Gastbijdrage: De kracht van foto’s

Gastbijdrage: De kracht van foto’s

Dit is een gastbijdrage door Helen Smith. Helen is sinds 1986 actief als spreker, onderzoeker en auteur. Ze heeft genealogisch onderzoek verricht in Australië, Engeland, Ierland en Wales en is zeer geïnteresseerd in medische en sociale geschiedenis. Ze heeft de achternaam Quested geregistreerd bij de organisatie Guild of One-Name Studies en doet wereldwijd onderzoek naar deze naam. Ze heeft voordrachten gehouden in elke staat van Australië en, over de grens, in Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en Engeland. 

Zelfs aan boord, tijdens door Unlock the Past georganiseerde cruises. Ze is de auteur van Death Certificates and Archaic Medical Terms, Google the Genealogist’s Friend en talrijke artikelen over familiegeschiedenis. Ze is lid van de Association of Professional Genealogists (APG) en de Genealogical Speakers Guild (GSG).

We kennen allemaal de uitdrukking: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een plaatje of foto kan de boodschap vaak beter overbrengen dan een beschrijving van duizend woorden.


Dat gaat zeker op voor een foto van een situatie in het verleden die die gebeurtenis in een historisch perspectief plaatst. De foto van een bruiloft, diploma-uitreiking, vakantie of verjaardag roept herinneringen bij de kijker op. Louter door naar de foto van die gebeurtenis te kijken, kun je je bepaalde geluiden, geuren en emoties herinneren. Hetzelfde in de tijd bevroren moment kan verschillende herinneringen en emoties oproepen bij verschillende mensen die bij een gebeurtenis aanwezig waren.

Daarom is het altijd de moeite waard om verschillende familieleden naar hun herinneringen te vragen. De een kan zich nog de muziek herinneren die op de bruiloft werd gespeeld, en hoe oom Arthur zichzelf een geweldige danser voelde, terwijl tante Violet pijn aan haar tenen had na ieder dansje met hem. Een ander kan zich de grappige speeches voor bruid en bruidegom herinneren, terwijl sommige mannen zich misschien nog herinneren dat ze onder leiding van de bruidsjonker blikjes aan de auto van het paar hadden gebonden. Het kan de moeite waard zijn om in een groepje herinneringen op te halen en die vast te leggen, juist omdat de ene herinnering de andere oproept.

Bekijk eens een foto van de hoofdstraat van de plaats waar u bent geboren uit het jaar dat een van uw voorouders daar ging wonen. Was er toen elektriciteit? Welke winkels of bedrijven zijn er te zien? Hoe zagen de gebouwen eruit? Was de weg geplaveid of onverhard? Als u op die manier naar het plaatje kijkt, kunt u zichzelf in uw voorouder verplaatsen. U ziet wat zij zagen. U kunt zich de geluiden (en misschien de geuren) van de paard-en-wagens voor de geest halen, het stof van de onverharde weg, het gewicht van de lange jurken en hoe weinig bewegingsvrijheid je daarin had. Hoeveel verschilde het van waar ze voorheen hadden gewoond?

Deze foto’s zijn te vinden in plaatselijke historische collecties van bibliotheken, universiteiten en verenigingen voor familiegeschiedenis en familiekunde. Ze zijn soms zelfs te vinden in de fotoalbums van uw eigen familie of die van uw buren. Gedigitaliseerde kranten zijn ook een goede bron voor dit soort foto’s. Nederlandse kranten zijn bijvoorbeeld te vinden via Delpher. Andere behulpzame buitenlandse sites zijn Chronicling America, Trove (Australië) en Papers Past (Nieuw-Zeeland). Ook de MyHeritage SuperSearch heeft vele kranten in haar collecties.

Veel archieven en plaatselijke historische collecties bevatten foto’s van de plaatselijke geschiedenis.

De kracht van foto’s is nog belangrijker wanneer we met een dementerend familielid communiceren. Die kunnen zich het verleden beter herinneren dan het heden. Een fotoalbum met hoogtepunten uit hun leven kan de oude herinneringen weer naar boven brengen. Laat hen foto’s zien van ontmoetingen met anderen, hun deelname aan activiteiten die ze leuk vonden, hun aanwezigheid op bruiloften, feestjes en feestdagen of van hun huis of auto.

Maak vergrotingen van de foto’s voor mensen met slechte ogen. Grote groepen zijn zo ook gemakkelijker te bekijken. Maak waar mogelijk onderschriften bij de foto’s. Herinneringen uit het verleden ophalen is een veelgebruikte therapeutische aanpak bij dementie. Het is een goede manier om het gesprek te openen, zolang het met zorg wordt gedaan. Herinneringen uit het verleden zijn niet altijd gelukkig. Achtergrondmuziek uit die tijd kan de gebeurtenis versterken en nog meer herinneringen uitlokken.

Het is van belang dat we onze foto’s zoveel mogelijk delen. Die van het gezin, de omgeving, en vooral de foto’s met onderschriften uit de verzamelingen van vrienden van de familie. Die kunnen van grote waarde zijn voor afstammelingen die ze nog nooit hebben gezien. Foto’s delen is collaboratieve genealogie in optima forma. De kans dat ze bewaard blijven is ook groter: er breekt nooit overal tegelijk brand uit.

Neem ook even een kijkje bij de functie Photo Discoveries, die MyHeritage onlangs heeft geïntroduceerd. Laat ons in de reacties hieronder weten wat u van deze nieuwe functie vindt.

Veel plezier!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Madeleine (Mady) Steenstra

  augustus 17, 2017

  Heel goed idee: foto’s. Daar kunnen velen zichzelf of iemand anders van hun familie in herkennen.
  Ik heb ook nog foto’s “uit de oude doos”, die ik eens kan inscannen en op de site zetten met de namen van de personen, die ik ken.
  Ik ben al jaren bezig met mijn stamboom.
  Steenstra
  Kelder
  Hom
  Telder

  Zelf ben ik Madeleine Steenstra, dochter van Benvenuto Steenstra en Antonia Telder.
  Ben benieuwd naar belangstellingen.
  Vriendelijke groeten,
  Mady.