6 Baby Meisjesnamen geïnspireerd door Populaire Liefdesliedjes

Michelle of Mandy? Nathalie of toch Delilah? De mooie liefdesliedjes van de vorige eeuw zijn een bron van inspiratie geweest voor veel ouders over de hele wereld. Duizenden liefdesliedjes hebben ons door de jaren heen gevormd en waren de soundtrack bij de hoogte- en dieptepunten van ons leven. Maar hoeveel van deze liedjes hebben ons dusdanig beïnvloed dat ze ons genoeg inspireerden om een naam voor onze pasgeboren baby’s te kiezen?

Ter gelegenheid van Valentijnsdag besloot het MyHeritage onderzoeksteam uit te zoeken welke liefdesliedjes, die internationale hits werden, de trends op het gebied van babynamen drastisch hebben beïnvloed. De resultaten zijn erg interessant! Dit uitgebreide onderzoek is gebaseerd op gegevens van stambomen in de MyHeritage database evenals officiële statistische gegevens van de VS, het VK en het Franse bureau voor de statistiek.

Delilah (van “Hey There Delilah” / Plain White T’s)

De naam Delilah steeg aanzienlijk in populariteit in zowel de VS als Engeland en Wales na het uitbrengen van “Hey There Delilah” door de Plain White T’s in 2006.

Er zijn minstens een dozijn liedjes met de naam “Delilah”, waaronder een van de Cranberries (1999), een van Queen (1991) en de grote hit van Tom Jones uit 1968. Wat feitelijk een gewelddadig liedje was over de wrede, donkere kant van de liefde. Maar de enige die echt impact leek te hebben als het om babynamen ging, was het liefdesliedje dat geschreven was door de gitarist van de Plain White T’s, Tom Higgenson:

Hey there, Delilah
What’s it like in New York city?
I’m a thousand miles away
But, girl, tonight you look so pretty
Yes, you do
Times Square can’t shine as bright as you
I swear, it’s true

Higgensons inspiratie was Delilah DiCrescenzo. Een professionele steeplechase hardloopster die door een gezamenlijke vriend een paar jaar voordat het nummer werd uitgebracht aan hem werd voorgesteld. Higgensons zei in een van zijn interviews: “Ik vond haar het mooiste meisje dat ik ooit had gezien”. Ik zei tegen haar: “Ik heb al een liedje over je”. Er was feitelijk nog geen liedje en Higgensons poging om Delilah DiCrescenzo in te palmen mislukte. De twee hielden echter contact en DiCrescenzo vergezelde de band zelfs tijdens de Grammy Awards van 2008, toen ze genomineerd waren voor song van het jaar en beste pop optreden van een groep.

The Plain White T’s brachten het nummer uit in mei 2006 en het duurde een jaar voordat “Hey There Delilah” een groot succes werd. In juli 2007 bereikte het nummer #1 op de Billboard Hot 100. Ook in de Top 40 in Nederland bereikte het de eerste plaats.

Tegelijkertijd steeg de populariteit van de naam naar minder indrukwekkende hoogten. Delilah was oorspronkelijk geen populaire naam: de hoogste notering sinds 1900 kwam nooit boven #500. In 2006 stond de naam Delilah op #547 in de VS, met 539 Amerikaanse meisjes met de naam Delilah.

Dit veranderde in 2007 toen het liedje populair werd. Van 2006 tot 2008 steeg de populariteit van Delilah in de VS met 223% en sindsdien is de naam vrij constant toegenomen in populariteit. In 2007 stond de naam op #297: 1.136 geboren meisjes kregen in dat jaar de naam Delilah. In 2008 steeg het naar #193 en in 2012 naar #154. In 2016, 10 jaar na het uitkomen van het nummer, stond de naam Delilah op #115 met 2.735 meisjes met de naam Delilah.

