Tour de France: Nooit eerder vertoonde historische foto’s van de race

Tour de France: Nooit eerder vertoonde historische foto’s van de race

De Tour de France is een geliefde traditie in Frankrijk die teruggaat tot 1903, toen een wielerwedstrijd voor het eerst werd georganiseerd om de verkoop van kranten te verhogen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en populaire sportevenementen in de wereld. De wedstrijd, die meestal 3 weken duurt in juli en augustus, beslaat een afstand van ongeveer 3.500 kilometer (2.200 mijl) en is verdeeld in 21 etappes. Elk jaar komen wielrenners van over de hele wereld naar Frankrijk om deel te nemen en miljoenen mensen staan langs de route in de rij om de wedstrijd te volgen.

Aangezien de race al bijna 100 jaar wordt gehouden, hebben veel mensen die in Frankrijk zijn opgegroeid goede jeugdherinneringen aan het kijken naar de race – en sommige van die herinneringen zijn op camera vastgelegd. Hieronder delen wij met u een aantal prachtige herinneringen van MyHeritage gebruikers met verhalen over de Tour de France in de afgelopen decennia.

La Villedieu-Les-Poêles (Manche), 1949

Sara Picazo ontdekte een paar oude familiefoto’s uit 1949. “Bij het doorzoeken van mijn herinneringen herinnerde ik me een paar oude foto’s die ik had van mijn grootvader van moeders kant, Maurice Lottin”, zegt Sara. “Ik haalde ze uit een album en zag op de inscripties op de achterkant dat ze genomen waren tijdens de Tour de France in 1949 in La Villedieu-Les-Poêles (Manche). Maar ik vraag me af hoe mijn grootvader daar kan zijn geweest, aangezien hij zijn hele leven in Versailles heeft gewoond. Ik vroeg mijn moeder om uitleg en zij wist er helemaal niets van.”

Custodio Dos Reis neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Custodio Dos Reis neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Custodio Dos Reis neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“Ze was altijd verbaasd toen ze deze foto’s zag, omdat ze niet wist dat haar vader zoveel van wielrennen hield, hoewel ze zich herinnert dat hij haar als kind van tijd tot tijd vertelde over de heldendaden van sommige wielrenners,” zegt Sara. “Toch waren wij in de familie geen wielerliefhebbers. We keken nooit samen naar de Tour de France op televisie.”

Jean Robic neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Jean Robic neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Jean Robic neemt deel aan de wedstrijd in de Tour de France, 1949. Photo met toestemming Sara Picazo, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

Sara herkent het handschrift van haar grootvader in de inscripties op de achterkant, en die geven aan dat op de foto’s twee sterren van de Tour de France van 1949 staan: Custodio Dos Reis en Jean Robic. “Ik wist niets over hen, dus zocht ik ze op op internet. Kortom, het waren wielerhits,” zegt Sara. Ze gebruikte MyHeritage In Color™ en de Photo Enhancer om de foto’s in te kleuren en te verbeteren.
“Bedankt dat je me de kans hebt gegeven om naar de oude foto’s van mijn grootvader te zoeken. Ik ben nog meer over hem te weten gekomen en over de Tour de France van 1949.”

De Pyrenees, c. 1952

Colette Fontaniékeek als kind altijd naar de Tour wanneer een etappe van de wedstrijd door de Pyreneeën voerde. Zij deelde deze foto van haarzelf met haar familieleden, wachtend op het peloton (grote groep wielrenners die samen rijden) in 1952 of 1953.

Colette Fontanié (vooraan in het midden) met haar broer, neef, moeder en tante. Foto met dank aan Colette Fontanié, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Colette Fontanié (vooraan in het midden) met haar broer, neef, moeder en tante. Foto met dank aan Colette Fontanié, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Colette Fontanié (vooraan in het midden) met haar broer, neef, moeder en tante. Foto met dank aan Colette Fontanié, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“We volgden de Tour de France,” herinnert Colette zich. “Onze ouders namen ons regelmatig mee naar een pas in de bergen. Anquetil, Darrigade, en Bahamontes zijn namen die nog steeds in mijn geheugen naklinken.”

