Lilibet Diana: Klassieke namen stijgen in populariteit

Lilibet Diana: Klassieke namen stijgen in populariteit

Felicitaties aan de hertog en hertogin van Sussex met de geboorte van hun nieuwe babydochter, Lilibet Diana! We kunnen niet anders dan de mooie naamkeuze opmerken – duidelijk een ontroerend eerbetoon aan twee krachtige en belangrijke vrouwen in de familie van de baby. Tientallen jaren gegevens tonen aan dat haar ouders niet de enigen zijn die zich tot het verleden wenden op zoek naar een passende naam voor een lid van de volgende generatie.

Namen zijn een zeer persoonlijk onderwerp en kunnen ons vaak herinneren aan mensen die ons dierbaar zijn. Omdat meer mensen onderzoek doen naar de geschiedenis van hun familie, is het nu gemakkelijker dan ooit om in het verleden van familie te kijken en erachter te komen welke namen voor onze voorouders van betekenis waren. Dit zou een belangrijke reden kunnen zijn voor de recente populariteit van historische babynamen, aangezien nieuwe ouders hun kinderen in verbinding willen brengen met hun voorouders.

Naast de historische band zijn meer ouders op zoek naar namen die uniek zijn. In de jaren 1950 had slechts 5% van de baby’s een naam buiten de top 1000. Dit aantal is nu gestegen tot bijna 30%, omdat namen steeds diverser worden.

Lilibet is een bekende bijnaam van koningin Elizabeth II, afgeleid van de manier waarop zij haar eigen naam als kind uitsprak. De naam staat niet in de top 10.000 van geboorten in de VS en niet in de top 4.000 in Groot-Brittannië, volgens de laatst gepubliceerde gegevens.

Meghan en Harry’s dochter Lili’s tweede naam, Diana, is natuurlijk gegeven ter nagedachtenis aan Harry’s moeder, die tragisch om het leven kwam bij een auto-ongeluk in 1997. De naam komt vaker voor en staat sinds de jaren 1930 in de top 200 van de Verenigde Staten en in de top 100 van landen als Hongarije, Spanje en Oekraïne.

Lilibet is niet het enige nieuwe lid van de koninklijke familie dat een traditionelere, minder gebruikelijke voornaam krijgt. De zoon van prinses Eugenie, geboren in februari, kreeg de naam August, naar de echtgenoot van koningin Victoria, wiens geboortenaam Francis Albert Augustus Charles Emmanuel was. Een maand later gaf de oudste kleindochter van de koningin – Zara Phillips, dochter van prinses Anne – haar zoon de naam Lucas Philip, met een ontroerende knipoog naar haar inmiddels overleden grootvader.

Hoewel de naam Lilibet de afgelopen 100 jaar niet vaak voorkwam, verwachten we dat deze naam, net als andere koninklijke namen, een trend zal ontketenen en dat we een stijging in populariteit zullen zien na de komst van de nieuwe aanwinst. Na de geboorte van prins George steeg de naam naar de 2e plaats in de lijst van populairste voornamen in het V.K. Aangezien het gerucht gaat dat Charles de naam King George zal aannemen wanneer hij de troon bestijgt, zal de naam ongetwijfeld in populariteit blijven stijgen.

De naam Charlotte stond in de jaren 1800 hoog in de top 100, maar raakte in 1920 uit de mode. Het kwam opnieuw binnen op de topplekken tijdens de jaren 1980 en steeg van de 25e plaats naar de 12e meest populaire nadat Kate Middleton de naam koos voor haar dochter in 2015. Voordat prins Louis werd geboren, in 2017, stond de naam op de 82e plaats in de populariteitsrangschikking. Nadat William en Kate hun jongste zoon de naam Louis gaven, schoot hij het jaar daarop omhoog naar de 53e plek.

Onderzoekers van MyHeritage ontdekten een aantal interessante feiten over welke traditionele babynamen een opleving in populariteit zien:

  • De meest populaire namen bij het begin van de registraties in 1780 waren Mary, John, William en Elizabeth.
  • Alfred, Bertie, Frank, Fred, Leonard, en Sidney zagen allemaal een 21e-eeuwse piek in 2012
  • De populairste namen uit de jaren ’50 en ’60 kennen nog geen opleving, want ze staan nu bijna allemaal lager dan de top 500 in populariteit. Er zijn 3 uitzonderingen: David, Michael, en John.
  • De naam Bertie stijgt 1.646 plaatsen op de ranglijst.
  • Na bijna een eeuw uit de top 100 te zijn geweest, heeft de naam Olive zijn piek van 1800 weer bijna bereikt.
  • Sommige namen hebben hun oorspronkelijke hoogtijdagen overschreden. Violet en Elsie zagen hogere rankings in 2019 dan ze 200 jaar geleden deden.
  • Namen zoals Agnes, die piekten in 1910 maar in 1935 uit de top 100 namen vielen, zijn weer begonnen hun weg naar de top 100 te maken.

Wijzen deze trends op een hernieuwde belangstelling voor het verleden? Het is net zo goed uw gok als de onze, maar wij zijn geraakt door de naamkeuze van Lili’s ouders, en we zijn er zeker van dat de rest van de koninklijke familie dat ook is.

Bent u of zijn uw kinderen vernoemd naar een geliefde voorouder? Doorzoek onze historische archiefcollecties en kijk of u nieuwe inzichten kunt krijgen over oude namen in uw familie.