De trend zet zich voort tot op de dag van vandaag: volgens de Social Security Administration (SSA) van de Verenigde Staten stond de naam Delilah in 2022 op #58 met 3.853 meisjes met de naam Delilah. De totale stijging in populariteit van de naam in de VS sinds het uitkomen van het nummer tot eind 2022 is 615%!

Number of baby girls named Delilah by decade in the U.S.

Aantal meisjes met de naam Delilah per decennium in de VS.

Het “Delilah effect” was niet alleen merkbaar in de VS, maar ook aan de andere kant van de oceaan in Engeland en Wales. De naam Delilah stond in 2006 op nummer 816 in Engeland en Wales. Er waren slechts 37 nieuwe baby’s die Delilah werden genoemd.

Maar net als in de VS veranderde alles in 2007. De naam steeg naar #504 met 76 meisjes met de naam Delilah – het dubbele van het jaar ervoor. In 2008 steeg de naam naar #408. Tussen 2006 en 2008 steeg de populariteit van Delilah in Engeland en Wales met 184%.

En daar is het niet bij gebleven. In 2012 was het nummer 238. In 2016, 10 jaar na de uitgave van het nummer, stond de naam Delilah op #142 met 399 meisjes met de naam Delilah in Engeland en Wales – een vertienvoudiging ten opzichte van het vorige decennium!

Net als in de VS zet de trend zich voort in Engeland en Wales en volgens het Office for National Statistics staat de naam Delilah op #50 in 2021 met 981 meisjes met de naam Delilah. De totale groei in populariteit van de naam in Engeland en Wales, sinds het uitkomen van het nummer tot eind 2021, is maar liefst 2.551%!

Number of baby girls named Delilah by decade in England and Wales

Aantal meisjes met de naam Delilah per decennium in Engeland en Wales

Mandy / Barry Manilow

Oh, Mandy
Well, you came and you gave without taking
But I sent you away
Oh, Mandy
Well, you kissed me and stopped me from shaking
And I need you today
Oh, Mandy
I’m standing on the edge of time
I’ve walked away when love was mine

Vanaf het moment dat “Mandy” uitkwam, was het al duidelijk dat het een hit zou worden. Het nummer van Barry Manilow werd uitgebracht in oktober 1974 en stond kort daarna, in januari 1975, op #1 op de Billboard Hot 100.

De directe impact op de populariteit van de naam in de VS was enorm:

Number of baby girls named Mandy by decade in the U.S.

Aantal meisjes met de naam Mandy per decennium in de VS.

In 1973 stond Mandy op nummer 473 met 384 meisjes die deze naam kregen. Maar van 1974 tot 1975 toen het nummer werd uitgebracht, steeg de populariteit van de naam Mandy met 508%! In 1975 stond de naam op #106: 2.710 meisjes kregen de naam Mandy. In de volgende drie jaar bleef de naam erg populair, met een notering op #100 in 1976, #94 in 1977 en #96 in 1978.

Na deze piekjaren zien we een scherpe daling in de populariteit van de naam. In 1988 stond de naam op #322 en in 1998 stond de naam Mandy niet eens meer in de top 1000 van meisjesnamen. Hoewel de naam het jaar daarop weer steeg naar #939.

Mandy kwam als laatste voor in de top 1000 van meisjesnamen in 2005. Op plaats 922, met slechts 270 meisjes met de naam Mandy, 0,013 procent van het totale aantal geboren meisjes dat jaar.

Angie / The Rolling Stones

Angie, I still love you baby
Everywhere I look I see your eyes
There ain’t a woman that comes close to you
Come on baby dry your eyes

“Angie” van The Rolling Stones werd uitgebracht in augustus 1973 en steeg meteen naar de top van de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. Zoals de meeste nummers van de Stones werd “Angie” geschreven door Mick Jagger en Keith Richards.

