Maak kennis met Chelsey Brown, de interieurontwerper die verloren erfstukken herenigt met hun eigenaren

Maak kennis met Chelsey Brown, de interieurontwerper die verloren erfstukken herenigt met hun eigenaren

Als u heeft geluisterd naar MyHeritage’s Blast From My Past-podcast aflevering 6, “Heirloom Hunters“, of ons recente verhaal hebt gelezen over de teruggekeerde liefdesbrieven uit de Tweede Wereldoorlog, heeft u misschien al het genoegen gehad om Chelsey Brown te ontmoeten en over haar werk te horen.

Photo of Chelsey Brown

Chelsey Brown

Chelsey Brown is een zogenaamde ‘heirloom hunter’: ze vindt verloren artefacten zoals brieven, foto’s, dagboeken en familiefotoalbums op vlooienmarkten en kringloopwinkels en geeft ze terug aan hun rechtmatige eigenaren of hun nakomelingen. Ze deelt haar vondsten en de verhalen erachter op haar Instagram– en TikTok-accounts, die een enorme aanhang hebben verzameld van mensen over de hele wereld.

MyHeritage is verheugd om samen te werken met Chelsey. Ons onderzoeksteam werkt met haar samen om te helpen bij complexe zaken, en dit heeft geresulteerd in een aantal mooie succesverhalen. We hebben haar ook al ontvangen voor een aantal succesvolle Instagram Live-events en kijken uit naar meer!

Een speciaal soort schat

Chelsey verdient haar brood als interieurontwerper die gespecialiseerd is in het helpen van mensen bij het inrichten van woonruimtes met een beperkt budget. Vanwege haar werk heeft ze veel tijd doorgebracht op een van de beste plekken om goedkope meubels en decoratieve artikelen van hoge kwaliteit te vinden: de Chelsea Flea Market. Naast het eigenzinnige antiek en vintage kunstwerken, voelde ze zich aangetrokken tot een ander soort schat: persoonlijke documenten en foto’s.

Naast haar fascinatie voor de historische waarde van deze items, erkende Chelsey dat ze van onschatbare persoonlijke waarde zouden zijn voor de families van de mensen die ze ooit bezaten. Ze besloot te doen wat ze kon om de families van de voormalige eigenaren te vinden en de artefacten aan hen terug te geven. Chelsey wendde zich vervolgens tot MyHeritage als de natuurlijke keuze voor het uitvoeren van haar familiehistorisch onderzoek.

Beginnend met de details die op het item werden genoemd of gegraveerd – een naam, misschien een datum of locatie – doorzoekt Chelsey historische documenten en stambomen op MyHeritage om de persoon te identificeren. Vervolgens vindt ze potentiële erfgenamen en neemt contact met hen op. Als ze reageren en geïnteresseerd zijn in het item, mailt of bezorgt Chelsey het bij hen. Ze koopt en verzendt de artikelen op eigen kosten en vraagt ​​nooit om enige vorm van compensatie.

Tot op heden heeft Chelsey honderden items teruggestuurd – en tijdens dit proces is ze een aantal ongelooflijke verhalen tegengekomen. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van haar fascinerende vondsten.

Een brief van een overlevende van de Holocaust aan haar enige nabestaande

Op een vlooienmarkt in New York ontdekte Chelsey een opmerkelijke brief die in 1945 vanuit Berlijn naar de Verenigde Staten was gestuurd. Het bleek dat de auteur van de brief, Ilse, de Holocaust had overleefd door uit de trein naar Auschwitz te springen – maar tragisch genoeg heeft geen van haar andere familieleden het overleefd, behalve één zus die voor de oorlog naar de Verenigde Staten was geëmigreerd.

De brief

De brief

In de brief informeert Ilse haar zus Carla over de dood van hun andere familieleden en beschrijft ze haar verdriet: “Door de vriendelijkheid van onze bevrijders kan ik jullie na zoveel jaren een teken van leven van mij geven. Papa, mama, Grete, Lottchen en Hermann: niemand leeft meer. Mijn pijn is onuitsprekelijk groot. Ook mijn man, met wie ik 3,5 jaar geleden ben getrouwd, is me ontnomen!… Zodra er een werkende postdienst is, vertel ik je alles in detail.”

