Nieuw filtersysteem voor DNA-matches

Nieuw filtersysteem voor DNA-matches

We kondigen met veel genoegen een nieuwe functie aan die zeer nuttig zal zijn voor onze gebruikers. Het gaat om een gloednieuw filtersysteem voor DNA-matches.

DNA-matches zijn mensen die DNA-segmenten met u delen. Van iedere DNA-match wordt verondersteld dat hij of zij met u verwant is, met een of meer gedeelde DNA-segmenten die van een of meer gemeenschappelijke voorouders zijn overgeërfd. De DNA-database van MyHeritage is inmiddels zo groot geworden dat de meeste gebruikers van MyHeritage duizenden DNA-matches hebben. Het beheren en begrijpen van al die DNA-matches is een hele uitdaging geworden. Het nieuwe filtersysteem biedt daarbij uitkomst!

Door het toepassen van filters kunt u steeds een deelverzameling van uw DNA-matches bekijken. U kunt u daardoor concentreren op DNA-matches die aan bepaalde criteria voldoen en die voor u interessanter zijn. We hebben een prachtige gebruikersinterface toegevoegd aan de pagina DNA-overzicht, waardoor u nu eenvoudig uw DNA-matches op relatie, land of etniciteit kunt filteren. En we hebben een krachtige filterwerkbalk toegevoegd waarmee u dat allemaal kunt doen, en nog veel meer. Met de nieuwe filterwerkbalk kunt u meerdere filters combineren en matches filteren op basis van aanvullende criteria, zoals DNA-matches die over een stamboom beschikken of voorouderlijke namen of Smart Matches™ met u delen.

Het filteren van DNA-matches kan worden gecombineerd met sorteren en zoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk zoeken naar al uw DNA-matches met “Gordon” in hun eigen naam of als een voorouderlijke achternaam. Daarna kunt u filters toepassen om alleen DNA-matches met een bepaalde etniciteit of in een bepaald land te bekijken. Die resultaten kunt u tot slot alfabetisch of op de hoeveelheid gedeeld DNA sorteren.

Alle mensen die een MyHeritage DNA test hebben gedaan of DNA van een andere aanbieder geupload kunnen nu profiteren van het nieuwe filtersysteem voor DNA-matches. En het is nog gratis ook! (Sommige geavanceerde functies in DNA Match Review vereisen een abonnement, bijvoorbeeld om de etniciteitsresultaten van een DNA-match te kunnen bekijken.)

Als onderdeel van deze update hebben we ook een aantal verbeteringen aangebracht in de gebruikersinterface voor DNA-matches in het algemeen. We hebben bijvoorbeeld etnische herkomst en DNA-matches op twee aangrenzende tabbladen geplaatst, zodat u er heel gemakkelijk tussen kunt schakelen voor alle DNA-kits die u beheert. De stambomen van uw DNA-matches worden nu in de stamboomweergave getoond.

Veel gebruikers hadden ons al verteld dat wij de beste gebruikersinterface voor DNA-matches bieden, en nu hebben we hem nog beter gemaakt.

Werken met de nieuwe filters

We hebben de pagina DNA-overzicht herzien. Het nieuwe filtersysteem voor DNA-matches neemt nu het grootste deel van die pagina in beslag.

U opent de overzichtspagina met de nieuwe grafische filters voor DNA-matches door te klikken op de menuoptie “Overzicht” in het menu “DNA”:

De grafische filters openen (klik om te vergroten)

De grafische filters openen (klik om te vergroten)

Op de pagina DNA-overzicht wordt een samenvatting van uw etniciteitsschatting weergegeven, met een link naar de volledige schatting. Hieronder ziet u een grafische weergave van de DNA-matches, uitgesplitst naar relatie, land van verblijf en etniciteit. Dit zijn nieuwe filters, die hieronder nader worden beschreven.

Tabblad DNA-overzicht (klik om te vergroten)

Tabblad DNA-overzicht (klik om te vergroten)

Nu volgt een gedetailleerde beschrijving van de nieuwe filters.

