DNA Matching verbeterd met nieuwe functies

DNA Matching verbeterd met nieuwe functies

DNA Matching is een van de belangrijkste functies van de MyHeritage DNA kit. De service is nog steeds gratis beschikbaar voor gebruikers die hun DNA ergens anders hebben laten testen. We hebben onlangs diverse handige nieuwe functies aan DNA Matching toegevoegd. Het vinden van verwanten op basis van gedeeld DNA is gemakkelijker geworden en de contactmogelijkheden zijn verbeterd. Dit zijn de nieuwe functies:

Meer informatie over gedeelde voorouderlijke achternamen
Op verzoek van de gebruikers hebben we DNA Matching in november 2016 uitgebreid met de functie Voorouderlijke achternamen. Hiermee worden de achternamen van voorouders die u met DNA-matches deelt automatisch herkend. De resultaten van ons automatische onderzoek in de stambomen worden weergegeven in de lijst met matches. We hebben die informatie uitgebreid. U ziet nu ook een beschrijving van de relevantie van iedere achternaam en de relatie met u en met de andere gebruiker met wie u een DNA-match hebt. De informatie laat u zien of de gemeenschappelijke voorouderlijke achternaam van moeders- of van vaderszijde komt. Bovendien kunt u al uw DNA-matches met behulp van een voorouderlijke achternaam doorzoeken.

Op de pagina met uw DNA-matches ziet u de voorouderlijke achternamen voor uw matches. Met behulp van die namen kunt u bepalen wie uw gedeelde voorouders zijn.

gershon-2

Beweeg de muisaanwijzer over een gemeenschappelijke voorouderlijke achternaam om de uitgebreide informatie te bekijken. Er verschijnt dan een tooltip met aanvullende informatie. Nu kunt u zien aan welke kant van de familie (moeder of vader) de gedeelde voorouderlijke achternaam voorkomt, zowel in uw eigen stamboom als die van uw DNA-match. U ziet ook het aantal voorouders met de voorouderlijke achternaam in u beider stambomen en de nauwste verwantschap tussen u beiden en een voorouder met die achternaam.

Dit zijn twee voorbeelden:

 

Zoeken op voorouderlijke achternamen

In de rechterbovenhoek hebben we een zoekvak toegevoegd waarin u, behalve op de naam van de DNA-match en op land, nu ook kunt zoeken op gedeelde voorouderlijke achternamen. Dit kan handig zijn als u gericht onderzoek wilt verrichten naar specifieke DNA-matches waarvoor u een verwantschap in een specifieke familietak vermoedt.

search-box

Selecteer in de vervolgkeuzelijst op welk veld u wilt zoeken: Alles, Volledige naam, Volledige naam van de DNA-match, Land of Voorouderlijke achternamen.

search

 

De zoekresultaten zien er als volgt uit:

Klik linksboven in uw zoekresultaten op “Wissen” om uw zoekopdracht te wissen.

clear-search

Nieuwe filteropties

U kunt uw DNA-matches filteren en zo alleen matches weergeven met een stamboom op MyHeritage, alleen matches weergeven met Smart Matches™ tussen de stambomen of alleen matches weergeven met gemeenschappelijke voorouderlijke achternamen.

Klik op het pictogram Trechter rechtsboven de DNA-matches om de vervolgkeuzelijst met filteropties te openen.

filter

Notities maken bij uw DNA-matches

U kunt nu notities aan uw DNA-matches toevoegen, om de voortgang van uw onderzoek voor iedere match bij te houden en ze beter te ordenen. Als u bijvoorbeeld een match heeft met een achterachterneef en contact met hem hebt gehad om over gezamenlijke voorouders te praten, dan kunt u de communicatie en de te nemen stappen in een notitie vastleggen. U kunt de notities ook gebruiken om onderscheid te maken tussen matches die u al hebt nagetrokken en matches die u nog niet hebt beoordeeld.

Klik in de rechterbovenhoek van een match op het pictogram Notitie om een notitie toe te voegen of te bewerken. Zie het voorbeeld hieronder.

notes-2

Er wordt dan een notitievak geopend. Typ uw notities en klik op “Notities opslaan”, voordat u het venster sluit.

with-notes

Als u een notitie hebt opgeslagen, wordt de achtergrond van het pictogram Notitie in het oranje weergegeven, zodat u snel al uw matches met notities kunt terugvinden.

after-note-added

In de nabije toekomst zullen we een optie toevoegen om matches met notities te filteren en om naar matches te zoeken met behulp van de inhoud van de notities.

We hopen dat DNA Matching door deze nieuwe verbeteringen nóg nuttiger voor u is geworden.

Heeft u tot nu toe gewacht met een DNA-test? Wilt u een testkit voor een familielid bestellen? Dit is hét moment! Bestel vandaag nog een DNA-kit en open nieuwe perspectieven in het onderzoek naar uw familiegeschiedenis.