Chelsey ging op zoek naar afstammelingen van Carla of Ilse, maar ontdekte dat Carla en haar man, Siegfried, nooit kinderen hadden gekregen. Chelsey ontdekte echter dat Siegfrieds broer Ludwig een kleindochter had — en Chelsey kon via MyHeritage contact met haar opnemen en de brief van haar oudtante aan haar terugsturen.

Een jaarboek uit 1940 die toebehoorde aan een held

Chelsey kocht dit jaarboek voor 40 dollar van een vlooienmarkt in New York City – best prijzig, maar het was zo’n geweldige vondst, ze kon het gewoon niet helpen!

A yearbook from 1940

Het jaarboek

Het jaarboek uit 1940 was gegraveerd met veel lieve berichten aan de jongeman waar het toe behoorde. Chelsey zocht de man op op MyHeritage en ontdekte dat hij in 1942 in het leger ging en in 1943 trouwde met zijn jeugdliefde. In 1944 maakte hij deel uit van de D-Day landingen in Normandië. Hij vocht later ook in de oorlog in Vietnam en was een van de overlevenden.

Met behulp van MyHeritage kon Chelsey de dochter van de oorlogsheld identificeren en nam contact met haar op via sociale media. De dochter was aanvankelijk sceptisch, zoals mensen vaak zijn, maar toen ze begreep dat het geen oplichterij was, was ze erg opgewonden om dit kostbare aandenken van haar vader te ontvangen.

Bekijk hier meer in haar Instagram reel. 

Een dagboek vol liefdesgedichten uit 1901

Een andere verbazingwekkende vondst is dit dagboek, geschreven door een 17-jarig meisje in 1901:

A diary from 1901

Het dagboek uit 1901

Het dagboek bevatte gedichten en brieven, voornamelijk over de jongen op wie het meisje verliefd was in 1901. Hij ging naar de staat Washington, helemaal aan de andere kant van het land, om 7 jaar lang les te geven. Ze besloten dat, als de liefde er nog steeds was na zijn terugkomst, ze zouden trouwen. Chelsey moest weten wat er was gebeurd – en na veel onderzoek ontdekte ze dat ze inderdaad getrouwd waren en samen 6 kinderen grootbrachten!

Lees meer details, waaronder enkele mooie citaten uit het dagboek, in Chelsey’s TikTok-bericht hieronder:

@chelseyibrown

This diary from 1901 gave me CHILLS #wwi #genealogy #historytok #familyheirlooms #mystery #familydrama #scandal #storytime #historytiktok #familymystery

♬ Nara (Theme to Cold Case) – E.S. Posthumus

Liefdesbrieven die een donker familiegeheim onthulden

Niet alle items die Chelsey vindt, onthullen vrolijke verhalen. Soms kan de informatie in een artefact een ethisch dilemma vormen. Ze kwam bijvoorbeeld een stapel liefdesbrieven tegen die een duister familiegeheim onthulden – een geheim waarvan ze bang was dat het sommige levens op zijn kop zou zetten.

Uit de brieven blijkt dat een vrouw een affaire had met de beste vriend van haar verloofde tijdens hun verloving en mogelijk in de eerste jaren van hun huwelijk. Chelsey wist niet goed wat ze ermee aan moest. Ze begreep dat het terugsturen van deze brieven zou betekenen dat er een geheim zou worden onthuld dat veel pijn zou kunnen veroorzaken en zelfs een gezin uit elkaar zou kunnen rukken. Dus voorlopig houdt ze ze zelf.

Bekijk meer in Chelsey’s post hieronder:

@chelseyibrown

#storytime #wwi #historytime #historybuff #loveletters #loveaffairs #familyheirlooms #fleamarketfinds #genealogy #myheritage

♬ Falling Apart – Michael Schulte

Een pionier op het gebied van heirloom hunting

Chelsey’s fascinerende ontdekkingen hebben veel aandacht gekregen, zowel op sociale media als traditionele media, en ze is een wereldwijd erkende pionier geworden op het gebied van de jacht op erfstukken. Hoewel ze de meeste van haar vondsten op de vlooienmarkt doet, zijn mensen begonnen met het verzenden van hun spullen die ze op hun zolders en kelders vinden. Ook heeft ze contact met verkopers in de hele Verenigde Staten, die haar laten weten wanneer ze iets tegenkomen dat ze misschien interessant vindt.

We kijken ernaar uit om nog meer spannende verhalen te delen over ontdekkingen in de familiegeschiedenis die ze heeft gedaan en geretourneerde schatten.