De identiteit van “Angie” die de inspiratie vormde voor het liedje was niet duidelijk. Er werd vaak beweerd dat het de eerste vrouw van David Bowie was, Angie Bowie (Mary Angela Barnett), of de dochter van Richard, Angela. Er zat echter waarschijnlijk geen echte “Angie” achter het liedje. Volgens Richard’s autobiografie kwam de naam Angie bij hem op toen hij in Zwitserland aan het afkicken was van zijn heroïneverslaving. Wat de inspiratiebron ook was, het effect op de trends op het gebied van vernoemingen was duidelijk: van 1973 tot 1975 steeg de populariteit van de naam Angie in de VS met 97,5%.

Als we de populairste babynamen in de VS sinds 1920 onder de loep nemen, zien we dat het enige decennium waarin de naam tot de 200 populairste namen in de VS behoorde de jaren 1970 was met #193, en helemaal niet in de buurt van andere decennia van 1880 tot nu.

Angie stond in 1972 op #260 met 1.016 meisjes met de naam Angie. In 1973 stond Angie op #254 en in 1974, het jaar nadat het nummer werd uitgebracht, steeg het naar #170 met 1.590 meisjes die de naam Angie kregen. De naam piekte in 1975 op #140. Er werden 1.947 meisjes Angie genoemd.

De populariteit van de naam daalde drastisch tegen het einde van de jaren 1970 en zelfs nog verder gedurende de jaren 1980. In 1985, slechts 10 jaar na het hoogtepunt, stond de naam op het lage nummer #476 met slechts 442 meisjes met de naam Angie. In 2022 was de positie voor Angie #719 met 405 meisjes met de naam Angie.

Number of baby girls named Angie by decade in the U.S.

Aantal meisjes met de naam Angie per decennium in de VS.

Michelle / The Beatles

“Michelle”, een van de grootste hits van The Beatles, was direct een succes toen het eind 1965 werd uitgebracht. Het lied was vol liefde en combineerde Engels en Frans:

Michelle, ma belle
These are words that go together well
My Michelle
Michelle, ma belle
Sont les mots qui vont très bien ensemble
Tres bien ensemble
I love you, I love you, I love you
That’s all I want to say
Until I find a way
I will say the only words I know that you’ll understand

De naam Michelle werd net zo’n grote hit als het liedje in de VS. Terwijl het in 1964 al op #23 stond en in 1965 op #18, steeg de populariteit tussen eind 1965 en 1967 met 90%. Michelle werd een van de top 10 meisjesnamen in de VS en stond daar 14 jaar op rij met een tweede plaats in 1968 en 1969.

Number of baby girls named Michelle by decade in the U.S.

Aantal meisjes met de naam Michelle per decennium in de VS.

In Engeland en Wales kwam de naam Michelle in de eerste helft van de 20e eeuw niet voor bij de 100 meisjesnamen. In 1964 stond Michelle op nummer 31 en tien jaar later in 1974 op nummer 7. In 1984 zakte de naam tot #18 en vanaf dat moment zakte het van de lijst van de 100 meest populaire meisjesnamen.

Wat echt interessant is, is wat er in Frankrijk gebeurde. De naam Michelle was in Frankrijk al populair vóór het uitbrengen van het liedje, met een piek in 1945 als een van de populairste namen voor zowel jongens (Michel) en meisjes (Michelle).

Number of baby girls named Michelle by decade in France

Aantal meisjes met de naam Michelle per decennium in Frankrijk

Maar de hit van The Beatles lijkt, ondanks de duidelijk Franse invloed van het nummer, het tegenovergestelde effect te hebben gehad in Frankrijk. Misschien zagen de Fransen hoe hun populaire naam een internationaal cliché werd en besloten ze een andere naam te kiezen voor hun pasgeboren kinderen.

Nathalie / Gilbert Bécaud en Nathalie / Julio Iglesias

De naam Nathalie kreeg een boost in het aantal babynamen: niet door één nummer, maar twee! De eerste was “Nathalie” van Gilbert Bécaud, uitgebracht in februari 1964. Vanaf 1963, vóór het uitbrengen van het nummer tot 1965, was het de nr. 1 meisjesnaam in Frankrijk en steeg de populariteit met 142%.

