Ajax spelers ontdekken hun familiegeschiedenis met MyHeritage DNA

Ajax spelers ontdekken hun familiegeschiedenis met MyHeritage DNA

Vier spelers van de internationaal beroemde voetbalclub Ajax uit Amsterdam hebben bijzondere ontdekkingen gedaan over hun familiegeschiedenis met MyHeritage DNA. Recent kondigden wij deze samenwerking aan en we zijn verheugd om nu de resultaten te kunnen delen!

Daley Blind, Joël Veltman, Dusan Tadić en Klaas Jan Huntelaar deden een DNA-test om meer te weten te komen over hun etnische roots, en waar hun voorouders vandaan komen. Ze hebben reikhalzend naar hun resultaten uitgekeken, die zeker een aantal verrassingen bevatten!

Bekijk de reacties en de resultaten van de spelers in deze video:


Daley Blind
 

Daley Blind heeft tijdens zijn voetbalcarrière onder andere in Engeland gespeeld. Nu blijkt dat hij ook een groot percentage Engels DNA heeft, maar liefst 61,4%. Daarnaast toont zijn uitslag ook Afrikaans DNA, wat hem zeer heeft verrast.

In het familie-erfgoed van Daley Blind speelt Ajax een belangrijke rol. Ook Daley’s vader Danny Blind was lange tijd als profvoetballer aan Ajax verbonden. Deze loyaliteit en toewijding zijn waarden die ook terug zijn te vinden bij zijn voorouders. Zo vond het MyHeritage researchteam dit historische document van Daley’s overgrootvader Dirk Franciscus Polderman. Hij werkte als pijpendraaier bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS). Voor zijn vele jaren trouwe dienst ontving hij een zilveren medaille en werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau:

De voorouder van Daley Blind werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau

De voorouder van Daley Blind werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau

Joël Veltman

De uitslag van Joël Veltman laat zien, dat hij de meest diverse achtergrond heeft: er werden maar liefst zes verschillende etniciteiten gevonden. Ook zijn de verwanten van Veltman over de hele wereld te vinden, met wel 3643 matches in 35 landen! Een Veltman-familiereünie zou dus een interessante belevenis zijn.

De Aziatische wortels van Veltman zijn te verklaren vanuit de bevindingen uit zijn familiehistorie. De overgrootouders van Veltman kwamen in 1935 naar Nederland. Ze woonden vijf maanden in de Goudenregenstraat in Den Haag en keerden toen weer terug naar Indonesië. Dit is een foto van de buurt waar zijn oma Sylvia in die tijd woonde:

De Haagse Goudenregenstraat in de tijd dat de oma van Veltman hier woonde. Wellicht bezocht zij regelmatig de drogist die de foto toont (rechts) of in de tram gereden (op de foto links).

De Haagse Goudenregenstraat in de tijd dat de oma van Veltman hier woonde. Wellicht bezocht zij regelmatig de drogist die de foto toont (rechts) of in de tram gereden (op de foto links).

 

Dusan Tadić 

Naast voornamelijk etnische roots te hebben in de Balkan, is Dusan Tadić voor 17,4% Grieks en Zuid-Italiaans. Grieks komt relatief vaak voor in de Balkan, omdat Griekse handelaren er eeuwenlang hebben gereisd en zich er hebben gevestigd. De uitslag van Tadić bevatte een verrassing: hij heeft namelijk 5,8% Fins DNA!

Dit is zijn overgrootvader Ilja Radakovic, op een foto die is genomen in 1921. Hij had een stuk grond in bezit in de streek Bačka – dat ligt in het noorden van Servië – en is geëerd door koning Peter I. Zijn naam staat op dit monument, omdat hij tot de stichters van het dorp Bački Sokolac behoort.

Links: het monument met daarop de naam van de overgrootvader van Tadić; Ilja Radakovic – op de foto rechts

Links: het monument met daarop de naam van de overgrootvader van Tadić; Ilja Radakovic – op de foto rechts

Klaas Jan Huntelaar

De DNA-uitslag van Klaas Jan Huntelaar laat zien, dat zijn roots voor 100% in Europa liggen: hij heeft 59,% Scandinavisch plus 40,5% Engels DNA.

De voorouders van Klaas Jan Huntelaar stonden bekend om hun creativiteit en vakmanschap. Deze huwelijksakte is van zijn betovergrootvader Dirk Adrianus Huntelaar senior. De akte maakt melding van zijn beroep: meubelontwerper. Zijn vader, Baltus, was een stoffeerder en zijn schoonvader, Hendrik van Zwieten, was een timmerman. De vader van Hendrik was de Amsterdamse schilder Willem Gerrit van Zwieten.

Unieke mix

 De vier Ajax-spelers hebben zo elk hun eigen, unieke blend ontdekt.

Wilt u net als deze Ajax-spelers weten waar uw etnische roots liggen, en meer leren over de herkomst voor uw voorouders? De MyHeritage DNA-test is nu als aanbieding verkrijgbaar. Het is een ideaal kerstkado, Geef uw familie en vrienden een unieke ervaring cadeau zoals deze Ajax-spelers hebben gehad. Bestel uw DNA-kit vandaag nog.