Martin Luther King 55 jaar geleden vermoord, ode aan zijn familiegeschiedenis

Martin Luther King 55 jaar geleden vermoord, ode aan zijn familiegeschiedenis
Op deze dag, precies 55 jaar geleden (4 april 1968) werd mensenrechtenactivist Martin Luther King vermoord toen hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee stond. In deze blogpost staat het leven, de voorouders en familie van Martin Luther King Jr. centraal. Als één van de meest invloedrijke en gerespecteerde leiders in de Amerikaanse geschiedenis, belichten we waar hij vandaan kwam en hoe zijn familiegeschiedenis hem heeft beïnvloed.

Meer weten over deze of andere grote gebeurtenissen in de geschiedenis? Neem nu een kijkje in de historische database van MyHeritage met historische kranten en miljarden andere gegevens zoals over volkstellingen, geboorten, huwelijken en overlijdens!

Martin Luther King vermoord

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King vermoord door een sluipschutter tijdens een bezoek aan Memphis, Tennessee. Hoewel zijn dood een grote klap was voor de burgerrechtenbeweging, bleef zijn boodschap van vrede en gerechtigheid voortleven. King werd postuum onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom en de Congressional Gold Medal, en zijn geboortedag, 15 januari, is nu een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Martin Luther King Day vindt jaarlijks plaats op de derde maandag van januari, rond Kings geboortedagZijn leven en werk blijven een inspiratie voor vele mensen over de hele wereld die strijden voor sociale gerechtigheid en gelijke rechten voor iedereen.

In de loop der jaren heeft King’s familie hun eigen weg gevolgd in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Zijn zoon Martin Luther III is actief geweest in de burgerrechtenbeweging en zijn dochter Yolanda is een bekende activiste en schrijfster geworden. King’s erfenis blijft voortleven in de activiteiten van zijn familie en in de vele mensen die geïnspireerd zijn door zijn leven en boodschap. 

De voorouders van Martin Luther King

Martin Luther King Jr. was de zoon van Martin Luther King Sr. en Alberta Williams King. King Sr. was de zoon van James Albert King en Delia Linsey King. Zijn vader was een predikant en activist die een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. King’s moeder was de dochter van de predikant Adam Daniel Williams en Jennie Celeste Parks Williams. De hechte en uitgebreide familie waarin King, Jr. opgroeide, had een grote invloed op zijn wereldbeeld.

King, Jr.’s overgrootvader van moederskant, Willis Williams, werd geboren in 1810. Hij werd beschreven als “een oude prediker” en een “aansporer”. In 1846, toen Willis lid werd van de Shiloh Baptist Church in Greene County, Georgia, telde de gemeente 50 witte en 28 zwarte leden, met Afro-Amerikanen die actief deelnamen aan kerkelijke aangelegenheden en zitting hadden in kerkelijke commissies. In 1855 sloten bijna honderd zwarte Amerikanen zich aan bij de gemeente, onder wie de 15-jarige Lucrecia (of Creecy) Daniel. Zij en Willis trouwden eind jaren 1850 of begin jaren 1860 en ze schonk hem vijf kinderen, waaronder Adam Daniel Williams, de grootvader van King, Jr. De familie verliet de Shiloh Baptist Church toen het, net als andere zuidelijke gemeenten, aan het einde van de burgeroorlog langs raciale lijnen verdeelde.

Jennie Celeste Parks, de grootmoeder van moederskant van King, Jr., werd in april 1873 in Atlanta geboren en was een van de dertien kinderen. Haar vader, William Parks, ondersteunde zijn gezin door te werken als timmerman. Op 15-jarige leeftijd begon Jennie Parks lessen te volgen aan het Spelman Seminary, maar ze vertrok in 1892 zonder af te studeren. Getrouwd met A. D. Williams op 29 oktober 1899, was ze een zeer vrome vrouw die altijd een Bijbel bij de hand had en was “een modelvrouw voor een dominee”. Op 13 september 1903 beviel ze thuis van hun enige overlevende kind, Alberta Christine Williams, de moeder van King, Jr. Tijdens de eerste jaren van de eeuw woonde het gezin in verschillende huizen in het Auburn Avenue-gebied. De Williamses transformeerden de nabijgelegen Ebenezer Baptist Church van een worstelende gemeente zonder gebouw in de jaren 1890 tot een van de meest prominente instellingen van zwart Atlanta.

