DNA-tests: zeven aanbevelingen voor geadopteerden

Reacties

Dit is een gastbijdrage van Richard Hill, de auteur van twee boeken over DNA-tests. “Finding Family: My Search for Roots and the Secrets in My DNA” is zijn persoonlijke relaas over de decennialange zoektocht naar zijn biologische ouders. In zijn Kindle-boek “Guide to DNA Testing” geeft Hill de lezers precies voldoende informatie om de voor hen meest geschikte DNA-tests te kiezen. Hij beheert daarnaast de website DNA-Testing-Adviser.com en geeft presentaties over genetische genealogie.

Toen ik in 2007 door middel van DNA-tests de familie van mijn biologische vader kon achterhalen, was dat opzienbarend. Zelfs twee jaar later was mijn baanbrekende gebruik van genetische genealogie om mijn adoptiemysterie te ontrafelen nog steeds nieuwswaardig genoeg om de voorpagina van The Wall Street Journal te halen.

De publicatie van mijn boek “Finding Family: My Search for Roots and the Secrets in My DNA” heeft vele andere geadopteerden gemotiveerd om DNA-tests uit te proberen. Nu de prijzen van de belangrijkste tests onder de 100 dollar zijn gedaald, bevinden zich al meer dan 3 miljoen mensen in databases voor genetische genealogie en worden er iedere week duizenden tests afgenomen.

Het verzamelen van uw DNA is eenvoudig en pijnloos. Afhankelijk van het testbedrijf, neemt u een uitstrijkje van de binnenkant van uw wang of spuugt u een beetje speeksel in een reageerbuisje. De MyHeritage DNA-test bestaat bijvoorbeeld uit een eenvoudig wanguitstrijkje en is binnen enkele minuten klaar. Na vele succesvolle zoektochten kan ik de huidige procedures samenvatten in zeven aanbevelingen voor geadopteerden.

1. Zorg ervoor dat u in zoveel mogelijk databases voor autosomaal DNA terechtkomt. Voor zowel mannen als vrouwen zijn meerdere DNA-tests cruciaal voor het proces. Laat tests uitvoeren bij veel bedrijven om de kans op goede resultaten groter te maken.

Iedere test identificeert mensen met wie u ergens in uw stamboom een gemeenschappelijke voorouder deelt. Zelfs als uw eigen stamboom nog leeg is, zult u veelal genetische matches ontvangen met genealogen met uitgebreide stambomen. Hun kennis is vaak de sleutel tot uw succes. Het is onmogelijk om van tevoren te zeggen welke test voor u de beste matches zal opleveren. De testbedrijven hebben afzonderlijke databases met veelal verschillende mensen. En iedere test heeft unieke sterke punten. U weet nu dat u voor minder dan 400 dollar in vier databases terecht kunt komen, dus dat moet u vooral doen.

Sommige bedrijven staan u toe dat u uw ruwe DNA-gegevens naar een andere database overhevelt. Bijvoorbeeld, als u al een test bij AncestryDNA hebt laten uitvoeren, dan kunt u de resultaten naar MyHeritage uploaden om te profiteren van de mogelijke matches in hun database.

2. Laat als man ook uw Y-chromosomen testen. Alleen mannen hebben een Y-chromosoom. Die hebben ze van hun biologische vader ontvangen, die het weer van zijn vader heeft ontvangen, enzovoort. Achternamen volgen doorgaans dezelfde vaderlijke lijn. De beste of meest voorkomende matches die uit een Y-DNA-test tevoorschijn komen, hebben vaak dezelfde achternaam als de biologische vader van de geteste man.

Deze korte weg werkt in bijna 40 procent van de gevallen. Soms heeft nog niemand in de mannelijke lijn zich laten testen. Of er is sprake van een naamswijziging in de vaderlijke lijn of van een adoptie of een ander Non-Paternal Event (NPE), zoals wij genealogen het beleefd noemen. Family Tree DNA heeft verreweg de grootste database met Y-DNA. Bestel hun test voor 37 genetische merkers, of voor nog meer merkers, als u zich dat kan veroorloven.

3. Sla de test van mitochondriaal DNA maar over. Iedereen heeft mitochondriaal DNA (mtDNA). Aangezien alleen vrouwen het doorgeven, traceert de mtDNA-test uw directe moederlijke lijn. Helaas zult u de meeste mtDNA-matches ontvangen met gemeenschappelijke voorouders van honderden jaren geleden. Omdat vrouwelijke achternamen elke generatie opnieuw wijzigen, is deze test zelden van nut voor geadopteerden.

