Tips om uw biologische ouders te zoeken

Tips om uw biologische ouders te zoeken

Waar kom ik vandaan? Wat is mijn achtergrond? Wie zijn mijn voorouders? Het zijn vragen waar alle stamboomonderzoekers mee bezig zijn. Daaronder zijn verschillende soorten personen met ieder hun eigen motieven om in hun familiegeschiedenis te duiken. Voor een aanzienlijk deel van hen is het doel te zoeken naar biologische ouders. Familie zoeken is veel makkelijker geworden sinds met MyHeritage DNA betaalbare en voor iedereen toegankelijke DNA testen beschikbaar kwamen. Toch is biologische familie zoeken alsnog een hele speurtocht. De hamvraag is: hoe en waar te beginnen? MyHeritage geeft de volgende tips voor het starten van deze zoektocht.

Doe een DNA test

Voor mensen wiens biologische ouders onbekend zijn, voelt dit vaak als een missend element in de vorming van hun identiteit. Geadopteerden, donorkinderen en andere mensen die voor een verrassing kwamen te staan over hun afkomst, is het sterk aan te raden om een DNA test te gaan doen via MyHeritage om de waarheid te achterhalen. DNA liegt namelijk niet en voor velen is dit de enige mogelijkheid om er eindelijk achter te komen van wie ze daadwerkelijk afstammen.

Daarnaast is een DNA test ook belangrijk om uw stamboomonderzoek uit te breiden en bevestigen. Sommige van uw DNA matches zullen wellicht een achternaam hebben die u bijvoorbeeld al bekend voorkomt. Zodra uw resultaten en DNA matches binnen zijn, is het tijd voor een meer grondige DNA research.

Research doen – wat weet ik wel?

Het duurt een paar weken totdat de DNA test resultaten terugkomen. Terwijl u wacht, is het slim om alvast te duiken in de informatie die u wel heeft. Als u geadopteerd bent, is er soms een naam gegeven van wie de biologische moeder is. Maar of het de echte naam is, moet nog blijken. Research doen op internet is dan een mogelijkheid. Als u in de zoekmachines van MyHeritage zoekt, kunt u onderzoeken of uw biologische moeder misschien voorkomt in de stamboom van iemand anders en of ze nog in leven is. Zet alle feiten op een rij en loop deze na.

Donorkinderen hebben op basis van de periode en plaats waarin zij zijn verwekt verschillende stukjes informatie tot hun beschikking, bijvoorbeeld van een kliniek. Een DNA test geeft dan ook uitsluitsel op de vraag: ‘’Is de informatie die ik van de kliniek heb gekregen wel correct?’’ Dit kan bij donorkinderen van voor 2004 in veel gevallen enorm verschillen. Veel informatie (niet alles) is namelijk niet correct zoals veel betrokkenen reeds hebben ondervonden. Donorkinderen testen onder andere met MyHeritage om ook hun halfbroers en -zussen te vinden. Ze testen zichzelf soms ook om hun overige biologische familie te vinden, waaronder hun onbekende biologische moeder of vader. Op hun beurt kunnen zij daarover meer informatie verschaffen, wanneer zij al verder zijn in hun zoektocht.

Werp het net breed uit

Dit is het belangrijkste advies van alle mensen die vertrouwd zijn met het gebruik van DNA testen om biologische familieleden te vinden. Des te meer kansen u uzelf biedt om te matchen met anderen die ook hun DNA hebben laten testen, des te groter de kans dat u een bruikbare match ontvangt. MyHeritage maakt uitgebreid zoeken mogelijk door DNA-tests aan te bieden en het mogelijk te maken dat u een gegevensbestand met uw DNA-resultaten (onbewerkte gegevens) van een andere aanbieder naar MyHeritage kunt uploaden om matches te genereren. Deze blogpost maakt heel duidelijk hoe belangrijk het is om in “alle vijvers te vissen”. Benut die mogelijkheid dus vooral!

Zet door – de zoektocht loont vaak!

Het vinden van biologische ouders of andere familie is vaak een kwestie van lange adem. Soms kan het jaren duren tot u het gezochte familielid vindt. Dit is omdat u hen alleen kan vinden als zij ook in de DNA database van MyHeritage voorkomen. Onthoud echter: de aanhouder wint! Velen die u zijn voorgegaan, hebben na soms jarenlang geduldig te zijn, hun familielid in de armen kunnen sluiten. Zie deze link voor een ontroerend voorbeeldverhaal van twee geadopteerde zussen en dolblij zijn dat ze hun succesvolle zoektocht hebben volbracht.

Wilt u weten wat de beste manier is om contact op te nemen met uw beste matches of uw biologische ouders zodra u deze gevonden heeft? Lees dan de volgende tips in dit artikel op het MyHeritage Kennisplatform.

We wensen u veel succes met de zoektocht naar uw biologische familie! Bestel vandaag nog uw MyHeritage DNA kit. Wie weet bent u slechts één DNA-test verwijderd van een geslaagde zoektocht!