Twaalf vrouwelijke uitvinders en hun creaties

Twaalf vrouwelijke uitvinders en hun creaties

Vandaag is het Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Op deze dag worden de bijdragen van vrouwen en meisjes aan de wetenschap erkend en gevierd. Op deze speciale dag wordt het belang van gendergelijkheid in de wetenschap benadrukt. Ook is het doel vrouwen en meisjes te inspireren om een carrière in de wetenschap te volgen. Ondanks het feit dat vrouwen al sinds de oudheid bijdragen aan de wetenschap, is hun werk vaak onzichtbaar of onderschat geweest.

Veelzijdig en belangrijk

Het is belangrijk om de prestaties van vrouwen in de wetenschap te erkennen en te bevorderen. Zo kunnen meer meisjes en jonge vrouwen geïnspireerd raken om zich te engageren in wetenschap en technologie. Bijdragen van vrouwen aan de wetenschap zijn veelzijdig en belangrijk. Daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met twaalf uitvindingen die door vrouwen zijn bedacht. Dit is uiteraard slechts een kleine selectie van de vele uitvindingen die door vrouwen zijn gedaan. Het geeft echter een goede indruk van de verscheidenheid en de impact van hun werk.

Babybox
De spreekwoordelijke “doodskist” (crèche), ook bekend als de babybox, werd bedacht door Anna Jarvis in 1854. De babybox was een veilige plek voor moeders om hun baby’s in te laten, zodat ze niet gedwongen waren om hun kinderen af te staan aan weeshuizen.

Ruitenwisser
Mary Anderson bedacht de ruitenwisser voor auto’s. Mary Anderson uit Alabama (VS), toen 36 jaar, zat in de winter van 1902 in New York in de tram. Buiten ijzelde het en de bestuurder had allebei de voorruiten van het voertuig wagenwijd opengezet om nog enig zicht te hebben. Ze zag mensen worstelen om hun voorruiten te vegen tijdens een sneeuwbui. Zo kwam ze op het idee dat mensen ook tijdens het autorijden vrij zicht zouden moeten hebben.

Computerprogrammeertaal
In 1964 ontwikkelde de Amerikaanse programmeerster en wetenschapper Grace Hopper de computerprogrammeertaal COBOL, wat nog steeds een veelgebruikte programmeertaal is voor zakelijke toepassingen.

Grace Murray Hopper in een computerruimte in Washington, D.C., 1978, gefotografeerd door Lynn Gilbert. Bron: Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Grace Murray Hopper in een computerruimte in Washington, D.C., 1978, gefotografeerd door Lynn Gilbert. Bron: Wikipedia, CC BY-SA 4.0. Foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage In Color

Afwasmachine
In 1886 bedacht Josephine Cochrane de eerste afwasmachine om haar dure serviesgoed te beschermen. Haar machine werd in 1893 tentoongesteld op de World’s Columbian Exposition in Chicago en won de eerste prijs.

Bustehouder (BH)
In 1868 ontwierp Mary Phelps Jacob de eerste bh. Ze gebruikte twee handdoeken en een stuk satijn om de bh te maken en patenteerde haar ontwerp als de “Backless Brassiere”.

De structuur van DNA
In 1976 ontdekte Rosalind Franklin de structuur van DNA, wat leidde tot nieuwe inzichten in de genetica en de ontwikkeling van genetische technologieën.

Rosalind Franklin aan het werk, 1955. Bron: Wikipedia, CC BY-SA 4.0. Foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage In Color

Rosalind Franklin aan het werk, 1955. Bron: Wikipedia, CC BY-SA 4.0. Foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage In Color

Eerste huis op zonne-energie
In de jaren ’40 komt Maria Telkes met de de eerste zonnewarmte-installatie voor huizen, wat leidde tot de ontwikkeling van zonne-energie als bron van duurzame energie.

Ontdekker van elementen polonium en radium
In 1903 lanceerde Marie Curie het begrip radioactiviteit en ontdekte twee nieuwe elementen, polonium en radium. Ze werd de eerste vrouw die de Nobelprijs won en de enige persoon die de prijs won in twee verschillende wetenschappelijke categorieën.

Koffiefilter
Melitta Bentz was een Duitse huisvrouw die in 1908 het eerste papieren koffiefilter bedacht. Ze gebruikte een gepuncht blad papier om koffiedik te verwijderen, wat resulteerde in een helderder en smakelijker kopje koffie.

Melitta Bentz, geboren als Amalie Auguste Melitta Liebscher, vond het papieren koffiefilter uit. Bron: Wikipedia, publiek domein, fotograaf onbekend.

Melitta Bentz, geboren als Amalie Auguste Melitta Liebscher, vond het papieren koffiefilter uit. Bron: Wikipedia, publiek domein, fotograaf onbekend. Foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage In Color

Wegwerpluiers
In 1950 bedacht Marion Donovan de eerste wegwerpluier, gemaakt van wegwerp-plastic. Haar uitvinding maakte het makkelijker en hygiënischer om voor baby’s te zorgen, en veranderde de manier waarop ouders omgingen met luiers verschonen.

Brandblusser
In 1871 bedacht de Engelse uitvinder Annie Edson Taylor de brandblusser. Haar uitvinding was een metalen cilinder met een handpomp en een rubberen slang. Het was de eerste succesvolle brandblusser die kon worden gebruikt in huizen en bedrijven.

Elektrische stoomstrijkijzer
In 1882 bedacht de Amerikaanse uitvindster Sarah Boone het elektrische stoomstrijkijzer. Haar uitvinding maakte het gemakkelijker en efficiënter om kleding te strijken. Het maakte het strijken voor huishoudens een stuk eenvoudiger.

Innovatieve voormoeders

Waren uw voormoeders ook innovatieve en vooruitstrevende persoonlijkheden voor hun tijd? Hield een van uw voormoeders zich misschien ook bezig met wetenschap of technologie? Bouw uw stamboom op MyHeritage en ontdek de verhalen van uw voorouders in onze miljarden historische records!

Afbeelding bovenaan: Marie Curie, circa 1920, bron Wikipedia, Public Domain. Ingekleurd en verbeterd met MyHeritage In Color