3% DNA-match leidt tot hereniging met lang verloren vader

Susana Boggs is een 50-jarige doktersassistente uit Richmond, Texas, die opgroeide zonder vader. Hoewel haar moeder er nooit over sprak, was er een familievriend genaamd Nano, die soms naar de verjaardagsfeestjes van Susana kwam. Haar zus vermoedde dat hij Susana’s vader zou kunnen zijn geweest. Maar toen Susana 12 werd, kwam Nano niet meer op bezoek en ze zagen hem niet meer. Jaren later deed Susana een MyHeritage DNA-test, en een match met een neef leidde haar naar de bevestiging dat Nano inderdaad haar biologische vader was. Ze kon eindelijk weer contact met hem leggen.

Bekijk hun ontroerende verhaal hier:

Een man met de naam Nano

Susana en haar zus groeiden op zonder vader. Ze herinnert zich dat ze als kind elke verjaardag bezoek kreeg van een vriend van haar moeder, Nano. Hij bracht zijn twee kinderen mee en gaf haar cadeautjes.

Het was haar zus die haar erop wees dat Nano misschien meer was dan je op het eerste gezicht zou denken. “Ik dacht altijd dat hij een vriend van de familie was, maar op een keer zei mijn zus, die vier jaar ouder was: ‘Nano’s dochter lijkt precies op jou! Nano is je vader’, herinnert Susana zich. “Ik werd kwaad en zei haar dat het verkeerd was en vroeg haar om dat niet meer te zeggen. Nano was namelijk erg lang, en ik was veel langer dan mijn zussen en mijn moeder.”

Niet lang nadat Susana’s moeder hertrouwd was, stopte Nano met bezoeken aan Susana op haar verjaardagen. Ze begrijpt nu dat de nieuwe echtgenoot zich ongemakkelijk voelde bij de relatie tussen Nano en haar moeder en dat hij niet wilde dat Nano naar het huis kwam.

Susana was nooit close met haar stiefvader. Door de jaren heen vroeg Susana haar moeder naar haar biologische vader, maar haar moeder weigerde te antwoorden. Niet lang geleden trok Susana’s moeder bij haar in, en Susana probeerde opnieuw de waarheid over haar biologische vader te achterhalen. “Ik vroeg het haar keer op keer, maar ze gaf geen antwoord over de identiteit van mijn vader of over Nano,” zegt Susana.

MyHeritage DNA biedt uitkomst

Uiteindelijk realiseerde Susana zich dat ze de waarheid zelf zou moeten ontdekken, en afgelopen april kocht ze 2 DNA-kits. Toen haar resultaten binnenkwamen, zag ze alleen overeenkomsten met verre verwanten.

Maar toen, maanden later, ontving Susana een bericht van een nieuwe DNA-match. Het was Ruby, een vrouw van in de 20 die 3% van Susana’s DNA deelde – wat betekent dat ze een verre achternicht zou kunnen zijn.

“Ik besloot haar een bericht te sturen met de vraag of ze een man kende die Nano heette en schreef dat het dringend was,” herinnert Susana zich. “Ik dacht bij mezelf: ‘Ze zal waarschijnlijk denken dat ik gek ben, maar ik heb niets te verliezen.'” Ze hoopte een antwoord te krijgen, maar hield ook in het achterhoofd dat ze dat misschien niet zou krijgen.

De volgende dag, toen Susana op haar werk was, zag ze dat ze een nieuw bericht had op MyHeritage. Het was van Ruby. Ze had geantwoord dat er inderdaad een man in de familie was die iedereen Oom Nano noemde.

Susana werd overmand door emoties. “Ik begon te huilen. Ik ging naar buiten om frisse lucht te halen, want ik voelde dat ik geen adem kon halen. Ik schreef mijn vriendin terug dat ik al jaren op zoek was naar Nano en vroeg haar om hem mijn telefoonnummer te geven.”

Ze ging terug naar huis en controleerde obsessief haar telefoon, in de hoop een antwoord te krijgen. “Ik ging naar bed maar kon niet slapen,” zegt ze. “Plotseling kreeg ik een bericht in het Spaans op mijn mobiele telefoon: ‘Hallo, mijn naam is Lori, Nano is mijn oom.’ Ik belde haar op en ze vertelde me dat ze Nano had bezocht en dat hij haar vroeg naar de identiteit van mijn moeder en broers en zussen en zei dat we naaste familie zijn.”

Lori stuurde Susana een foto van haar als baby, die Nano altijd in zijn portemonnee had bewaard. Nano, wiens volledige naam Servando De Los Santos is, was al vele jaren op zoek naar Susana, maar kon haar niet vinden omdat ze haar naam had veranderd toen ze trouwde.

Eindelijk herenigd

Nano had twee andere kinderen, halfbroers en halfzussen van Susana. Helaas overleed Susana’s halfzus – die zij zich nog vaag herinnert van de verjaardagsvisites – aan kanker, niet lang voordat Susana haar DNA-test aflegde. Het is bitterzoet voor Nano om de dochter die hij zo lang heeft moeten missen weer in zijn leven te verwelkomen, zo snel na het verlies van zijn andere dochter.

Nano en zijn zoon Armando (Susana’s halfbroer) reden 12 uur om Susana thuis te ontmoeten. Ze waren dolgelukkig en overmand door emoties om elkaar weer te ontmoeten, deze keer als vader en dochter. Ze hopen elkaar in de toekomst nog veel te zien. Per slot van rekening hebben ze een heel leven in te halen.

Heeft u ook een mysterie in uw familie dat opgelost moet worden? Bestel dan vandaag nog uw MyHeritage DNA-kit.