De familiegeschiedenis van Annie M.G Schmidt

De familiegeschiedenis van Annie M.G Schmidt

Anna Maria Geertruida Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle, vandaag 111 jaar geleden.  In haar latere leven werd ze onder de naam Annie M.G. Schmidt beroemd als Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Geboorteakte van Anna Maria Geertruida Smidt. Bron: MyHeritage, collectie Nederland, Geboorteregister Burgerlijke Stand, 1811-1915

Geboorteakte van Anna Maria Geertruida Smidt. Bron: MyHeritage, collectie Nederland, Geboorteregister Burgerlijke Stand, 1811-1915

Vernoeming

Anna Maria Geertruida Schmidt was de derde dochter met dezelfde naam van haar ouders. Twee zussen voor haar stierven. Haar moeder beschermde haar heel erg. Met haar vader had Annie niet zoveel contact. Twee van haar namen komen van haar moeder en van haar oma aan vaderskant, die in 1919, 8 jaar na Annies geboorte overleed.

Het gezin waarin Annie opgroeide

Annie groeide op in het gezin van haar ouders Johannes Daniël Schmidt en Geertruida Maria Bouhuijs.  Haar ouders trouwden op 27 januari 1900 in Dordrecht. Haar vader was sinds 1909 predikant in Kapelle.

Huwelijksakte van de ouders van Annie M.G. Schmidt. Bron: MyHeritage, collectie Nederland, Huwelijksregister (Burgerlijke Stand), 1811-1940

Huwelijksakte van de ouders van Annie M.G. Schmidt. Bron: MyHeritage, collectie Nederland, Huwelijksregister (Burgerlijke Stand), 1811-1940

Het gezin woonde in de pastorie tegenover de kerk. “De straat was geplaveid met grote keien waarover de boerenkarren ratelden, altijd enkele dampende verse paardenvijgen achter zich latend,” schrijft ze in haar boek Wat ik nog weet. “Het was de tijd van paard en wagen. Geen auto’s, geen radio, geen televisie. Alleen de notabelen hadden een krant. De koster die ook doodbidder was, kwam zeggen wie er dood was. Meer hoefde je niet te weten.” Kinderen in het dorp vonden haar een beetje raar. Een domineesdochter die geen Zeeuws sprak en niet in klederdracht liep, maar stads gekleed ging. Ze was erg op zichzelf en speelde bijna nooit buiten. Ze is een buitenbeentje en een moederskindje.

Truida Schmidt, haar dominante moeder, is haar steun en toeverlaat. Maar leeftijdsgenootjes moeten weinig van haar hebben. Ze draagt de verkeerde kleren, ze is te slim en te verlegen is en ze spreekt vreemd. Zelf vindt Annie zich ‘een lelijk eendje’. “Uitgelachen worden… mijn lot op school.’’

Annie’s eigen gezin

In 1947 werd je raar aangekeken als je op 33-jarige leeftijd nog geen man had. Annie, die onzeker was over haar uiterlijk, had wel al een aantal relaties achter de rug, maar die waren geen van alle succesvol. Waar we nu veel het internet makkelijk gebruiken om een relatie te vinden, was er in die tijd maar één optie over: een contactadvertentie in de krant. 

Contactadvertentie van Annie M.G.Schmidt uit 1947 in De Groene Amsterdammer. Bron: De Groene Amsterdammer

Contactadvertentie van Annie M.G.Schmidt uit 1947 in De Groene Amsterdammer. Bron: De Groene Amsterdammer

Annie ontving een dikke envelop vol met briefjes van mannen die een afspraak met haar wel zagen zitten. Zij raakte geïnteresseerd in ene ‘D.’ die later Dick van Duijn bleek bleek te zijn. Er was één ‘klein’ probleem waar Annie achter kwam op haar eerste date: Dick was getrouwd met de vrouw met wie hij twee zoons had.

Annie en Dick elkaar niet zomaar vergeten en bleven elkaar toch zien. Dit ging zelfs door toen mevrouw Van Duijn af wist van hun relatie. Zij wilde niet scheiden, want dat was ongehoord in die tijd. Ook toen Annie en Dick eenmaal gingen samenwonen en hun zoontje Flip kregen, bleef Dick gehuwd met de andere vrouw.

Toen mevrouw van Duijn uiteindelijk toch wel wilde scheiden, hoefde het van Annie en Dick niet meer. Annie had de vooroordelen over het ongehuwde moederschap al doorstaan en stond zelf achter haar leven. Zo doorbrak ze niet alleen in haar verhalen allerlei taboes, maar ook in haar eigen leven. Vanaf 1954 woont ze in Berkel en Rodenrijs. Toch wilde ze het liefst in Amsterdam blijven wonen. Na Dick’s zelfgekozen dood in 1981, ging ze in 1982 in Amsterdam wonen. Tot aan haar dood in 1995 bleef ze daar ook wonen, aan de Vossiusstraat te Amsterdam.

Annie’s carrière

Annie werkte tot de Tweede Wereldoorlog als bibliothecaresse in Vlissingen en Amsterdam. Het werk als bibliothecaresse bevalt haar, op aandringen van haar moeder debuteert Annie in 1938 in een christelijk tijdschrift met twee verzen. In 1946 werkte ze als documentaliste en in 1958 als redactrice bij het Parool. Het gedicht ‘de spin Sebastiaan’ is Annies doorbraak op de kinderpagina in de krant.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid. Daardoor is haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland gaan behoren.

Wilt u ook op zoek naar historische akten van beroemde Nederlandse schrijvers of kunstenaars? Neem hier een kijkje in de Nederlandse collecties historische archieven op MyHeritage en laat ons weten wat u heeft gevonden!