Familierecepten bewaren en uitwisselen en receptenwedstrijd!

Familierecepten bewaren en uitwisselen en receptenwedstrijd!

Het volgende bericht van onze genealoge en landenmanager voor Frankrijk en België, Marie Cappart onderzoekt hoe je familierecepten kan verzamelen, bewaren en uitwisselen. Maar voordat we beginnen, willen we graag aankondigen dat we een wedstrijd houden voor familierecepten! Volg de instructies onderaan het bericht om kans te maken op een gratis MyHeritage Compleet abonnement of AI Time Machine™ themapakket!

Wie is er niet dol op eten en wie kent niet een familierecept dat ergens in een kast of lade verstopt ligt? Familierecepten zijn zoveel meer dan opsommingen van ingrediënten en instructies: ze zijn kennis en koestering die van generatie op generatie worden doorgegeven, vaak van moeder op dochter. Als u de houder bent van zulk kostbaar culinair erfgoed, dan wilt u zeker dat die tradities u overleven, zodat toekomstige generaties zich kunnen verzamelen rond familietafels met deze recepten uit het verleden.

Eten is altijd een belangrijk onderdeel geweest van het dagelijks leven. Sinds onze geboorte worden we omringd door maaltijden. “Wat eten we?” is een vraag die in de meeste huishoudens elke dag wordt gesteld! Wereldwijd, op elke dag van het jaar, komen families samen om te smullen van traditionele maaltijden, op basis van recepten die ze van vorige generaties hebben geleerd.

Familierecepten verzamelen

Misschien heeft u al een mooie verzameling familierecepten van familieleden geërfd, maar vergeet niet dat er wellicht nog meer recepten in uw familie verborgen zitten tussen allerlei extra spullen van familieleden. Een goede manier om het gesprek over culinaire tradities in je familie op gang te brengen is om familieleden uit te nodigen voor een etentje om hun herinneringen te delen bij enkele van uw favoriete jeugdgerechten. Een andere is om te vragen of u een keer op bezoek mag komen om te kijken hoe ze hun favoriete recept bereiden.

Dit is een perfecte gelegenheid om zelf onderzoek te doen naar de recepten: welke ingrediënten werden gebruikt, welke hoeveelheden en afmetingen, welke technieken, enzovoort. Zelfs als het niet meteen lukt, heb je het belangrijkste ingrediënt voor elk recept: de familieliefde!

Grandmother helping her granddaughter make dough by adding olive oil

De beste manier om te leren is rechtstreeks bij de bron!

Door familierecepten te analyseren, komt u meer te weten over welke ingrediënten beschikbaar waren en hoeveel ze kostten, trends in de boodschappen en kooktechnieken uit verschillende historische perioden. Als uw familieleden niet oud genoeg zijn om het zich te herinneren, kunt u deze informatie misschien vinden in de archieven van kranten. Kranten hebben vaak een rubriek met recepten, zelfs meer dan 100 jaar geleden. Probeer de krantenarchieven op MyHeritage en kijk wat u kunt ontdekken.

Recepten en culinaire tradities bewaren

Sommige familierecepten zijn streng bewaakte geheimen. Of u nu van plan bent je recepten met anderen te delen of ze in besloten kring te gebruiken, het is belangrijk om uw recepten te bewaren op een plek waar u ze gemakkelijk kunt terugvinden en waar ze niet beschadigd raken. De meesten van ons erven familierecepten die handgeschreven zijn in notitieboekjes, op losse pagina’s of op steekkaarten, maar die kunnen gemakkelijk beschadigd raken, vooral als ze vaak gebruikt worden in de keuken!

Om ervoor te zorgen dat uw familierecepten niet verloren gaan of beschadigd raken, kunt u er beter een kopie van maken om in de keuken te gebruiken, en de originelen ergens veilig op te bergen. Ik raad ook sterk aan ze te digitaliseren en te uploaden naar MyHeritage voor veilige bewaring. Dit zorgt ervoor dat als er iets met het origineel gebeurt, u het recept nog steeds in digitale vorm hebt. U kunt het recept ook van uw mobiele apparaat aflezen met de MyHeritage app tijdens het koken in de keuken.

