Koning Charles III bij de kroning van zijn moeder: een schattige vierjarig jongetje

Koning Charles III bij de kroning van zijn moeder: een schattige vierjarig jongetje

In het middelpunt van de kroningsceremonie die deze week in Groot-Brittannië plaatsvindt, staat natuurlijk koning Charles III.

Charles werd geboren op 14 november 1948, wat hem de langstzittende troonopvolger maakt. Al 70 jaar geleden was hij aanwezig in Westminster Abbey, waar hij toekeek hoe zijn moeder Elizabeth II tot koningin van Engeland werd gekroond. Prins Charles was zelfs het eerste kind dat getuige was van de kroning van een moeder als koningin.

Hoe was het voor een 4-jarige jongen om zijn moeder koningin te zien worden? Het onderzoeksteam van MyHeritage dook in de verzameling historische kranten in de MyHeritage-database en vond tientallen kranten van de kroningsceremonie van 1953 die niet alleen de momenten terugbrengt van hoe Charles reageerde toen zijn moeder werd gekroond, maar ook de manier waarop hij de volwassenen, die naar de ceremonie keken, blij maakte toen ze hem vanuit het paleisraam naar hen zagen kijken met een telescoop, of toen de band “Teddy Bear’s Picnic” voor hem speelde.

Zoals gepast was voor zo’n prestigieus evenement, behandelden de verslaggevers werkelijk elk aspect van de ceremonie, inclusief Charles’ kapsel en kleding. “Prins Charles, een kleine jongen van vier jaar gekleed in zijn zondagse beste kleding, beleefde vandaag zijn mooiste moment met zijn moeder”, aldus de Spokane Chronicle op 2 juni 1953.

Artikel uit de Spokane Chronicle, 2 juni, 1953. Bron: MyHeritage krantencollectie

Artikel uit de Spokane Chronicle, 2 juni, 1953. Bron: MyHeritage krantencollectie

“De jongen die op een dag koning zal worden, keek met grote ogen vol verwondering naar de pracht en praal voor hem, terwijl de aartsbisschop van Canterbury de zwaar met juwelen versierde St. Edward’s kroon op het hoofd van zijn moeder plaatste”, vervolgde het verslag en beschreef vervolgens Charles’ haar zo ‘blond als dat van zijn vader… glad geborsteld en met een scheiding zo steil als een spoorbaan. Hij was net lang genoeg om over de balustrade van de koninklijke loge naar het kroningstheater beneden te kijken.”

Voorafgaand aan de eigenlijke ceremonie bleek dat Charles een verzoek had gedaan om voor de nieuwe koningin te knielen. Volgens de krant van die dag “werd hem verteld hoe zijn vader, de hertog van Edinburgh, voor zijn vrouw zal knielen en trouw zal zweren aan haar als haar onderdaan. Charles liet meteen weten dat ook hij voor zijn moeder wil knielen in plaats van slechts toeschouwer te zijn.”

Clipping from The Vancouver Sun, May 25, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Artikel uit de Vancouver Sun, 25 mei 1953. Bron: MyHeritage krantencollectie

Over de koninklijke familie gesproken, het is ook interessant om te zien hoe de kranten in 1953 diep in de geschiedenis van de familie doken en in detail de afstamming van de Britse kroon illustreerden. De naam van Charles is te zien onderaan het diagram dat laat zien hoe zijn lijn teruggaat naar zijn voorvader Willem de Veroveraar, die regeerde van 1066 tot 1087.

Clipping from the Sydney Morning Herald (NSW), June 2, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Artikel uit de Sydney Morning Herald (NSW), 2 juni 1953. Bron: MyHeritage kranten collectie

Aangezien Charles toen nog maar 4 jaar oud was, gedroeg hij zich… laten we zeggen… als een 4-jarige jongen in het middelpunt van het grootste feest ooit.

Een krant beschreef het moment waarop Charles de menigte door een telescoop bekeek: “Prins Charles ontlokte een enorme gelach en gejuich van de menigte buiten het paleis toen hij plotseling voor een raam verscheen, een kleine telescoop tevoorschijn haalde en die ten tonele bracht. Een hand verscheen, nam de telescoop van hem over en het gelach verdubbelde.”

Clipping from the Boston Globe, June 2, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Artikel uit de Boston Globe, 2 juni 1953. Bron: MyHeritage kranten collectie

Een andere krant meldde dat “Prins Charles de hele dag een probleem was.” Het artikel beschrijft hoe achter een gordijn voor een paleisraam ‘een haastig zwaaitje van een armpje verscheen, vervolgens werd een gezichtje even tegen een stralend schone ruit gedrukt’, en dat een half uur daarna ‘de band inzette met’ Picknick van de teddybeer.'”

Maar uiteindelijk juichten en zwaaiden de mensen natuurlijk, en de prins zwaaide terug vanachter een dun gordijn… en de Londense avondkranten hadden allemaal voldoende wazige foto’s gemaakt door telescopische lenzen om de scène vast te leggen.

Die groet werd zelfs op camera vastgelegd, zoals gepubliceerd op de Northern Star (Lismore, NSW) op 2 juni 1953: “Prins Charles en zijn zus, prinses Anne, staan bij de groet zoals bij koningin Elizabeth, de koningin-moeder. Zij kijkt vanuit een raam van Buckingham Palace terwijl koningin Elizabeth II nieuwe kleuren presenteert aan de Grenadier Guards.’

Artikel uit de Northern Star (Lismore, NSW), 2 juni 1953. Bron: MyHeritage kranten collectie

Artikel uit de Northern Star (Lismore, NSW), 2 juni 1953. Bron: MyHeritage kranten collectie

Doorzoek MyHeritage’s historische kranten collectie en ontdek de verhalen uit uw familie!