Daniel’s favorieten: 10 MyHeritage functies waar onze genealogie expert niet zonder kan

Daniel’s favorieten: 10 MyHeritage functies waar onze genealogie expert niet zonder kan

Ik gebruik graag MyHeritage om mijn stamboom uit te werken – en niet alleen omdat ik bij Myheritage werk! Als genealoog met tientallen jaren ervaring kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat de innovatieve functies van het platform me veel tijd en moeite besparen, en me helpen inzichten en ontdekkingen te bereiken die ik anders misschien nooit had kunnen doen.

Meld u vandaag aan bij MyHeritage om gebruik te maken van al deze functies en meer

In dit blog laat ik u kennismaken met een aantal van mijn favoriete functies op MyHeritage – waar ik steeds opnieuw gebruik van maak om me te helpen met mijn onderzoek – in willekeurige volgorde.

1. Consistentie Checker

Ik beschouw de Consistentie Checker als een van de beste tools op MyHeritage. De Consistentie Checker beoordeelt alle feiten die ik aan mijn stamboom toevoeg en zoekt naar fouten of mogelijke vergissingen. Soms, wanneer ik records in mijn stamboom transcribeer, realiseer ik me niet dat de jaren die ik invoer verkeerd zijn of typefouten bevatten. De Consistentie Checker geeft me 36 verschillende soorten foutrapporten om me te waarschuwen voor mogelijke fouten die ik heb gemaakt bij het importeren of invoeren van informatie.

Het identificeert bijvoorbeeld wanneer de geboortedatum van een kind voorafgaat aan de geboortedatum van de ouders van het kind, of wanneer een kind een aanzienlijke tijd na het overlijden van een ouder wordt geboren. Een ander voorbeeld is wanneer er een groot leeftijdsverschil is tussen echtgenoten, of wanneer een kind wordt geboren uit een ouder die te jong lijkt. De Consistentie Checker zal ook identificeren wanneer iemand van zeer hoge leeftijd is en ik misschien vergeten ben om ze als overleden te markeren.

The Consistency Checker

Consistentie Checker

U heeft toegang tot de Consistentie Checker via het tabblad Stamboom op uw familiesite. Lees meer over het gebruik ervan in dit artikel op het Kennisplatform: Houd uw stamboom nauwkeurig met de Tree Consistentie Checker.

2. Rapport verwantschappen

Ik ben dol op deze functie, omdat het me helpt alle vragen van mijn familieleden te beantwoorden over hoe ze verwant zijn aan mij of aan iemand anders in de familie. Het grappige is dat ze keer op keer dezelfde vragen blijven stellen – en wie kan het hen kwalijk nemen als het antwoord op de vraag iets is in de trant van “zij is de achterkleindochter van de neef van je grootvader’s oom” of zelfs gewoon “zij is je achterneef Eenmaal verwijderd”?! Maar het relatierapport helpt hen een heel duidelijk visueel diagram te bieden dat elke stap tussen twee individuen uitlegt, en dit maakt de relatie voor hen veel gemakkelijker te begrijpen. Ik vind het geweldig dat ik het rapport kan afdrukken of als pdf kan opslaan om de volgende keer dat ze erom vragen, met hen te delen.

An example of a relationship report

Een voorbeeld van een verwantschapsrapport

U kunt het verwantschapsrapport openen door op “Meer” te klikken onder het tabblad Stamboom en het te selecteren in het menu, en vervolgens de namen in te voeren van de mensen van wie u de verwantschapsrelatie wilt bepalen. U kunt de grafiek vervolgens downloaden als PDF of afdrukken door op de pictogrammen rechtsboven te klikken.

Trouwens, overal waar de relatie van een persoon met u in grijs weergegeven is met een onderbroken onderstreping, kunt u erop klikken om een diagram te zien van de relatie van die persoon met uzelf.

3. FamilyMap™

De volgende functie waar ik echt dol op ben, is FamilyMap™. Met deze functie kan ik op de kaart de plaatsen zien waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden in het leven van mijn voorouders, zoals geboorten, sterfgevallen en huwelijken – zelfs foto’s die ik heb bestempeld als afkomstig van een specifieke plaats.

PedigreeMap™

FamilyMap™

Met de filterfunctie op FamilyMap™ kan ik de kaart bekijken met spelden voor mijn uitgebreide familie, mijn directe familie, alleen voorouders, of iedereen in mijn stamboom, door specifiek te gaan naar elk land en elk van de steden en dorpen van dat land. De functie geeft me ook een lijst van iedereen die gerelateerd is aan een specifieke plaats, en het waarschuwt me zelfs als er een fout of inconsistentie is met betrekking tot die plaats.

Dus FamilyMap™ helpt me ervoor te zorgen dat mijn informatie juist is, maar meer dan dat: het geeft me inzicht in waarom mijn familie verwant is zoals ze zijn, vooral als we bedenken dat onze voorouders niet ver reisden om te trouwen.

U kunt FamilyMap™ vinden door op “Meer” te klikken onder het tabblad Stamboom in de navigatiebalk. Lees meer over het gebruik ervan in dit MyHeritage artikel op het Kennisplatform: Hoe gebruik ik FamilyMap™.

4. Stamboom Tijdlijn 

Met deze functie kan ik een tijdlijn voor mijn familie samenstellen die tot 9 generaties teruggaat voor elk individu in mijn stamboom. Dit helpt me het leven van die persoon te begrijpen in de context van de gebeurtenissen om hem heen, of dat nu historische gebeurtenissen waren of de geboorte en dood van andere familieleden. Het geeft de leeftijden weer waarop ze hun kinderen kregen in een gemakkelijk te begrijpen visueel formaat.

Accessing options from Family Tree Timeline

Toegang tot opties vanuit Stamboom Tijdlijn

Stamboom Tijdlijn helpt me heel gemakkelijk te zien of ik iemands geboorte- en overlijdensdatum onjuist heb ingevoerd of informatie mis.

Lees meer over het gebruik van Stamboom Tijdlijn in dit artikel op het Kennisplatform: Uw Stamboom Tijdlijn verkennen.

5. Foto Discoveries™

Natuurlijk, het toevoegen van een geheel nieuwe tak aan uw stamboom met Instant Discoveries™ kan leuk zijn, maar als genealoog die er de voorkeur aan geeft om nauwkeuriger informatie aan mijn stamboom toe te voegen, word ik persoonlijk veel enthousiaster over Foto Discoveries™.

Foto Discoveries™ kan persoonlijke afbeeldingen vinden van mensen die al in mijn stamboom staan — soms van mensen van wie ik de gezichten misschien nog nooit eerder heb gezien. Nieuwe foto’s zoals deze zijn inderdaad kostbare vondsten. Ik stel het op prijs dat ik de foto’s een voor een kan bekijken en die foto’s kan kiezen die ik aan mijn stamboom wil toevoegen.

U kunt uw Foto Discoveries™ bekijken door “Instant Discoveries™” te selecteren op het tabblad Discoveries in de navigatiebalk en vervolgens op het tabblad Foto Discoveries™ bovenaan de pagina te klikken.

6. Foto Tagger

Dit is een relatief nieuwe functie op MyHeritage en wauw, wat werkt het fantastisch!

Met Photo Tagger kan ik letterlijk in luttele seconden tot 25 foto’s van dezelfde persoon taggen. Als iemand die honderden en honderden foto’s heeft van dezelfde naaste familieleden, is het enorm nuttig voor mij om hun gezichten te laten taggen en herkennen op die foto’s.

Photo Tagger

Foto Tagger

For a detailed article on tagging your photos individually or with Photo Tagger, read Image Tagging: How To Tag Pictures & Enrich Your Family Tree On MyHeritage from our Knowledge Base.

Voor een gedetailleerd artikel over het taggen van uw foto’s afzonderlijk of met Foto Tagger, leest u het artikel op ons Kennisplatform: Afbeeldingen taggen: hoe u foto’s tagt en uw stamboom verrijkt op MyHeritage.

7. Record Matches

Er is een heel simpele reden waarom ik van deze functie hou: ik ben lui.

Record Matches maken mijn leven zoveel gemakkelijker omdat het voorkomt dat ik actief naar records moet zoeken waarin de personen in mijn stamboom worden genoemd. Ik hoef alleen maar naar mijn boom te kijken, op de bruine pictogrammen te klikken waar ze verschijnen en de records te bekijken die het algoritme automatisch voor me heeft gevonden.

The Record Match icon on a person's profile card

Het Record Match icoon op de profielkaart van een persoon

Hoewel ik over het algemeen historische documenten meer vertrouw dan de stambomen van andere mensen, moeten ze toch met een kritisch oog worden bekeken. Soms bevat het record zelf fouten, of is de Record Match onjuist en krijg ik een record van een persoon met dezelfde naam die op dezelfde plaats is geboren of overleden. Het is dus erg belangrijk om deze gegevens goed te lezen en te bekijken, om er zeker van te zijn dat ze betrekking hebben op de juiste persoon.