Bar-sur-Aube, 1954

Pierre Boillon deelde deze foto die genomen was door zijn vader, Roger Boillon, toen de race door hun geboortestad Bar-sur-Aube reed, voor de vleeswaren winkel van Pierre’s ouders.

Pierre Boillon en zijn gezin kijken toe als de Tour de France langs hun bedrijf in Bar-sur-Aube rijdt. Foto met dank aan Pierre Boillon, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Pierre Boillon en zijn gezin kijken toe als de Tour de France langs hun bedrijf in Bar-sur-Aube rijdt. Foto met dank aan Pierre Boillon, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Pierre Boillon en zijn gezin kijken toe als de Tour de France langs hun bedrijf in Bar-sur-Aube rijdt. Foto met dank aan Pierre Boillon, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“De hele familie zat aan het raam. Ik ben de kleine jongen met de pet,” zegt Pierre.

Pierre vertelt dat hij net uit het ziekenhuis was ontslagen, waar hij na een medische fout bijna was gestorven, en enkele weken aan een infuus had gelegen. “Mijn favoriet was Jean Robic, die helaas na een ongeluk moest opgeven”, herinnert Pierre zich. “Louison Bobet won dat jaar de Tour. Een onvergetelijke herinnering voor mij.”

Naast Tourbes, 1954

Jean Malafosse deelde deze mooie herinnering uit de Tour de France, ook genomen in 1954:

Jean Malafosse's familieleden begroeten de fietsers nabij het dorp Tourbes, 1954. Foto met dank aan Jean Malafosse, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Jean Malafosse's familieleden begroeten de fietsers nabij het dorp Tourbes, 1954. Foto met dank aan Jean Malafosse, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Jean Malafosse's familieleden begroeten de fietsers nabij het dorp Tourbes, 1954. Foto met dank aan Jean Malafosse, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“De foto is genomen door een fotograaf van de Tour de France in 1954,” zegt Jean. “Dat was het jaar dat Le Guilly en Bobet allebei in de Tour zaten. De foto verscheen in een wielertijdschrift in 1979. Het was mijn vader die hem herkende. De plaats ligt aan de kruising van de Route Nationale 113, ongeveer 1,5 kilometer voorbij het dorp Tourbes. Dat dorp ligt in de buurt van Pézenas, in de Hérault,” legt Jean uit.
“De lachende opa met de hoed op het uiteinde van het stokje zou mijn grootvader Louis Malafosse zijn,” zegt Jean. “Onder de hoed, voor de man voor de boom, is mijn oom Louis. De kleine jongen in het wit die tussen de benen van zijn vader zit, is Michel Arrufat, mijn neef. Zijn vader, Barthélémy Arrufat, de echtgenoot van mijn tante Marie Malafosse, aangetrouwde Arrufat. Barthélémy stierf tragisch bij een arbeidsongeval in 1957.”

La Baule-Escoublac, 1965

Jean-Luc Magré deelde deze herinnering van de etappe Quimper-La Baule in 1965:

Jean-Luc Magré als kind (eerste rij links), met zijn ouders, broers en zussen, oom, tante, neef en grootmoeder. Foto met dank aan Jean-Luc Magré, ingekleurd en bewerkt door MyHeritage
Jean-Luc Magré als kind (eerste rij links), met zijn ouders, broers en zussen, oom, tante, neef en grootmoeder. Foto met dank aan Jean-Luc Magré, ingekleurd en bewerkt door MyHeritage
Jean-Luc Magré als kind (eerste rij links), met zijn ouders, broers en zussen, oom, tante, neef en grootmoeder. Foto met dank aan Jean-Luc Magré, ingekleurd en bewerkt door MyHeritage

