Terugblik op MyHeritage LIVE 2019

Terugblik op MyHeritage LIVE 2019

We zijn weer bijgekomen van een ongelooflijke MyHeritage LIVE-conferentie in Amsterdam. Wat een ervaring! De opwinding was voelbaar toen MyHeritage-gebruikers uit dertig landen over de hele wereld samenkwamen voor een weekend vol lezingen en workshops over genealogie en DNA. Er was bovendien gedurende het hele evenement gezorgd voor uitstekend entertainment. De glimlach op ieders gezicht aan het eind van de conferentie zei genoeg.

Hier volgt een terugblik op de gebeurtenissen van het weekend.

MyHeritage LIVE werd gehouden in het Hilton Amsterdam, een prachtig hotel aan het water, niet ver van het centrum.


Vrijdag

De deelnemers konden vanaf vrijdagmiddag inchecken. Het MyHeritage-team stond klaar om iedereen te begroeten.

Het MyHeritage Team op MyHeritage LIVE

Het MyHeritage Team op MyHeritage LIVE

De deelnemers aan de conferentie werden uitgenodigd om een geschikte tijd te kiezen voor een rondvaart door de grachten, vertrekkend vanuit het hotel.

Sprekers en VIP-gasten werden uitgenodigd voor een VIP-diner met Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage, en leden van het MyHeritage-managementteam.

Op vrijdagavond ging de film The Missing Piece in première, een documentaire van MyHeritage zelf. The Missing Piece is een krachtige en inspirerende film over hoop en ontdekking. De documentaire vertelt het ongelooflijke verhaal van twee zusjes die als vondeling zijn achtergelaten en elkaar tegen alle verwachtingen in weer terugvinden. Het is een ontroerend bewijs van de betekenisvolle ontdekkingen die elke dag met behulp van MyHeritage worden gedaan.

De twee zusters zagen hun verhaal samen met de conferentiegangers voor het eerst op het scherm.

Iedereen was diep ontroerd. Roberta Estes, oprichter van DNAeXplained, zei er het volgende over: “In de hele zaal heeft niemand het droog gehouden.”

Christine en Kim beantwoordden daarna vragen op het podium.

Roi Mandel, leider van het onderzoeksteam van MyHeritage, met Kim en Christine

Roi Mandel, leider van het onderzoeksteam van MyHeritage, met Kim en Christine

Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage, bij de filmpremière

Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage, bij de filmpremière

Zaterdag

Gilad Japhet trapte op zaterdagmorgen voor een volle zaal een dag vol lezingen af met een boeiende openingsspeech. Hij besprak recente successen en functies en projecten die op stapel staan.

Gilad blikte vooruit naar de nieuwe functionaliteit voor genetische groepen, die in de komende maanden beschikbaar zal komen. De groepen geven aan of je lid bent van een bepaalde etnische groep uit een bepaalde regio, zonder percentages. De gebruikers zullen door genetische groepen hun etnische opmaak veel beter gaan begrijpen. De resultaten zullen veel gedetailleerder zijn.

We zullen de nauwkeurigheid van de percentages van de etniciteitsschattingen verfijnen en daarmee de MyHeritage DNA-ervaring voor onze gebruikers verder verbeteren.

Gilad kondigde aan dat MyHeritage het bedrijf River Road Bio heeft overgenomen, en daarmee de dochterondernemingen SNPedia en Promethease. Deze stap betekent een uitbreiding van het intellectuele eigendom van MyHeritage in de medische genetica. In deze blogpost kunt u er meer over lezen.

Gilad introduceerde MyHeritage Educatie, een nieuw online informatiecentrum waar een overvloed aan materiaal aanwezig is om uw kennis van het MyHeritage-platform te vergroten en te leren hoe u meer uit uw onderzoek naar familiegeschiedenis kunt halen. De gratis website bevat instructievideo’s, webinars, artikelen en informatie die u kunt downloaden. MyHeritage Educatie is momenteel beschikbaar in vijf talen en er zullen regelmatig talen en content worden toegevoegd. Lees meer over MyHeritage Educatie in deze blogpost.

Gilad besprak ook de matchingtechnologie voor ongestructureerde tekst, waarmee woorden uit kranten, boeken en andere bronnen worden ingelezen en automatisch worden vergeleken met de stamboom van een gebruiker, met het doel om relevante matches te vinden. MyHeritage is de enige genealogiespecialist die deze technologie biedt. De functionaliteit is momenteel beschikbaar in het Engels en Nederlands en er zijn momenteel 10 miljoen matches geïdentificeerd en beschikbaar. We hopen in de komende maanden nog meer talen en krantencollecties uit heel Europa toe te voegen.