8. Kom meer te weten over deze persoon

Als u minder lui wilt zijn, is er nog een andere functie die u misschien leuk vindt: de link “Kom meer te weten over deze persoon” die verschijnt in het profielpaneel aan de linkerkant van elk individu in uw stamboom.

The

De optie “Kom meer te weten over deze person” in de profielkaart

Deze functie voert automatisch een zoekopdracht uit op basis van de belangrijkste gegevens van deze persoon, waardoor u niet zelf de informatie in het zoekformulier hoeft in te voeren. Ik raad u aan om deze functie eens te proberen als u geen goede Record Matches ontvangt voor een specifieke persoon, omdat de zoekopdracht soms wel interessante resultaten oplevert, waar het Record Match-algoritme niet “zelfverzekerd genoeg” was om u van dienst te zijn, maar die eigenlijk wel relevant zijn voor deze persoon.

9. De Census Helper™

Over tijdsbesparing gesproken bij het zoeken naar historische gegevens over uw familieleden, hoe zit het met de Census Helper™?

The Census Helper™

De Census Helper™

Dit is een superhandige tool die uw stamboom scant en een lijst genereert van personen die waarschijnlijk in een specifieke verzameling volkstellingen zullen voorkomen. De Census Helper™ dekt volkstellingen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Ierland, Schotland, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk, en is zo gemakkelijk te gebruiken. Het enige dat u hoeft te doen, is op de knop “Onderzoek” klikken om iemand in de lijst naar die persoon te laten zoeken in de relevante volkstelling.

Meer gedetailleerde instructies over het gebruik van deze functie vindt u in dit artikel op ons Kennisplatform: Maak een vliegende start met uw onderzoek naar de volkstelling uit 1950 met Census Helper™.

10. Labels voor DNA Matches

Tot slot moet ik onze fantastische labels voor DNA-matches noemen.

Labeled Shared DNA Matches

Labels voor gedeelde DNA Matches

Met deze functie kan ik mijn matches groeperen volgens de verschillende takken in mijn stamboom. Dit maakt het voor mij veel gemakkelijker om te raden tot welke tak van de stamboom onbekende DNA-matches behoren, want als ik naar mijn gedeelde matches met de mysterieuze match kijk, kan ik alle labels zien die ik aan die gedeelde matches heb toegewezen en patronen herkennen. Dan ben ik klaar om de stamboom van de match te bekijken en contact op te nemen met die persoon om te proberen erachter te komen wie onze gemeenschappelijke voorouder precies is.

Lees meer over het gebruik van labels om uw DNA-matches te organiseren in dit artikel op ons Kennisplatform: Hoe gebruikt u labels om nieuwe wegen in te slaan met uw DNA-matches.

MyHeritage heeft zoveel geweldige functies, dat het moeilijk was om er slechts 10 te kiezen — en omdat we voortdurend innoveren, zijn er altijd meer en meer om uit te kiezen! Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen kennis te maken met enkele functies die u misschien nog niet heeft verkend, of u heeft uitgenodigd om de functies die u al kende eens nader te bekijken.

Meld u vandaag nog aan bij MyHeritage om van al deze functies en nog veel meer te genieten!

Daniel Horowitz is de genealogie-expert voor MyHeritage. Daniel is sinds 1986 toegewijd aan genealogie en was 15 jaar lang leraar en redacteur van de studiegids van het familiehistorisch project “Searching for My Roots” in Venezuela. Hij was 10 jaar bestuurslid van de International Association of Jewish Genealogical Societies (IAJGS). Hij is nu betrokken bij verschillende crowdsource, digitaliserings- en transcriptieprojecten en bekleedt een bestuursfunctie bij de Israel Genealogy Research Association (IGRA). Sinds 2006 werkt Daniel bij MyHeritage, waar hij contacten onderhoudt met genealogieverenigingen, bloggers en media, en lezingen geeft en conferenties over de hele wereld bijwoont.

Lees meer blogposts uit de ‘Daniel’s Favorieten’-serie:

Twaalf tekenen dat u verslaafd bent aan onderzoek naar familiegeschiedenis

Vijf begraafplaatsen die onze Genealogie Expert graag bezoekt