“Die zondag, 27 juni 1965, verzamelde een deel van mijn familie zich op de weg naar het vliegveld van La Baule-Escoublac om de doorkomst van de Tour de France te bekijken,” herinnert Jean-Luc zich. “Deze wielerwedstrijd was en is nog steeds een zeer populair evenement.”
Door vlakbij het vliegveld te zitten, kregen de kinderen de ruimte om rond te rennen en zich te ontspannen. “We zaten op 7 of 8 kilometer van de finish,” zegt Jean-Luc. “De wielrenners komen heel snel voorbij. Een Nederlandse renner, Johan de Roo, reed weg en nam de leiding. Mijn oom Rudolf, mijn tante Marie (die de foto nam) en mijn nicht Renee, die op vakantie waren vanuit Rotterdam, waren daar erg blij mee. We applaudisseerden allemaal voor hem. Hij had maar een korte voorsprong. Het peloton kwam heel snel voorbij en wij applaudisseerden ook voor hen. We vertrokken nadat zij gepasseerd waren. Later hoorden we dat hij was ingehaald en dat de etappe was gewonnen door een Belg, Guido Reybrouck.”
“In de vorige generatie van de familie Magré was er een familielid die lokaal wielerkampioen was, Edouard Magré de Pontchâteau. De familie sprak vaak over hem,” zegt Jean-Luc. “Mijn vader had aan wielerwedstrijden deelgenomen en zijn twee oudere broers ook. De Tour de France is altijd een passie van de familie geweest. Telkens als de Tour in de buurt was, gingen we kijken. Eens kwam de tour aan in onze stad, Saint-Nazaire. Het was een gelegenheid om de kampioenen van dichtbij te zien en om handtekeningen te vragen.”
“De Tour de France voorbij zien komen vereist perspectief en geduld,” legt Jean-Luc uit. “Je moet een goed uitkijkpunt vinden. Daarvoor moet je vroeg komen en dan wachten tot de wielrenners voorbij zijn. Soms maakten we van de gelegenheid gebruik om te picknicken. Voordat de fietsers passeren, staat er een reclamekaravaan die merken en producten aanprijst, en soms delen ze monsters uit. Dan, in een paar seconden, fietsen de fietsers voorbij. We herkenden sommigen van hen – eerst de kampioenen, dan soms de regionale kampioenen.”

Naast Limoges, 1967

Hélène Laclie deelde deze mooie foto uit de Tour de France van 1967:

Hélène Laclie als baby op schoot bij haar moeder, kijkend naar de Tour de France in 1967. Foto met dank aan Hélène Laclie, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Hélène Laclie als baby op schoot bij haar moeder, kijkend naar de Tour de France in 1967. Foto met dank aan Hélène Laclie, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Hélène Laclie als baby op schoot bij haar moeder, kijkend naar de Tour de France in 1967. Foto met dank aan Hélène Laclie, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“Mijn moeder, Nicole Griffault, applaudisseert rechts, met mij op haar schoot,” zegt Hélène. “Ik was toen amper een jaar oud.”
De foto is genomen door haar vader, Maurice Cogneau, in de buurt van Limoges. “Mijn ouders zijn beiden overleden,” zegt ze. “Het enige wat ik heb is de foto – geen verdere uitleg.”

Anderlecht, 1968

Christian Polfliet deelde verschillende foto’s van de leiders tijdens de Forest-Roubaix etappe van de Tour de France van 1968, toen de Tour door de wijk La Roue kwam, in de gemeente Anderlecht.
“Dat jaar kwam de Tour door onze wijk,” herinnert Christian zich. “Mijn vader en ik gingen naar het parcours op ongeveer tweehonderd meter van ons huis. We woonden in een klein huis zoals op de foto’s, met een kleine tuin vooraan en een andere achteraan. Ik woonde daar met mijn ouders als enig kind.”

De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“Ik moet toen 12 geweest zijn, en de Tour zien passeren was de grote gebeurtenis van het begin van de zomervakantie,” zegt Christian. “We waren wielerliefhebbers, maar dit spektakel wilden we niet missen!”

