Twaalf signalen dat u verslaafd bent aan onderzoek naar familiegeschiedenis
- Door MyHeritageNL


Verslaafd raken aan genealogie kan enkele, laten we zeggen, merkwaardige neveneffecten hebben. Of u nu als hobby met genealogie bezig bent geweest of een groot deel van uw leven aan stamboomonderzoek hebt gewijd, misschien vertoont u bepaalde gedragingen die anderen maar moeilijk kunnen begrijpen!
Ontdek uw familiegeschiedenis op MyHeritage
Kijk of u zichzelf kunt herkennen in de twaalf signalen hieronder:
1. U brengt veel tijd door met praten en denken over dode mensen
U herinnert zich de verjaardagen van uw voorouders beter dan die van de familieleden die nog in leven zijn. Op familiereünies vermijdt iedereen u omdat ze weten dat u ofwel een heleboel vragen gaat stellen (waarvan sommige gênant) ofwel informatie gaat oprakelen over een ver, overleden familielid.
2. U was zo verdiept in het stamboomonderzoek en beseft opeens dat het 4 uur ’s nachts is
U begon om 18.00 uur. Je ging alleen maar één ding opzoeken. U zei tegen uw echtgenoot dat u dadelijk zou komen – nog een paar minuten, beloofd. Oké, misschien was het iets meer dan een paar minuten. Meer dan een uur kan het niet geweest zijn, nietwaar? Misschien twee?
U keek om u heen. Het huis was stil en donker. Al uw familieleden hadden het opgegeven en waren al geruime tijd geleden naar bed gegaan. U haalde uw schouders op en ging weer aan het werk, en toen de zon opkwam, vond uw echtgenoot u precies op de dezelfde plaats als bij het naar bed gaan. Uw echtgenoot schudt het hoofd, zucht en besluit dan maar koffie te zetten.
3. U heeft absurde dingen gedaan om de perfecte foto van een grafsteen te krijgen
U bent over poorten en kerkhofmuren geklommen. U hebt uw beste shirt vernield toen u in de modder lag en probeerde de juiste invalshoek te creëren. Er was niemand anders in de buurt om te kijken, behalve misschien wat koeien. Die waren u zeker verwonderd aan het gadeslaan. De grafsteen in kwestie was niet eens van een persoon die u kende.

Of misschien stond u onzeker op de richel van een stenen muur, omdat de begraafplaats was gesloten. Onze Genealogie Expert, Daniel Horowitz, zal geen oordeel vellen.
Er zijn evenveel grafstenen als personen op de foto’s op uw telefoon.
4. U heeft een verwantschap gevonden met een willekeurige vreemdeling
U knoopte een gesprek aan met iemand in de trein. U vroeg naar de namen van hun grootouders – alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Binnen 10 minuten ontdekte u dat jullie 14e neven 4 keer aan elkaar verwant zijn en u nodigde hen uit voor uw volgende familiereünie.
Of u hoorde over een beroemd persoon met een bekende achternaam en besteedde uren aan onderzoek om te ontdekken of u familie bent… of een manier te vinden om ze familie van u te maken.
5. Rondhangen op begraafplaatsen is voor u een fijne bezigheid
Als u een reisje ergens naartoe plant, stippelt u uw route uit aan de hand van de locaties van begraafplaatsen en archieven. Als u uw echtgenoot vertelt dat u naar de begraafplaats gaat, zeggen ze: “Veel plezier!” en u bedankt hem, want dat is een heel normaal iets om te zeggen. Begraafplaatsen zijn uw favoriete plek voor picknicks en zelfs romantische afspraakjes. (Als uw date het ermee eens is, zijn ze een blijvertje!)

Onze manager voor Frankrijk en België, Marie Cappart, heeft de tijd van haar leven op de begraafplaats Père Lachaise in Parijs, Frankrijk.
6. De overlijdensberichten zijn uw favoriete rubriek in de krant
U leest graag de overlijdensberichten in uw plaatselijke krant. Het stoort u als ze te weinig details bevatten. Waarom hadden ze niet wat meer kostbare informatie kunnen geven? U heeft medelijden met de toekomstige genealoog die zo enthousiast dit overlijdensbericht vindt om vervolgens teleurgesteld te worden door de beperkte inhoud.
7. Uw huis is een museum
U heeft dozen op de zolder, kelder en/of logeerkamer volgestouwd met geboorte-, overlijdens- en huwelijksakten. Er zijn albums en schoenendozen vol krantenknipsels en oude foto’s. Uw favoriete woondecoratie? Ingelijste zwart-wit foto’s van uw voorouders (of ingekleurde en verbeterde versies dankzij de MyHeritage fotosoftware!) en allerlei andere dingen die u geërfd heeft van lang geleden overleden familieleden. Het pronkstuk van elke kamer is een erfstuk. U hebt een grote archiefkast in uw kantoor. Er liggen geen rekeningen in.
8. U ziet gebeurtenissen in uw leven als kansen om de stamboom bij te werken
Als iemand in uw familie trouwt of een baby krijgt, is uw eerste gedachte “Die moet ik aan de stamboom toevoegen!”. Het eerste wat u doet na thuiskomst van een begrafenis in uw familie is de overlijdensdatum en begrafenisinformatie toevoegen aan de stamboom. U ziet familiebijeenkomsten als de perfecte gelegenheid om meer informatie te verzamelen om aan uw stamboom toe te voegen en staat erom bekend dat u aan de oudere familieleden voortdurend vragen stelt over hun jeugd.
9. U raakt enthousiast over volkstellingen. Niet gewoon enthousiast, maar echt opgewonden
De publicatie van de volkstelling van 1950 was voor u het hoogtepunt van het jaar. U besteedde uren aan het voorbereiden en opschrijven van namen en adressen om op te zoeken in de gegevens zodra ze waren vrijgegeven. (Of u bespaarde uzelf veel tijd en liet de Census Helper™ het werk doen). U verzette alle afspraken of vergaderingen die voor 1 april 2022 waren gepland en toen de klok middernacht sloeg, zat u achter je computer en ververste herhaaldelijk de NARA website in uw browser.
10. U koopt obsessief oude foto’s in kringloopwinkels en op rommelmarkten
U kunt er niets aan doen. Dit zijn foto’s van iemands voorouders! U kunt ze daar niet laten wegkwijnen, onbemind en stoffig!
11. U weet waar alle lichamen begraven zijn
Van uw familieleden wel te verstaan.
Want u hebt al hun begrafenisgegevens gedocumenteerd.
Dit is veel minder luguber dan het klinkt.
Hopelijk.
12. Uw ochtendroutine is onder meer het controleren van MyHeritage
Niemand weet immers wanneer er een interessante nieuwe match of een bericht van een lang verloren neef in een andere tijdzone opduikt. Ja, MyHeritage stuurt wel wekelijks een overzicht van nieuwe matches en zo, maar u hebt het geduld niet om daarop te wachten!
Hoezo? Heeft u nog geen MyHeritage account? Nou, dat moet duidelijk worden rechtgezet. Meld u nu aan en stuw uw onderzoek naar een hoger niveau met toegang tot 18,7 miljard historische records van over de hele wereld, geavanceerde technologieën voor het matchen, geavanceerde functies voor het verbeteren van foto’s en nog veel meer.