Nathalie was al een populaire naam voor het uitkomen van het liedje en stond op #34 in 1960, #19 in 1961, #13 in 1962 en #7 in 1963. In 1964, het jaar waarin het nummer werd uitgebracht, stond Nathalie op nummer 2. Tussen 1965 en 1971 – 7 jaar op een rij, was Nathalie de populairste meisjesnaam in Frankrijk. Er werden in 1965, 30.292 meisjes Nathalie genoemd en in 1971, 22.674.

Vanaf 1972 nam de populariteit langzaam af: van 1972-1973 was het #2, van 1974-1975 was het #3, in 1976 was het #4 en in 1977 was het #5. De naam zakte af naar #9 in 1978. In 1980 was het gezakt naar #15, in de volgende 5 jaar zakte het naar #33 en in 1990 was het verder gezakt naar #95.

Van 1991 tot vandaag staat de naam Nathalie nog steeds in de top 100 van populairste meisjesnamen in Frankrijk.

Number of baby girls named Nathalie by decade in France

Aantal meisjes met de naam Nathalie per decennium in Frankrijk

Het originele lied, met een tekst van Pierre Delanoë, werd in de loop der jaren in vele versies en bewerkingen uitgebracht, maar geen daarvan kon de scherpe daling van de populariteit van de naam in Frankrijk voorkomen. Toen een andere liefdes hit met dezelfde naam, “Nathalie” van Julio Iglesias – dit keer in het Spaans – in oktober 1982 werd uitgebracht, daalde de populariteit van de naam in Frankrijk sterk.

In andere landen, met name de VS, was de trend echter compleet tegenovergesteld. “Nathalie” van Bécaud had geen noemenswaardig effect in de VS, maar “Nathalie” van Iglesias zeker wel. Na het uitkomen van het nummer steeg de populariteit van de naam met 224,5%, van 1934 (toen het voor het laatst in de top 1000 namen stond) tot de comeback in 1983.

In 1982 kwam de naam Nathalie niet eens voor in de top 1000 van meisjesnamen in de VS. De naam kwam voor het laatst voor in de top 1000 lijst in 1934 op #982, met slechts 49 meisjes die de naam kregen in de VS. In 1983 beleefde Nathalie een wederopstanding in de VS op #935, dankzij 159 pasgeboren Amerikaanse meisjes die deze naam kregen. Vervolgens steeg Nathalie in 1984 naar #810 (195 meisjes) en in 1988 naar #650 (301 meisjes). De naam piekte in de VS een decennium later in 1998: Nathalie stond dat jaar op #445 met 581 meisjes die de naam kregen.

Number of baby girls named Nathalie by decade in the U.S.

Aantal meisjes met de naam Nathalie per decennium in de V.S.

Aline / Christophe

De Franse artiest Christophe bracht in de zomer van 1965 de romantische ballade “Aline” uit, en de naam Aline steeg dat jaar enorm in populariteit: een stijging van 107% van 1964 tot 1966. Er was nog een aanzienlijke stijging nadat Christophe het nummer opnieuw had uitgebracht in 1979: van 1978 tot 1988 steeg de populariteit van de naam nog eens met 99,5%.

Number of baby girls named Aline by decade in France

Aantal meisjes met de naam Aline per decennium in Frankrijk

Kortom, ons onderzoek laat een duidelijk verband zien tussen populaire liedjes en de populariteit van babynamen die hierdoor geïnspireerd zijn. Liedjes als “Angie”, “Mandy”, “Hey There Delilah”, “Aline”, “Nathalie” en “Michelle”, hebben allemaal hun stempel gedrukt op die manier waarop ouders een naam kiezen voor hun kind. Het is interessant om te zien hoe culturele fenomenen, vooral muziek, de keuzes van ouders kunnen beïnvloeden wanneer ze hun kinderen een naam geven. Welke toekomstige hits bepalen wellicht de manier waarop toekomstige generaties namen geven? Dat moeten we nog afwachten!