Filteren op relatie

Met behulp van het relatiefilter kunt u gemakkelijk zien hoeveel van de DNA-matches naaste familie zijn (directe familie tot en met de eerste neven en nichten), uitgebreide familie (eerste neven en nichten eenmaal verwijderd tot en met tweede neven en nichten tweemaal verwijderd) of verre verwanten (derde neven en nichten en nog verder verwant). Sommige gebruikers zijn meer geïnteresseerd in matches met naaste familie, terwijl anderen alles over verre verwanten willen weten. U kunt nu eenvoudig bijhouden hoeveel matches u in elke categorie hebt en u ziet het meteen als u nieuwe matches hebt in een categorie die voor u van groot belang is. Binnenkort zullen we indicatoren toevoegen voor de onderdelen Naaste familie en Uitgebreide familie, zodat u in één oogopslag kunt zien of u nieuwe matches hebt in een van deze categorieën.

Relatiefilter (klik om te vergroten)

Relatiefilter (klik om te vergroten)

Als u uw muisaanwijzer over een relatiecategorie beweegt, wordt de bijbehorende ring in de grafische weergave paars.

Klik op de naam van de categorie of op de bijbehorende ring om de pagina met DNA-matches te openen. De DNA-matches op die pagina zijn automatisch gefilterd, zodat er alleen matches uit de door u gekozen relatiecategorie worden weergegeven.

Voorbeeld: filteren op relatie om alleen matches uit de categorie Uitgebreide familie weer te geven (klik om in te zoomen)

Voorbeeld: filteren op relatie om alleen matches uit de categorie Uitgebreide familie weer te geven (klik om in te zoomen)

Filteren op locatie

Dit filter toont u hoeveel matches u hebt uit elk land van verblijf over de hele wereld. Dit komt vaak overeen met uw etniciteitsoverzicht.

Landenfilter (klik om te vergroten)

Landenfilter (klik om te vergroten)

Klik op een land op de kaart of in de lijst rechts om de pagina met DNA-matches te openen. De DNA-matches op die pagina zijn automatisch gefilterd, zodat er alleen matches uit het door u gekozen land worden weergegeven.

Voorbeeld: filteren op land om alleen matches weer te geven die in Noorwegen wonen (klik om in te zoomen)

Voorbeeld: filteren op land om alleen matches weer te geven die in Noorwegen wonen (klik om in te zoomen)

Opmerking: om consistent te blijven is dit filter gebaseerd op het land van verblijf van uw matches en niet op stamboomgegevens, zoals het geboorteland. Het geboorteland kan zeer nuttig zijn, en verschilt soms van het huidige land van verblijf, maar het is niet beschikbaar voor DNA-matches zonder stamboom. Misschien komen we in de toekomst nog met een filter voor het geboorteland.

Filteren op etniciteit

Het etniciteitsfilter laat u zien hoeveel van uw matches tot de 42 bevolkingsgroepen behoren die door MyHeritage DNA worden ondersteund. De drempelwaarde is 10%, dus de DNA-match moet voor minstens 10% tot een bepaalde bevolkingsgroep behoren om te worden uitgefilterd.

Etniciteitsfilter (klik om te vergroten)

Etniciteitsfilter (klik om te vergroten)

De etniciteiten bovenaan het filter zijn uw eigen etniciteiten (gesorteerd op percentage), omdat dit waarschijnlijk de matches zijn die u het eerst wilt onderzoeken. Sommige DNA-matches zullen bij meerdere etniciteiten worden vermeld. Daarom is het totaal van de getallen aan de rechterkant groter dan het aantal matches dat u hebt. Dit is een goede plaats om te bepalen welke van de gemelde etniciteiten onjuist zouden kunnen zijn. Als MyHeritage bijvoorbeeld heeft geschat dat u voor 1,2% Italiaans bent, terwijl u absoluut geen matches hebt met mensen die (voor minstens 10%) Italiaans zijn, dan is het waarschijnlijk dat de inschatting van uw Italiaanse etniciteit verkeerd is. Onthoud altijd dat de etniciteitsschatting precies is wat het zegt dat het is: een schatting. De gegevens kunnen onnauwkeurigheden bevatten. Etniciteiten waarvoor u veel matches hebt, zullen eerder een grote rol spelen in uw eigen herkomst. Houd er ook rekening mee dat de bevolkingsgroepen die door MyHeritage zijn getest geen evenredige afspiegeling van de wereldbevolking vormen. Sommige etniciteiten zijn oververtegenwoordigd en andere zijn ondervertegenwoordigd. Er zijn zó veel mensen uit Europese bevolkingsgroepen op MyHeritage dat u er ongetwijfeld veel als match hebt, zelfs als u helemaal geen Europese etniciteit hebt. Een ander illustratief voorbeeld is dat u misschien 0% Keniaans bent maar toch enkele matches hebt met personen met een Keniaanse etniciteit. Hoe is dat mogelijk? Deze mensen hebben Keniaans DNA van hun voorouders ontvangen. Dat zijn echter niet dezelfde voorouders als de voorouders die ze met u delen, maar voorouders uit hun andere lijnen.