De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
De Tour de France rijdt door Anderlecht in 1968. Foto met dank aan Christian Polfliet, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

De straat was erg recht, dus de wielrenners passeerden aan hoge snelheid. “Gelukkig had mijn vader tijd om foto’s te nemen!”
Christian wijst erop dat de kerk op de achtergrond de plek is waar hij werd gedoopt en zijn eerste communie deed. “Het is ook in deze kerk dat mijn ouders hun uitvaartmissen hadden, in 1974 en in 2006,” zegt hij. “Ik ben in dezelfde stad gebleven, maar in een wijk die meer op het platteland ligt, waar we een huis hebben gebouwd. Mijn vrouw en ik hebben daar 33 jaar gewoond. Onze twee kinderen, nu 40 en 35 jaar oud, zijn al lang uit huis, maar komen regelmatig terug om onze kleinkinderen te bezoeken, die 12 en 8 zijn.”

Nancy, 1978

Bruno Tesson vereeuwigde een sleutelmoment in de Tour de France van 1978: “Nadat ik een motor (3 beelden per seconde) voor mijn camera had gekocht, ging ik naar de Cours Léopold in Nancy om hem in te wijden tijdens de Tour de France,” vertelt Bruno. “De dag was 21 juli 1978, en het was de aankomst van de 20e etappe: een tijdrit van Metz naar Nancy. Het was de eerste Tour de France van Bernard Hinault en hij was de grote favoriet in deze etappe van de race. Veel mensen waren samengekomen om de verwachte held te zien, dus het was moeilijk om binnen te sluipen en een goed uitkijkpunt te krijgen. De jubelende menigte schreeuwde zijn naam om hem aan te moedigen.”
Hij legde twee foto’s vast van de aankomst van Bernard Hinault, geëscorteerd door verschillende persmotoren. Joaquim Agostinho, die Bernard Hinault zou inhalen in de seconden die volgden, is te zien op de voorgrond op de eerste foto:

Bernard Hinault komt aan in Nancy tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Bernard Hinault komt aan in Nancy tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Bernard Hinault komt aan in Nancy tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

Hinault eindigde aan de leiding in deze tijdrit – en won de Tour voor de eerste keer.

Bernard Hinault neemt de leiding tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Bernard Hinault neemt de leiding tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Bernard Hinault neemt de leiding tijdens de Tour de France van 1978. Foto met dank aan Bruno Tesson, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

Bruno herinnert zich dat hij op zijn hurken zat om deze perfecte foto te maken, en dat een toeschouwer hem op het laatste moment aan zijn kraag terugtrok zodat hij niet werd geraakt door een van de persmotoren.
“Bedankt dat ik 44 jaar terug in de tijd mocht duiken,” zegt Bruno.

Aude, 1914

Valérie Sabries-Vives deelde met ons een prachtige ansichtkaart die ze van haar grootvader geërfd had. De foto is genomen voor een fietsenwinkel “Au Tour de France” in juni 1914 – de laatste Tour de France voor de Eerste Wereldoorlog.

“Deze foto is genomen in Aude, een dorp ten zuiden van Carcassonne,” zegt Valérie. “Mijn grootvader nam voor de oorlog deel aan amateur wielerwedstrijden. Hij was een van de eersten die werd opgeroepen, want hij was van de klas van 1914, geboren in 1894.”
De grootvader van Valérie overleefde de oorlog ondanks het feit dat hij tijdens zijn diensttijd gewond raakte en vergast werd. Nadat hij was teruggekeerd, trouwde hij met Valérie’s grootmoeder.
“Dit is de enige foto die ik van hem heb als atleet,” zegt Valérie. “Hij hield van sport, vooral van wielrennen en rugby.”

Bezit u familiefoto’s die belangrijke momenten uit de geschiedenis documenteren? We zouden ze graag willen zien! Deel ze met ons via dit formulier, of stuur ons een e-mail op stories@myheritage.com