Lenny Kuhr doet DNA-test om meer te leren over haar familiegeschiedenis

Lenny Kuhr doet DNA-test om meer te leren over haar familiegeschiedenis

Lenny Kuhr, wie kent haar niet? Zij is een van Nederlands meest bekende zangeressen. Hele generaties kunnen meezingen met haar grote hits als ‘Kom Liefste Geef me je hand’ en ‘Visite’. Grote bekendheid verwierf zij met het winnen van het Eurovisiesongfestival van 1969.

‘De Troubadour’

Op 26 februari 1969 nam Lenny Kuhr deel aan het Nationaal Songfestival. Dit evenement was de voorselectie van het Eurovisiesongfestival. Lenny was toen pas 19 jaar oud, en kwam als winnaar uit de bus. Daarop mocht zij Nederland vertegenwoordigen op het 14e Eurovisiesongfestival, dat in hetzelfde jaar op 29 maart werd gehouden in Madrid.

De zangeres bemachtigde daar de eerste plaats, een plek die ze deelde met drie andere landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje: alle vier de deelnemers kregen 18 punten. Deze gedeelde overwinning was een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Lenny’s winnende lied was ‘De Troubadour’, met een refrein als vrolijke meezinger in alle talen. Zie hieronder de video:

Recent vond Lenny bij het opruimen een brief, gedateerd op 6 januari 1969. De brief was door haarzelf geschreven in keurig getypte letters en was gericht aan het de organisatie van het Nationale Songfestival. In de brief stelt ze voor om het nummer ‘Mais non monsieur’ als haar inzending voor het songfestival te kiezen:

Deze vondst toont aan hoe interessant het is om terug te kijken op je persoonlijke geschiedenis. Over keuzes die zijn gemaakt, en hoe gebeurtenissen uiteindelijk daadwerkelijk zijn uitgepakt. Toen zij deze brief schreef, kon ze natuurlijk nog niet vermoeden dat ze de eerste plaats zou bemachtigen met het nummer ‘De Troubadour’, dat zoveel harten wist te raken.

De Amsterdamse Jordaan

Ook over haar eigen familiegeschiedenis en voorouders weet Lenny het een en ander. ‘Mijn betovergrootvader van vaders kant komt uit de Amsterdamse arbeidersbuurt de Jordaan’, vertelt Lenny. Bijzonder, want deze buurt is beroemd om de vele levensliedmuzikanten die ervandaan kwamen. Ook bij Lenny zelf zit muziek in haar DNA.

‘Een opvallende anekdote die mij is bijgebleven, is die van Jan Jacob, de zoon van betbetbetovergrootvader van moederskant’, herinnert ze zich. ‘In 1813 is hij bijna gesneuveld in het leger van Napoleon in de slag bij Dresden. Hij werd voor dood achtergelaten op het slagveld. Hij werd gevonden en meegenomen door de Oostenrijkers naar Praag. Daar moest zijn been worden afgezet. Na een aantal maanden heeft hij lopend met een houten been de lange tocht naar zijn ouderlijk huis in Amsterdam afgelegd. Tegenwoordig kunnen wij ons zoiets nauwelijks meer voorstellen.’

Ook heeft ze zich verdiept in de herkomst van haar achternaam. ‘De achternaam Kuhr wijst waarschijnlijk op een Duitse oorsprong’, vervolgt Lenny. In het verleden heeft er veel immigratie uit Duitsland plaatsgevonden. In de negentiende eeuw waren Duitse immigranten de belangrijkste groep vreemdelingen in Nederland. Zij bleven de grootste groep tot de komst van gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog.

Je wortels kennen

Lenny vervolgt: ‘Ik vind het interessant om te ontdekken wie mijn voorouders zijn en zo te weten welke fysieke wortels je hebt. Ik zie hoe mensen die geadopteerd zijn en hun familiegeschiedenis niet kennen zich ‘bodemloos’ kunnen voelen.’

Lenny is een dame met jaren levenservaring, die tegelijk altijd open staat voor nieuwe ontwikkelingen en ervaringen. ‘Een DNA-test is een heel eigentijdse manier om meer te kunnen ontdekken over je familiegeschiedenis. Enkele jaren geleden behoorde dit überhaupt nog niet tot de mogelijkheden. Ik ben geïnteresseerd in moderne mogelijkheden en ben dan ook heel nieuwsgierig wat ik hieruit kan leren. Een goede vriendin die als kindje geadopteerd is, heeft recent via een DNA-test ontdekt dat ze in de Verenigde Staten een halfbroer heeft. Ze heeft hem inmiddels ook ontmoet. Dat vind ik fascinerend.’

Lenny is heel benieuwd of haar DNA-resultaten een joodse herkomst zullen laten zien. ‘Ik kom uit een niet joods gezin. Op mijn 25e ben ik joods geworden. Het jodendom heeft altijd al een grote aantrekkingskracht voor mij gehad.’

Over enkele weken zullen de DNA-resultaten van Lenny gereed zijn. Wilt u weten welke interessante ontdekkingen er worden gedaan, blijf dit blog dan volgen. Als hoofdsponsor van het Eurovisiesongfestival 2019 werkt MyHeritage samen met songfestival-deelnemers uit heden en verleden, om met hen een reis door hun familiegeschiedenis te maken. Zo krijgen we meer inzicht in hoe we allemaal deel uitmaken van ‘One Big Family’.

Wilt u meer weten over wat een MyHeritage DNA test is en wat u ervan kunt leren? Zie deze link voor meer informatie.