Klik op één van de etniciteiten in de lijst DNA-matches. De DNA-matches op die pagina die dan wordt geopend zijn automatisch gefilterd om alleen matches weer te geven die over die specifieke etniciteit beschikken (voor ten minste 10% van hun etniciteitsschatting).

Voorbeeld: filteren op etniciteit om alleen matches met een Noord- en West-Europese etniciteit weer te geven (klik om in te zoomen)

Voorbeeld: filteren op etniciteit om alleen matches met een Noord- en West-Europese etniciteit weer te geven (klik om in te zoomen)

Als u een bepaalde etniciteit in uw eigen etniciteitsschatting hebt die u intrigeert, dan kunt u dit filter gebruiken om uw DNA-matches met die etniciteit te bekijken. Misschien kunt u de verwantschapsbanden bepalen en op die manier te weten komen welke van uw voorouders die bepaalde etniciteit hebben ingebracht.

De nieuwe filterwerkbalk gebruiken

De nieuwe filterwerkbalk maakt deel uit van de pagina met DNA-matches en wordt automatisch weergegeven als er een filter is ingeschakeld. In alle bovenstaande voorbeelden is de pagina met DNA-matches geopend op het moment dat er een grafisch filter op de pagina DNA-overzicht werd ingeschakeld. Het filter werd dan vet op de filterwerkbalk weergegeven. U kunt de filterwerkbalk echter ook direct openen.

Ga hiervoor naar de pagina DNA-matches door in het menu “DNA” op “DNA Match” te klikken.

De pagina met DNA-matches openen (klik om te vergroten)

De pagina met DNA-matches openen (klik om te vergroten)

Klik op de pagina DNA-matches op “Filters”, naast het trechterpictogram. De filterwerkbalk wordt dan weergegeven, zoals hieronder wordt getoond:

De filterwerkbalk openen (klik om te vergroten)

De filterwerkbalk openen (klik om te vergroten)

De filterwerkbalk biedt toegang tot de eerder beschreven filters (relatie, locatie en etniciteit). U kunt hier ook meerdere filters tegelijk toepassen. Als er meer dan één filter wordt geselecteerd, dan worden deze inclusief toegepast (met behulp van EN-logica, bijvoorbeeld filter1 EN filter2 EN filter3). U kunt bijvoorbeeld uw DNA-matches filteren om alle personen weer te geven die in de Verenigde Staten wonen EN Asjkenazisch-Joods zijn. Als een ander voorbeeld kunt u al uw matches met in Nederland wonende familieleden bekijken.

Het eerste item op de filterwerkbalk is het stamboomdetailfilter. Dat filter verdient alle aandacht. U kunt dit filter toepassen om uitsluitend matches te zien die over een stamboom beschikken of een voorouderlijke achternaam of Smart Matches™ met u delen. Dit is van groot belang bij het isoleren van de DNA-matches die zeer waardevol voor uw onderzoek kunnen zijn. Van matches die voorouderlijke familienamen met u delen, kunt u waarschijnlijk gemakkelijker achterhalen hoe ze met u verwant zijn. In het bijzonder als de gedeelde voorouderlijke achternaam zelden voorkomt. Bijvoorbeeld, als u en uw DNA-match de ongebruikelijke achternaam Kopelevitch delen, en het is de achternaam van uw grootvader en de meisjesnaam van de grootmoeder van uw match, dan kan dit laten zien hoe jullie beiden verwant zijn: door middel van een gezamenlijke Kopelevitch-voorouder.

Stamboomdetailfilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Stamboomdetailfilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Hieronder ziet u een voorbeeld van het toepassen van een filter voor gedeelde voorouderlijke familienamen. De gedeelde achternaam “Gordon” is gevonden:

Filteren op gedeelde voorouderlijke achternamen (klik om te vergroten)

Filteren op gedeelde voorouderlijke achternamen (klik om te vergroten)

Met het relatiefilter op de filterwerkbalk kunt u uw DNA-matches filteren op hun relatie met u en ervoor kiezen alleen naaste familie, uitgebreide familie of verre verwanten weer te geven.

Relatiefilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Relatiefilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Met het locatiefilter filtert u uw DNA-matches op het land waar ze verblijven. We zijn van plan om in de nabije toekomst een optie toe te voegen om ook op Amerikaanse staat te filteren. Als u bijvoorbeeld voorouders uit de staat South Dakota hebt, dan bent u misschien wel benieuwd welke van uw DNA-matches ook voorouders uit South Dakota hebben. En u kunt dat filter combineren met extra filters, zoals gedeelde voorouderlijke achternamen, om in te zoomen op zeer interessante DNA-matches.

Locatiefilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Locatiefilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Tot slot kunt u uw DNA-matches nog met het etniciteitsfilter filteren. U kunt dan alleen die matches bekijken die over minstens 10% van een bepaalde etniciteit in hun etniciteitsschatting beschikken.

Etniciteitsfilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Etniciteitsfilter op de filterwerkbalk (klik om te vergroten)

Zoals eerder uitgelegd, kunt u meer dan één filter tegelijk toepassen. Als u bijvoorbeeld filtert op de relatie “Uitgebreide familie” en de etniciteit “Iers, Schots en Welsh”, dan ziet u uitsluitend uw DNA-matches die aan beide voorwaarden voldoen. U ziet dan bijvoorbeeld welke voor minstens 10% Ierse, Schotse of Welshe DNA-match een neef van u is met wie u een overgrootouder deelt of wie een achternicht van u is met wie u een voorouder deelt.

Meerdere filters tegelijk toepassen (klik om te vergroten)

Meerdere filters tegelijk toepassen (klik om te vergroten)

 

 

Matches sorteren

Klik op “Sorteren op” om DNA-matches te sorteren en selecteer vervolgens de gewenste optie in de vervolgkeuzelijst: Gedeeld DNA, Gedeelde segmenten, Grootste segment, Volledige naam of Recentste.

Standaard zijn de matches gesorteerd op gedeeld DNA. De matches met wie u het meeste DNA deelt worden het eerst weergegeven. De sorteermogelijkheid is niet nieuw, maar het is plezierig dat u ook kunt sorteren op gefilterde matches.

Matches doorzoeken

U kunt ook het zoekveld gebruiken om een DNA-match aan de hand van een naam of voorouderlijke achternaam op te zoeken. Klik op het pictogram Zoeken (vergrootglas) om een zoekopdracht te starten.

Als u op naam zoekt worden DNA-matches met die naam of voorouderlijke achternaam weergegeven.

U kunt zoeken combineren met filteren. U kunt matches doorzoeken die u daarvoor hebt gefilterd. Of u kunt een zoekopdracht uitvoeren en vervolgens de zoekresultaten filteren.

In de geavanceerde zoekopdracht hieronder zijn tegelijkertijd het locatiefilter, het etniciteitsfilter en de zoekbalk gebruikt. De resultaten zijn DNA-matches die zich in de VS bevinden, een Scandinavische etniciteit hebben en “Johnson” in hun naam of als voorouderlijke achternaam hebben. Pure zoekkracht!

Zoeken plus filter (klik om te vergroten)

Zoeken plus filter (klik om te vergroten)

Klik op “Filters wissen” om de actieve filters uit te schakelen. Klik op “Zoekopdracht wissen” om de actieve zoekopdracht te wissen.

Verbeterde gebruikersinterface

We hebben de gebruikersinterface van de pagina’s met DNA-matches verbeterd, waardoor u intuïtiever en gemakkelijker door de DNA-resultaten kunt navigeren. Deze pagina’s zijn nu georganiseerd in drie verschillende tabbladen: een tabblad Overzicht, een tabblad Etniciteitsschatting en een tabblad DNA-matches.

Bovenaan staat de naam van degene van wie u op dat moment de resultaten bekijkt. Als u tussen de verschillende tabbladen heen en weer springt, ziet u steeds de resultaten van dezelfde persoon, of het nu gaat om een overzicht, een etniciteitsschatting of DNA-matches.