Als “First Lady” van Ebenezer was Jennie Williams betrokken bij de meeste aspecten van kerkbestuur en leidde ze jarenlang de Missionary Society. Ze vertegenwoordigde de kerk in lokale baptisten organisaties en de Woman’s Convention, een hulporganisatie van de National Baptist Convention. Bekend als “Mama” voor haar kleinkinderen, was ze bijzonder beschermend voor haar eerste kleinzoon. Verwijzend naar haar als ‘heilig’, erkende King, Jr., haar aanzienlijke invloed op zijn jeugd.

De vaderlijke voorouders van King, Jr. zijn ook terug te voeren op de slavernijtijd. De overgrootvader van King, Jr., Jim Long (geboren ca. 1842) was door zijn eigenaar gebruikt om kinderen te verwekken met meerdere vrouwen. Uit volkstellingen blijkt dat Long na de burgeroorlog ten minste twee families onderhield in Henry County, Georgia, waar hij zich ook registreerde om te stemmen tijdens de wederopbouw. Long’s relatie met Jane Linsey (geboren in 1855) bracht in 1875 een dochter voort, Delia, die in 1895 trouwde met James Albert King (geboren in 1864). Zoals veel gezinnen waren ook de Kings arm; de provinciale belastinglijsten vermelden weinig persoonlijke eigendommen voor James King.

Het gezin van Delia en James King omvatte negen kinderen. Michael King (die later zijn naam veranderde in Martin Luther King, Sr.), werd geboren op 19 december 1897, het tweede kind en de eerste zoon. Het leven van zijn vader volgde het onveranderlijke seizoenswerk van een deelpachter; de beloningen waren mager,

Jeugd Martin Luther King

King groeide op in Atlanta, Georgia, samen met zijn ouders en twee broers en zussen. Van jongs af aan werd hij blootgesteld aan de ideeën van non-violent resistance en social justice door zijn vader en grootvader, die beiden predikanten waren. King studeerde af aan de Morehouse College in 1948 en ging vervolgens naar de Crozer Theological Seminary in Pennsylvania.

Huwelijk en kinderen Martin Luther King

In 1953 trouwde King met Coretta Scott, een jonge activiste die hij had ontmoet tijdens zijn studie aan Crozer. Samen kregen ze vier kinderen: Yolanda, Martin Luther III, Dexter en Bernice. King en zijn vrouw werkten samen aan de burgerrechtenbeweging en reisden veel om te spreken over hun ideeën over sociale gerechtigheid en non-violent resistance.

Leiderschap in de burgerrechtenbeweging Martin Luther King

In 1955 werd King benoemd tot president van de Montgomery Improvement Association, een organisatie die zich inzette voor gelijke rechten voor zwarte burgers in Montgomery, Alabama. Dit was het begin van zijn leiderschap in de burgerrechtenbeweging. In de jaren die volgden, organiseerde King talloze protesten en boycotts om te strijden tegen de rassensegregatie en discriminatie van zwarte Amerikanen. Hij werd wereldberoemd na zijn rol in de succesvolle busboycot in Montgomery en werd gezien als een belangrijke stem in de strijd voor gelijke rechten.

Bron afbeelding bovenaan: Wikipedia, CC BY-SA 2.0. Martin Luther King, Jr., tijdens een speech tegen de oorlog in Vietnam, St. Paul Campus, Universiteit van Minnesota

Wilt u onderzoeken wat historische kranten schreven over het leven en de moord op Martin Luther King? Of over andere mijlpalen in de geschiedenis? Neem nu een kijkje in de historische database van MyHeritage met historische kranten en miljarden andere gegevens zoals over volkstellingen, geboorten, huwelijken en overlijdens!