschatting van uw DNA-match en die van uzelf een lijst vindt van genetische groepen waartoe u en uw DNA-match behoren. De vet afgedrukte etnische en genetische groepen hebt u gemeen met de DNA-match die u op dat moment bekijkt.

De etniciteiten worden als eerste vermeld, gesorteerd van het hoogste naar het laagste percentage van de etniciteiten in uw resultaten. Daaronder worden de genetische groepen weergegeven: eerst de genetische groepen die u deelt, gesorteerd op betrouwbaarheidsniveau, dan de genetische groepen die u wél hebt maar uw DNA-match niet en ten slotte de genetische groepen die uw DNA-match heeft en u niet.

Rechts ziet u een dynamisch overzicht met informatie over de etniciteiten en genetische groepen: een kaart waarin met een gekleurd vlak de geografische regio van de etniciteit of de genetische groep wordt aangegeven, naast een beschrijving.

Wanneer u in de lijst op een etniciteit of groep klikt, wordt het gekleurde vlak op de kaart aangepast en ziet u een gedetailleerde beschrijving.

Als u uw muisaanwijzer over een genetische groep in de lijst beweegt, ziet u een tooltip met de beschrijving van die groep en een indicatie van het betrouwbaarheidsniveau dat voor die genetische groep voor u en uw DNA-match is berekend.

Er zijn drie betrouwbaarheidsniveaus: laag, gemiddeld en hoog, gebaseerd op de kwaliteit en de kwantiteit van de segmenten die worden gedeeld met de genetische gegevens die een groep vertegenwoordigen.

Klik op de etniciteit of groep om de volledige beschrijving te zien of kies “Meer informatie” om aanvullende informatie over die specifieke etniciteit of genetische groep te zien.

Standaard ziet u de volledige resultaten van de etniciteitschatting en genetische groepen van de DNA-match naast uw eigen resultaten, zodat u ze zelf kunt vergelijken. Als u liever alleen de etniciteiten en genetische groepen wilt zien die u gemeenschappelijk hebt, kunt u rechtsboven op de knop “Alleen gedeeld” klikken.

Welk nut hebben gedeelde genetische groepen voor genealogisch onderzoek?

Het vergelijken van uw genetische groepen met die van uw DNA-matches kan u op verschillende manieren helpen.

Zoals eerder gezegd, kan het bekijken van de genetische kenmerken die u met DNA-matches deelt, u helpen om te bepalen hoe ze aan u verwant kunnen zijn. Als u bijvoorbeeld weet dat uw moeder van Scandinavische herkomst is, terwijl uw vaders kant voornamelijk uit Griekenland en Zuid-Europa komt, dan zou een Scandinavische etniciteit erop kunnen wijzen dat de match via uw moeders kant aan u verwant is.

Genetische groepen kunnen uw onderzoek nog verder verfijnen. Stel dat zowel uw moeder als uw vader uit Scandinavië komen. In dat geval zou de wetenschap dat uw DNA-match een Scandinavische etniciteit heeft, u niet veel verder helpen. Maar als de familie van uw moeder uit Denemarken komt en die van uw vader uit Oost-Zweden – en u en uw DNA-match delen de genetische groep Denemarken (noordelijke regio) – dan zou dat erop kunnen wijzen dat u van moederskant familie van elkaar bent.

We gaan nog een stapje verder. Als u weet dat de moeder van uw moeder uit het Zuid-Deense Svendborg kwam en de vader van uw moeder uit Noord-Denemarken, dan zou deze gedeelde genetische groep erop kunnen wijzen dat uw gemeenschappelijke voorouder aan de kant van uw grootvader van moederszijde is te vinden, hetgeen de mogelijkheden aanzienlijk beperkt.

Wie kan gedeelde etnische groepen en genetische groepen bekijken?

Gedeelde etniciteiten en genetische groepen is een betaalde functie waarvoor een betaald MyHeritage-abonnement vereist is (Compleet, Premium of PremiumPlus). Gebruikers zonder MyHeritage-abonnement zullen dit gedeelte van DNA Match Review niet kunnen bekijken. Gebruikers die hun ruwe DNA-gegevens van een ander testbedrijf naar MyHeritage uploaden, kunnen een eenmalige vergoeding van € 29 per kit betalen om alle geavanceerde DNA-functies van MyHeritage te ontgrendelen, inclusief Gedeelde etniciteiten en genetische groepen. Lees hier meer over onze verschillende abonnementen

Als u uw etniciteitsresultaten of genetische groepen niet aan uw DNA-matches wilt laten zien, dan kunt u de mogelijkheid daartoe uitschakelen op de pagina “Mijn privacy”, op het tabblad “Mijn DNA-voorkeuren”. Schakel daar het selectievakje “Toestaan dat mijn DNA-matches mijn etniciteitsschatting en genetische groepen kunnen zien” uit.

Tot slot

Het vergelijken van de genetische kenmerken die u met uw DNA-matches deelt, kan u helpen erachter te komen hoe u verwant zou kunnen zijn. Voorheen kon u op de pagina DNA Match Review de etniciteitsschatting voor uw DNA-matches bekijken en zien welke etniciteiten u gemeen hebt. Nu kunt u nog verder inzoomen en zien tot welke genetische groepen uw DNA-matches behoren, en welke groepen u gemeen hebt. Daardoor kunt u meer inzicht krijgen in de verwantschapsbanden met uw matches en komt u meer te weten over uw roots. Wie weet kunt u zelfs een paar hordes slechten die de voortgang in uw genealogisch onderzoek belemmeren.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Kees Quaadgras

    april 15, 2021

    Op grond van stamboomonderzoek weet ik dat een deel van mijn voorouders uit Noordoost-Frankrijk en Oost-België komt. Dat is in het dna-onderzoek niet gebleken. Tot hoe ver in de tijd gaan de dna-gegevens terug? En kunen er geen gegevens van recentere voorouders worden vastgesteld?