Als u meer dan één DNA-testkit beheert, dan kunt u de persoon van wie u de resultaten bekijkt, wijzigen door te klikken op “Iemand anders selecteren”. Selecteer vervolgens een andere persoon in het vervolgkeuzemenu. Dit vervangt de oude lay-out met verschillende “kaarten” voor iedere DNA-testkit die u beheert. De vorige lay-out schaalde niet goed bij meer dan drie testkits en stond het niet toe om gemakkelijk te schakelen tussen de DNA-matches en de etniciteitsschatting voor dezelfde testkit. Als u de ‘kaarten’ leuk vond, hopen we dat u snel vertrouwd zult raken met de nieuwe benadering en er uiteindelijk de voorkeur aan zult geven.

Gebruik “Iemand anders selecteren” om de resultaten van een andere DNA-testkit te bekijken (klik om te vergroten)

Gebruik “Iemand anders selecteren” om de resultaten van een andere DNA-testkit te bekijken (klik om te vergroten)

Tabblad Overzicht

Bovenaan het tabblad Overzicht ziet u de hoogste etniciteitspercentages uit de etniciteitsschatting. Als er meer dan drie etniciteiten in de etniciteitsschatting voorkomen, worden ze hier niet allemaal weergegeven.

Klik op “Volledige schatting bekijken” om het tabblad Etniciteitsschatting te openen. Daar ziet u een volledige lijst van uw etniciteiten met alle percentages.

Het tabblad Etniciteitsschatting openen (klik om te vergroten)

Het tabblad Etniciteitsschatting openen (klik om te vergroten)

Onder de voornaamste etniciteiten op het tabblad Overzicht wordt een overzicht van de DNA-matches weergegeven, met de drie grafische filters die we al eerder hebben beschreven.

Om de volledige lijst met al uw (ongefilterde) DNA-matches te bekijken, klikt u op “DNA-matches bekijken”. Het tabblad DNA-matches wordt dan geopend.

Het tabblad DNA-matches openen (klik om te vergroten)

Het tabblad DNA-matches openen (klik om te vergroten)

Tabblad Etniciteitsschatting

Op het tweede tabblad vindt u de volledige resultaten van de etniciteitsschatting. Er zijn hier geen wijzigingen aangebracht.

Tabblad Etniciteitsschatting (klik om te vergroten)

Tabblad Etniciteitsschatting (klik om te vergroten)

Sommige van onze gebruikers zijn zich niet bewust van een leuke functie die hier beschikbaar is, dus we nemen even de tijd om hem hier te beschrijven. Als u het selectievakje “Gebeurtenissen uit uw stamboom weergeven” inschakelt, dan worden alle plaatsen waar uw voorouders zijn geboren en gestorven in een overlay over de etniciteitsresultaten weergegeven. U kunt dan vergelijken in hoeverre uw etniciteitsschatting overeenkomt met gebeurtenissen in uw stamboom. Deze aanvullende weergave plaatst uw etniciteitsschatting in de context van uw familiegeschiedenis en kan u een goed uitgangspunt voor verder onderzoek bieden.

Etniciteitsschatting met een overlay met de familiegeschiedenis (klik om te vergroten)

Etniciteitsschatting met een overlay met de familiegeschiedenis (klik om te vergroten)

Tabblad DNA-matches

Het derde tabblad brengt u naar de pagina met DNA-matches met de verbeterde interface om DNA-matches te filteren. Eerder beschreven we al hoe u filteren met sorteren en zoeken kunt combineren.

Tabblad DNA-matches tab (klik om te vergroten)

Tabblad DNA-matches tab (klik om te vergroten)

De stambomen van DNA-matches bekijken

Een andere verbetering die we op de pagina met DNA-matches hebben geïmplementeerd, is dat de nieuwe stamboomweergave automatisch wordt geopend als u “Stamboom bekijken” voor een DNA-match selecteert.

Stambomen van DNA-matches openen (klik om te vergroten)

Stambomen van DNA-matches openen (klik om te vergroten)

De onlangs geïntroduceerde stamboomweergave is zeer enthousiast door de gebruikers ontvangen. Het is de weergave van een proband met zijn of haar directe voorouders. Broers, zussen en echtgenoten worden niet weergegeven, zodat u niet ingewikkeld met de stamboom hoeft te slepen. Alle vrouwen worden met hun meisjesnaam in de stamboom weergegeven.