Een recente familiehereniging die Gilad na aan het hart ligt, is het verhaal van MyHeritage-gebruiker Kevin Williams. Kevin mistte tijdens zijn hele jeugd een vader. Nadat hij zijn DNA-gegevens naar MyHeritage had geüpload, kwam er – met een beetje hulp van Gilad – eindelijk een einde aan zijn onzekerheid. Kevin vroeg in een Facebook-groep om hulp bij het opsporen van zijn familie. Hij had een DNA-match met iemand die waarschijnlijk een volle neef van hem was maar die persoon reageerde niet op zijn berichten. Gilad nam het op zich om die DNA-match op te sporen. Dankzij de tussenkomst van Gilad kon Kevin eindelijk zijn vader voor het eerst ontmoeten, evenals zijn halfbroer, halfzus en grootouders. Lees hier het volledige verhaal.

Gilad vertelde over twee maatschappelijke projecten waaraan het MyHeritage-team werkt. Het eerste is DNA Quest. We hebben onlangs de tweede ronde van dit jaar afgesloten, waarin we DNA-testkits hebben geschonken aan 5000 geadopteerden en mensen die op zoek zijn naar geadopteerde familieleden. We hopen dat deze mensen door genetische genealogie weer in contact kunnen komen met hun biologische familie.

Tribal Quest is een ander maatschappelijk initiatief. Het is in 2016 door een medewerker van MyHeritage in gang gezet en heeft tot doel om wereldwijd waardevolle familiehistorische informatie van afgelegen volksstammen te documenteren en te bewaren. Een team van MyHeritage-medewerkers heeft onlangs de Achuar-bevolking in Ecuador bezocht. Onze vrijwilligers hebben er persoonlijke verhalen en familiegeschiedenis gedocumenteerd en foto’s genomen. Binnenkort kunt u de gedetailleerde verslagen over de expeditie lezen op www.tribalquest.org.

Gilad besteedde ook aandacht aan de MyHeritage DNA-test Gezondheid, Afkomst en Verwantschap die dit jaar werd uitgebracht. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om je gezondheidsrisico’s te kennen en met familieleden te delen, zodat zij ook weten waar ze op moeten letten. In de toekomst zijn we van plan om de gezondheidsresultaten in de stambomen te integreren, zodat we theorieën kunnen opstellen over de voorouder die de variant in de familie heeft gebracht.

Gilad besprak de recente update van de Theory of Family Relativity™. De weergave van relatiepaden is uniek voor MyHeritage.

Gilad kondigde een nieuw partnership met Ajax aan. Als onderdeel van deze samenwerking zullen verschillende Ajax-spelers in de komende weken hun DNA met MyHeritage testen.

Nieuwe historische gegevens die MyHeritage-gebruikers op SuperSearch™ kunnen zien, zijn onder meer: Nederlandse kranten (4,8 miljoen records), Nederlandse akten van de burgerlijke stand (34,7 miljoen records), Franse burgerlijke huwelijksakten uit het departement Nord (5,4 miljoen records), de Deense volkstelling van 1940 (4 miljoen records) en de Noorse volkstellingen van 1891, 1890 en 1910 (6,8 miljoen records).

Gilad zei tot slot: “Wat ons bovenal verenigt is onze passie voor genealogie.” Dat was wat iedereen naar Amsterdam had gebracht, de behoefte om met behulp van MyHeritage de familiegeschiedenis beter te leren onderzoeken.

Gedurende die dag was dat precies wat MyHeritage-gebruikers uit de hele wereld daar deden. De lezingen op het gebied van DNA en genealogie werden druk bezocht door nieuwe en gevorderde genealogie-liefhebbers die hun kennis wilden bijspijkeren.

Maya Lerner, VP Product van MyHeritage

Maya Lerner, VP Product van MyHeritage

Daniel Horowitz, genealogie expert bij MyHeritage

Daniel Horowitz, genealogie expert bij MyHeritage

Diahan Southard van “Your DNA Guide”

Diahan Southard van “Your DNA Guide”

Ran Snir, Senior Product Manager van MyHeritage

Ran Snir, Senior Product Manager van MyHeritage

Cyndi Ingle van “CyndisList.com”

Cyndi Ingle van “CyndisList.com”

Lisa Alzo, genealogisch expert

Lisa Alzo, genealogisch expert

Blaine Bettinger van “The Genetic Genealogist”

Blaine Bettinger van “The Genetic Genealogist”

Yvette Hoitink van “Dutch Genealogy”

Yvette Hoitink van “Dutch Genealogy”

De paneldiscussies leidden tot interessante gesprekken tussen de deelnemers en boden veel stof tot nadenken.