4. De resultaten zijn afhankelijk van geluk en locatie. De databases zijn zo groot dat steeds meer geadopteerden een directe match met een ouder, broer, zus, tante, oom, neef of nicht ontvangen. Deze geadopteerden hebben het meeste geluk, omdat hun zoektocht dan vaak al bijna voorbij is. Aan het andere uiterste van het spectrum bevinden zich geadopteerden die in Azië, Afrika of Oost-Europa zijn geboren. Die ontvangen minder matches.

Maar zelfs mensen die in de Verenigde Staten zijn geboren, kunnen pech hebben. Als uw ouders immigranten waren en de meeste van uw familieleden buiten de Verenigde Staten leven, dan ontvangt u weinig matches. Gelukkig bevatten die hierboven genoemde autosomale DNA-tests ook informatie over uw etnische herkomst. Dat alleen al kan fascinerend zijn en is de prijs van het testen waard.

Qua geluk komen de meeste geadopteerden ergens in het midden uit. U zult vele verre neven ontdekken. Het zal veel tijd en moeite kosten om van hun voorouders weer bij uw recente verwanten terecht te komen.

De wereldwijde database en veelsoortige stamboomcollectie van MyHeritage zijn uniek. Daarom hebben mensen die buiten de VS zijn geboren of uit Azië, Afrika of Oost-Europa zijn geïmmigreerd een grote kans op matches bij MyHeritage DNA.

5. Informeer uzelf en vraag online om hulp. Mijn e-boek “Guide to DNA Testing” is een goed startpunt. Het is een Kindle-boek dat u voor slechts 99 cent bij Amazon kunt downloaden. Het is de eenvoudigste, meest beknopte introductie die er is. U hebt er zelfs geen Kindle-apparaat voor nodig. Amazon biedt gratis Kindle-leesapps voor computers, tablets en smartphones. Gewapend met die basiskennis, kunt u zich op mijn website DNATestingAdviser.com in bepaalde onderwerpen verder verdiepen. De website is als u dat wenst ook goed te lezen op uw smartphone of tablet.

Een andere goede informatiebron is International Society of Genetic Genealogy. Ze hebben een prachtige ISOGG Wiki en een Yahoo-groep voor DNA-newbies. Ook zijn er veel DNA-discussiegroepen op Facebook. The DNA Detectives is een goede groep voor aan adoptie gerelateerde hulp.

6. Andere websites gebruiken. U kunt uw ruwe gegevens downloaden op de meeste websites voor DNA-tests. Vervolgens kunt u het bestand naar andere websites uploaden om er met diverse hulpprogramma’s meer informatie uit te halen. Dit zijn drie websites die ik kan aanbevelen:

DNAAdoption.com. Deze website ondersteunt een proces dat “triangulatie” heet. Sommige van uw DNA-matches zijn aan elkaar gerelateerd. Als ze over gedetailleerde stambomen beschikken, kunt u vaak hun gemeenschappelijke voorouder vinden, die ook uw eigen gemeenschappelijke voorouder is. De vrijwilligers die deze website beheren, hebben een aantal onlinetools ontwikkeld en verzameld om dergelijke clusters in uw matches te vinden en te verwerken. Ze bieden ook onlinelessen en hebben een Yahoo-discussiegroep waar u vragen kunt stellen en antwoorden kunt krijgen.

GEDmatch.com. Deze website heeft een uitgebreid scala aan tools. U kunt er uw DNA vergelijken met dat van iedereen op de website om te zien of u genoeg DNA gemeen hebt om verwant te zijn. De website accepteert de gegevens van alle autosomale DNA-tests, dus degenen die slechts één of twee tests hebben laten uitvoeren, vinden er bijna zeker extra matches. U kunt er verschillende zogeheten admixture-analyses uitvoeren, om vanuit verschillende perspectieven naar uw biogeografische afkomst te kijken. Ze hebben ook een tool voor triangulatie in hun instappakket, waar ze slechts een kleine donatie voor vragen.

Promethease.com. Voor een bescheiden vergoeding van 5 dollar worden uw ruwe gegevens geanalyseerd en ontvangt u enkele medische gegevens.

7. Gebruik het recht om te testen ter bevestiging van relaties. Als een adoptiekind een lid van zijn biologische familie vindt, dan bestaat er vaak een behoefte om dit te bevestigen. Sommige autosomale DNA-tests zijn krachtig genoeg om meerdere nauwe relaties tussen twee mensen te bevestigen. Hieronder vallen ouder-kindrelaties, volle broers en zussen, halfbroers en -zussen, tante of oom met neef of nicht, grootouder-kleinkind, neven en nichten en gewoonlijk achterneven en achternichten. Wat u ook doet, verspil geen geld aan verouderde tests. Die tests controleren slechts een handvol genetische merkers en zijn zelden afdoende.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd