Vaderdag: vier tips voor onderzoek naar de geschiedenis van uw voorvaders

Vaderdag: vier tips voor onderzoek naar de geschiedenis van uw voorvaders

Kent u al uw voorvaders in uw stamboom? Als u benieuwd bent naar uw afkomst, en de uw familiegeschiedenis onderzoekt, dan is de kans groot dat u dat langs vaderskant direct veel zoekt en vindt. U maakt letterlijk een reis in de tijd naar uw voorvaders. Speciaal voor Vaderdag zet MyHeritage onderzoek naar vaders en voorvaders in de spotlights. Hier zijn 4 tips voor stamboomonderzoek naar uw voorvaders.

Tip 1: Ga in gesprek over uw voorvaders

De meeste van onze voorvaders zijn dichterbij dan u denkt. Uw vader kent vast zijn opa’s wel, uw overgrootvaders. Uw opa kent vast zijn opa ook nog wel. Dat is weer uw betovergrootvader. Ga met hen en uw familie in gesprek over het verleden. Hoe waren uw voorvaders als mens? Zijn er foto’s die u aan uw stamboom toe kan voegen die zij in bezit hebben? Ga het gesprek aan. Om het gesprek goed te starten kunt u gebruikmaken van de 117 vragen om aan familieleden te stellen die MyHeritage heeft opgesteld.

Tip 2: Zoek de geschiedenis van uw voorvaders tot op de bodem uit

Nu u een beeld heeft van hoe uw voorvaders waren, is het tijd om een beeld te creëren van de gebeurtenissen in de levens van uw voorvaders. MyHeritage beidt veel verschillende collecties van over de hele wereld waar u uw familieleden kunt onderzoeken. Onder andere Geboorteaktes, Trouwaktes, Overlijdensaktes en krantenartikelen kunnen enorm bijdragen aan de zoektocht in uw vaderlijke lijnen. Voor een overzicht van de belangrijkste Nederlandse archieven zie deze blogpost.

Tip 3: DNA matches met afstammelingen van uw voorvaders

DNA matches met afstammelingen van uw voorvaders kunnen een grote verrijking zijn van uw zoektocht. Het labellen van uw DNA matches kan ook uitkomst bieden. Zo kunt u zien welke genen er van welke potentiële voorvaders komen via de chromosomenbrowser Genetische genealogie, of de analyse van DNA-testresultaten om genealogische relaties te begrijpen, is één van MyHeritage’s handige hulpmiddelen om uw stamboom uit te breiden. Het is een effectieve manier om uw onderzoek vooruit te helpen, wanneer andere methoden niet voldoende uitkomst bieden.

Uw DNA-matches vormen een uitstekend uitgangspunt voor uw verdere genetisch genealogisch onderzoek. De Chromosomenbrowser laat u zien welke delen van uw DNA u met elk van uw genetische matches deelt, dus niet alleen hoeveel DNA u in totaal deelt. Deelt u specifieke DNA-segmenten met meerdere matches? Liggen die DNA-segmenten direct naast elkaar? Deze details kunnen meer aanwijzingen geven die u kunnen helpen om uw stamboom uit te breiden en doodlopende wegen te vlot te trekken. Wie weet hebben uw DNA matches wel een foto van die ene voorvader of iets anders van hem wat u kan verrassen!

Tip 4: Onderzoek de achternamen

Voorouderlijke familienamen kunnen soms veel onthullen over de herkomst van uw voorvaderen. Wat kunnen deze namen u vertellen over uw voorouders? Een voorbeeld is een patroniem of vadersnaam. Dit is een naam die vaders aan hun kinderen geven, en luidt als “zoon van” of “dochter van”. Een voorbeeld hiervan is ‘Jan Dirksen’, dat wil zeggen ‘Jan, zoon van Dirk’. Patroniemen werden in Nederland gebruikt vanaf de vroege Middeleeuwen tot de Napoleontische oorlogen rond de eeuwwisseling van de 18e op de 19e eeuw. In dit blog leest u meer over de gemeenschappelijke oorsprong en betekenis van Nederlandse achternamen en de historische en culturele context waarin ze zich hebben ontwikkeld. Ook kunt u in de zoekmachine van MyHeritage de achternaam invoeren om historische records en stamboomconnecties te vinden. 

We wensen iedereen een mooie Vaderdag en veel succes met het onderzoek naar uw voorvaders!