Enkele recepten van mijn grootmoeder uit de jaren 1920

Enkele recepten van mijn grootmoeder uit de jaren 1920

De fotofuncties van MyHeritage kunnen bovendien handig zijn bij het bewaren van familierecepten. Wist u bijvoorbeeld dat de Photo Enhancer tekst kan verduidelijken, niet alleen gezichten? Als u een exemplaar van een recept hebt dat wazig of onduidelijk is, probeer het dan te verbeteren met de Photo Enhancer. U kunt de auteur van het recept in de afbeelding taggen en als u, bij benadering, de datum of het jaar weet wanneer het recept werd opgeschreven, kunt u dit toevoegen aan de afbeelding en aan de beschrijving. Ik raad ook aan om eventuele aantekeningen die u hebt over de kookgewoonten van deze persoon toe te voegen aan hun biografie in hun stamboomprofiel, bijvoorbeeld: “Bertha was gekend voor haar Belgische wafels” of “De bosbessenpannenkoeken van George waren altijd overheerlijk”.

Als u foto’s hebt van uw voorouders in de keuken of rond een familietafel met een uitgebreid feestmaal, kunt u de fotofuncties van MyHeritage gebruiken om ze te herstellen, te verbeteren, in te kleuren en te animeren!

Het delen van uw favoriete recepten

U kunt albums maken van uw favoriete recepten en ze ordenen volgens de stamboom waar ze vandaan komen. Vervolgens kunt u de albums uitwisselen met uw familie en vrienden. Deel de originele afbeeldingen of foto’s van het gerecht op sociale media, samen met de tekst van het recept, zodat anderen het kunnen reproduceren. U kunt zelfs elke fase van het recept fotograferen om te helpen een gedetailleerde gids te maken die toekomstige generaties kunnen volgen – of maak een instructievideo. (Dit kan vooral handig zijn voor recepten met afmetingen als “een snufje van dit” en “een scheutje van dat”!)

Een creatieve manier om een familierecept te delen, is het maken van een DeepStory van de betreffende voorouder waarin wordt uitgelegd hoe je het gerecht maakt. Selecteer uw favoriete foto van de voorouder die het recept bedacht of doorgaf en laat die met de functie spreken, waarbij je het recept als gesproken tekst gebruikt. Hierdoor zal het echt voelen alsof de voorouder het recept rechtstreeks doorgeeft aan de jongere generatie.

De allerbeste manier om een recept te delen, is natuurlijk door het te bereiden en het heerlijke resultaat aan uw geliefden te presenteren. U kunt hier zelfs een familiegebeuren omheen organiseren: nodig uw familieleden uit voor een “etente op basis van een familierecept” en laat ieder een favoriet familiegerecht meenemen voor een speciale gebeurtenis waarbij eten en familie centraal staan.

A happy intergenerational mexican family passing food to each other at the table and smiling.

Zorg ervoor dat u veel foto’s maakt – het wordt ongetwijfeld een gebeurtenis om nooit te vergeten!

Proef uw familiegeschiedenis

Het leukste aspect van de geschiedenis van voedsel is dat u het verhaal van je eigen familie kan proeven. Dus steek de handen uit de mouwen, doe uw schort om en begin te koken.

Klaar om het uitstekende advies van Marie op te volgen? Stuur uw familierecept in om kans te maken op een gratis MyHeritage Compleet abonnement of AI Time Machine™ themapakket!

Om mee te doen, deelt u uw favoriete familierecept voor de feestdagen op Facebook, Twitter, Instagram of TikTok met de hashtag #atasteofmyheritage (of mail het naar ons via nederland@myheritage.com). Voeg het recept in één of ander formaat toe, of dat nu tekst of een afbeelding is. Bonuspunten als u een foto toevoegt van het voltooide gerecht of van de persoon die het aan u heeft doorgegeven en ook het verhaal achter het recept erbij zet. U zou zelfs een DeepStory kunnen maken, zoals Marie hierboven voorstelde! (Zorg er wel voor dat u alleen foto’s instuurt die u zelf hebt gemaakt of waarvoor u toestemming hebt om ze te delen). Stuur uw recepten in voor het eind van de maand. Na de deadline maken we de winnaars bekend!

Veel succes – we kunnen niet wachten om uw recepten te ontdekken!