Een stamboom van een DNA-match in stamboomweergave bekijken (klik om te vergroten)

Een stamboom van een DNA-match in stamboomweergave bekijken (klik om te vergroten)

Tot slot

Het is geweldig als u veel DNA-matches ontvangt, maar soms ziet u door de bomen het bos niet meer. Veel mensen weten niet hoe ze hun matches moeten beoordelen en waar ze moeten beginnen. Dit doet me denken aan een Franse uitdrukking die ik van mijn vader heb geleerd: “l’embarras de richesses”. Het betekent “het onbehagen van overvloed” ofwel het ongemak en verwarring die ontstaan als er te veel opties zijn.

Met het nieuwe filtersysteem voor DNA-matches kunt u uw DNA-matches verdelen in hapklare porties en uw aandacht richten op de matches die voor u interessant zijn. Dat kan gaan om matches die nauwer met u verwant zijn, matches die in een land wonen dat van speciaal belang is voor uw stamboom of matches met een bepaalde etniciteit. U kunt uw DNA-match gemakkelijk doorzoeken en sorteren. Het combineren van filteren, zoeken en sorteren is eveneens eenvoudig. De nieuwe pagina DNA-overzicht en de nieuwe filterwerkbalk maken dit allemaal mogelijk.

Werken met DNA-matches is er sterk door verbeterd en is nu veel plezieriger geworden. Daar komt nog bij dat de matches zelf nauwkeuriger zijn geworden en dat we krachtige nieuwe tools bieden, zoals onze one-to-many chromosomenbrowser en onze one-to-one chromosomenbrowser. Deze intuïtieve en gemakkelijk te gebruiken interface voorziet u van het gereedschap om in uw lijst met DNA-matches naar goudklompjes te zoeken. Zo kunt u zich snel concentreren op de matches die kunnen leiden naar uw volgende spannende, verbluffende of mogelijk levensveranderende ontdekking in uw onderzoek naar familiegeschiedenis.

De nieuwe functionaliteit wordt geleidelijk uitgerold. Het is momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers die MyHeritage bezoeken via een desktop of mobiele telefoon, maar nog niet via de MyHeritage mobiele app. We zijn van plan dit ook spoedig via de mobiele app aan te bieden.

Als u tot nu toe de kat nog even uit de boom hebt gekeken en nog geen duik hebt genomen in de fascinerende wereld van DNA-tests, dan is dit een mooi moment om dat alsnog te doen. Bestel snel een MyHeritage DNA-testkit of upload gratis uw DNA-gegevens van een ander bedrijf om een nieuw hoofdstuk in uw genealogische zoektocht te starten.

We hopen dat u veel plezier hebt van alle nieuwe, innovatieve functies. Blijf ons vertellen wat u nog mist. We houden een open oor en voegen toe wat u aanvraagt. Veel plezier!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Wim Roovers

    juli 22, 2018

    Veel informatie, maar duidelijk. Mijn dank.

  • Sieger Witvoet

    augustus 17, 2018

    Ik wil graag reageren op het filtersysteem. Het is op dit moment mogelijk om te achterhalen hoeveel gezamenlijke matches ik met iemand anders heb. Maar als ik nu wil weten hoeveel matches die persoon met een derde heeft (er van uitgaande dat we alledrie een gedeelde voorouder hebben van een aantal generaties terug) moet ik daar weer apart op zoeken.En als ik geen match heb met een persoon die wel een verre verwant is, kan ik niet kijken of ik met die persoon gezamenlijke matches heb (of ik moet hem/haar al berichten en vragen naar diens excellijst met matches). Kan er eens gekeken worden of er iets geimplementeerd kan worden waardoor ik a. kan zien hoeveel matches ik gezamenlijk heb met iemand die niet tot mijn DNA matches hoort, maar waarvan ik zeker weet dat hij/zij wel verre familie is en b. kan er iets geimplementeerd worden waardoor ik een aantal matches kan selecteren (tot een bepaald maximum natuurlijk) en waarbij ik in een oogopslag (dus niet eerst naar de ene, en dan naar de andere zoals het nu werkt) kan zien hoeveel matches ik met ze deel, maar ook welke matches zij met elkaar delen (wat dan misschien weer hints voor mij kan opleveren ten aanzien van mensen die dus wel verwant zijn, maar geen DNA match met mij. Misschien klinkt het onduidelijk, maar ik hoop dat jullie je er een beeld bij kunnen vormen.