Onze verhalen: de ontdekking van halfbroers en -zus!

Onze verhalen: de ontdekking van halfbroers en -zus!

Toen Cathy Combs uit Spokane in de staat Washington haar familiegeschiedenis begon te onderzoeken, had ze geen idee welke ontdekkingen haar stonden te wachten. Ze ontdekte een deel van haar familie waarvan ze het bestaan nooit had geweten.

MyHeritage heeft een cruciale rol gespeeld bij het documenteren van mijn familiegeschiedenis en bij het onderzoek dat leidde tot de ontdekking van mijn halfbroers en -zus!

Cathy met haar halfbroers en -zus tijdens een bijeenkomst in 2014

Cathy met haar halfbroers en -zus tijdens een bijeenkomst in 2014

Het begon allemaal met Jean McDonald Clark. Jean werd geboren in Chicago maar groeide op in Minnesota. In 1946 trouwde ze met Ernest Rucks. Tussen 1947 en 1950 kreeg het echtpaar vier kinderen. Ze was een jonge vrouw in een gewelddadige relatie. Toen ze zwanger was van haar vijfde kind vluchtte ze naar Californië om veilig te bevallen en echtscheiding aan te vragen. Aan het begin van de jaren vijftig hadden mishandelde vrouwen in dergelijke situaties weinig keuzes.

Jean liet haar andere vier jonge kinderen achter. Die werden door familieleden opgevoed. Na de bevalling liet ze haar vijfde kind achter bij haar zus en begon ze een nieuw leven. Ze ontmoette Wilfrid D. Combs, met wie ze trouwde en twee kinderen kreeg. Helaas bleek de thuissituatie weer op precies hetzelfde uit te draaien. Ze vluchtte opnieuw voor het geweld, keerde terug naar Minnesota, en liet de twee kinderen achter bij hun vader. Jean trouwde voor de derde maal en bracht de rest van haar leven in Minnesota door. Toen ze in december 2000 overleed, wisten twee van de drie kinderen van Jean die in Californië woonden niets van het bestaan van hun andere broers en zussen.

Cathy Combs, Jeans zesde kind, begon met het onderzoek naar haar familieverleden in juli 2012. Ze begon met het bestuderen van meer dan een eeuw aan familiegegevens die door haar grootmoeder van vaderszijde waren verzameld. Cathy zag erg op tegen het organiseren van alle informatie en onderzocht de mogelijkheden om haar familiegeschiedenis online te verwerken.

Toen kwam MyHeritage in het vizier. Wat een geschenk! Ik begon met het doorlezen van al het materiaal dat mijn grootmoeder en overgrootmoeder hadden verzameld. Ik zag al snel in dat ik een online tool nodig had om het papieren archief geschikt te maken voor moderne media en opslagmethoden. Ik heb in de afgelopen 25 jaar veel databasetools voor bedrijven ontwikkeld, maar dit project leek me behoorlijk lastig. Ik deed wat zoekwerk op internet en vond MyHeritage. Toen ik zag hoe dynamisch deze tool is, ben ik meteen enthousiast aan de slag gegaan met het catalogiseren van de gegevens die sinds het begin van de vorige eeuw door mijn familie zijn verzameld.

Jean begon in januari 2013 met haar stamboom op MyHeritage en kwam zo achter feiten die haar voorheen onbekend waren. Het resultaat was de schokkende openbaring dat Cathy veel meer halfbroers en -zussen had dan ze wist. Cathy ontdekte door MyHeritage vijf broers en zussen van wie ze het bestaan nooit had geweten!

Smart Matches waren voor mij van groot nut. Ze wezen me de juiste richting. Recente wijzigingen in de zoekfuncties van MyHeritage waren ook heel bruikbaar om nieuwe informatie te vergaren en de zaken die ik al had verwerkt te bevestigen.

Na de ontdekking hielden Cathy en vijf van haar zes broers en zussen een telefonisch groepsgesprek om kennis met elkaar te maken. Vele brieven, e-mails en telefoongesprekken volgden. De eerste bijeenkomst voor alle broers en zussen werd op 4 juli 2013 gehouden. De meesten waren aanwezig.

Het was in eerste instantie overweldigend. Ik had mijn leven lang gedacht dat ons natuurlijk gezin alleen uit mijn broer en mij bestond. Ik heb eerst eens flink uitgehuild en heb daarna mijn tranen gedroogd en contact met iedereen opgenomen. Het was voor ons allemaal een spannende tijd.

Haar broer James Harold Rucks (1947-2015) overleed in juli 2015, niet lang na hun reünie, maar Cathy houdt nauw contact met haar andere broers en zussen: Del (68) en Rose (67) in Minnesota, Lane (64) in Virginia, Marty (62) in Californië en John (56), die in Spokane bij Cathy in de buurt woont.

Een bijeenkomst van de broers en zussen in 2013

Een bijeenkomst van de broers en zussen in 2013

We zijn nog steeds zo blij met de nieuwe situatie. Als we elkaar ontmoeten, nemen we niet eens de tijd om voor fotos te poseren. We hebben het gewoon te druk met bijpraten en van elkaars gezelschap te genieten.

Cathy heeft enkele belangrijke levenslessen getrokken uit haar onderzoek naar haar familiegeschiedenis en het achterhalen van onbekende broers en zussen.

Hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer ik het idee krijg dat alle mensen veel nauwer met elkaar verbonden zijn dan we ons kunnen voorstellen. Wees aardig tegen anderen. Iedereen heeft een verhaal, dus luister naar elkaar! Misschien krijg je geen tweede kans…

Hebt u ook een bijzonder verhaal dat u met ons wilt delen? Laat het ons weten op stories@myheritage.com.