Paneldiscussie over de toekomst van DNA-tests, met Maya Lerner, Blaine Bettinger, Roberta Estes en dr. Yaniv Erlich

Paneldiscussie over de toekomst van DNA-tests, met Maya Lerner, Blaine Bettinger, Roberta Estes en dr. Yaniv Erlich

Voor de zaterdagavond hadden we een party georganiseerd die in het teken stond van de jaren zestig en werd opgeluisterd door de Britse tributeband Beatlemania. De avond begon met een optreden van Volksdansgroep Oriënt, die in Nederlandse volksdracht traditionele Nederlandse dansen uitvoerde.

Daarna was het de beurt aan Beatlemania. Deze Beatles-band oogstte veel succes, het publiek kon er geen genoeg van krijgen! Er werd tot laat gedanst.

De feestgangers konden gedurende de hele avond een souvenir aan hun reis naar Amsterdam laten maken – een fotoshoot in Nederlandse klederdracht! De gasten konden zich verkleden in traditionele Nederlandse kledij, compleet met klompen, en ontvingen een afdruk van de foto.

Ook de leden van het MyHeritage-team lieten zich deze kans niet ontglippen!

MyHeritage-teamleden Sagih Keinan en Ran Snir

MyHeritage-teamleden Sagih Keinan en Ran Snir

Marianne Melcherts van MyHeritage met Roberta Estes

Marianne Melcherts van MyHeritage met Roberta Estes

Zondag

De lezingen gingen zondag verder met een goed gevuld programma van sessies door topexperts.

James Tanner van“Genealogy’s Star”

James Tanner van“Genealogy’s Star”

Mike Mansfield, directeur Content Operations bij MyHeritage

Mike Mansfield, directeur Content Operations bij MyHeritage

Leah Larkin van “The DNA Geek”

Leah Larkin van “The DNA Geek”

Mike Stangel, Algemeen Directeur bij Geni.com

Mike Stangel, Algemeen Directeur bij Geni.com

Paneldiscussie over het medisch testen van DNA, met Geoff Rasmussen, Diahan Southard, Roberta Estes en dr. Yaniv Erlich

Paneldiscussie over het medisch testen van DNA, met Geoff Rasmussen, Diahan Southard, Roberta Estes en dr. Yaniv Erlich

Gedurende de hele conferentie waren de medewerkers van MyHeritage beschikbaar om gebruikers te helpen met alle vragen die ze hadden.

Deelnemers hadden ook de mogelijkheid om ter plaatse testkits voor MyHeritage DNA en MyHeritage DNA Gezondheid aan te schaffen.

De deelnemers aan de conferentie konden er geen genoeg van krijgen maar het weekend liep ten einde en Aaron Godfrey, de vicepresident Marketing van MyHeritage, betrad het podium.

Aaron presenteerde een aantal van de ongelooflijke marketinginspanningen die MyHeritage over de hele wereld verricht. In zijn woorden: “Het is onze missie om familiegeschiedenis leuk en toegankelijk te maken.” En dat is precies wat MyHeritage doet, bijvoorbeeld door het DNA van Franse meester-banketbakkers en chocolatiers te testen of door de geliefde Backstreet Boys te laten vertellen over hun ervaringen met het testen van hun DNA.

Aaron kon ter afsluiting het goede nieuws aankondigen dat MyHeritage LIVE in 2020 een derde editie zal beleven en dan in Israël zal worden gehouden.

De aanwezigen namen afscheid met het gevoel dat ze een weekend met vrienden hadden doorgebracht en daarnaast ook nog eens heel veel hadden opgestoken. We weten zeker dat iedereen veel genealogische inzichten mee naar huis heeft genomen en voorlopig voldoende huiswerk heeft!

Lees ook de verslagen van de bloggers Roberta Estes (dag 1, dag 2), Dick Eastman (dag 1, dag 2, dag 3) en Geoff Rasmussen.

We hebben geweldige feedback ontvangen. Hieronder ziet u een paar voorbeelden:

Binnenkort publiceren we de informatieve lezingen online. De gefilmde hoogtepunten zitten ook in de pijplijn. Nog even geduld.

We danken iedereen die ons heeft bezocht! We hopen iedereen op de volgende conferentie weer te ontmoeten.