Vader en dochter doen mee aan DNA Quest en vinden elkaar

Vader en dochter doen mee aan DNA Quest en vinden elkaar

Rachael Robertson werd als baby geadopteerd en begon in haar tienerjaren nieuwsgierig te worden naar haar biologische familie. Ze wist niet dat haar biologische vader – die een deel van hun leven op korte afstand woonde – er ook naar verlangde haar te vinden. Beiden vroegen gratis DNA-kits aan via MyHeritage’s pro bono DNA Quest-project om geadopteerden te herenigen met hun families… en vonden elkaar.

Heeft u ook een geweldige ontdekking gedaan met MyHeritage? Vertel ons erover!

‘Diep in mij voelde ik een gemis’

Rachael werd geboren in november 1989 in West Jordan, Utah en werd als baby geadopteerd. “Ik kreeg niet veel informatie over mijn biologische ouders”, zegt Rachael. “Dus hoewel ik ben opgegroeid met de beste familie, was er nog steeds diep iets in mij een gevoel van gemis.”

Photo of Rachael Robertson

Rachael

De oudere zus van Rachael, die ook geadopteerd was, slaagde erin haar biologische familie van vaderskant te vinden door middel van DNA-testen. Dit inspireerde Rachael om het ook eens te proberen. “Toen ik zag dat mijn zus die extra vreugde in haar leven had, wilde ik meer weten over mijn eigen biologische ouders”, schreef Rachael in een artikel gepubliceerd op Newsweek. “Mijn moeder, zus en man moedigden me aan om de stap te zetten. Ik was zenuwachtig, maar ik wist dat als ik contact opnam en een vader en moeder zou vinden die niets met me te maken wilden hebben, het ook goed zou komen, want steun en liefde had ik al.

“Ik had eigenlijk niet gedacht dat er iets uit mijn DNA-test zou komen”, geeft ze toe, maar ze vroeg in mei 2018 via DNA Quest een gratis DNA-kit aan en deed de test. Aanvankelijk kwam er niet veel uit – geen van de DNA-matches was significant genoeg om achteraan te gaan. Maar een jaar later verscheen er een interessant bericht in de MyHeritage-inbox van Rachael.

“Ik begon een bericht te lezen van een man die me beleefd vroeg of ik misschien geadopteerd was, want 30 jaar geleden werd zijn dochtertje ter adoptie aangeboden en hij geloofde dat ik zijn dochter zou kunnen zijn. Het lukte me niet om het goed te lezen… Ik begon te huilen en te schreeuwen van opwinding toen ik besefte dat deze man mijn vader is. Het bleek dat hij recent de MyHeritage DNA-test had gedaan, in de hoop mij te vinden.”

‘We hadden meteen een klik’

Rachael’s biologische vader, Criss, wist dat hij een klein meisje had verwekt bij zijn vriendin. Maar nadat zij het uitmaakte, plaatste ze de baby ter adoptie. Hij vroeg zich altijd af wat er van haar geworden was. Voordat hij met zijn vrouw LeAnn trouwde, vertelde hij haar er alles over. “Ik wilde er zeker van zijn dat ze zou begrijpen dat ik van plan was mijn dochter te vinden”, zegt Criss. “Mijn vrouw steunde me enorm. Toen ik Rachael vond, was ze blij haar in onze familie te verwelkomen.”

Photo of Criss Rosenlof

Criss Rosenlof. foto verbeterd door MyHeritage

Criss is een fervent genealoog en in maart 2019 woonde hij de RootsTech-conferentie bij. Op die conferentie kondigden we de uitbreiding van ons DNA Quest-initiatief aan, waarbij we beloofden nog eens 5.000 DNA-kits te doneren. Criss besloot er een aan te vragen, en zodra hij zijn resultaten kreeg, won hij de jackpot: zijn dochter stond bovenaan zijn DNA Match-lijst!

Criss schreef Rachael meteen en zei: “Het lijkt erop dat ik je biologische vader ben” en vroeg of ze hem wilde ontmoeten.

“Ik was zo overweldigd door het bericht”, schreef Rachael voor Newsweek. “Ik was super opgewonden en hoopvol, maar ook angstig. Ik wist niet wat hij ging zeggen of wat zijn betrokkenheid was geweest bij het ter adoptie aanbieden van mij.”

Rachael stemde ermee in hem te ontmoeten, en een paar weken later ontmoetten ze elkaar voor een lunch.

“Criss herkende me meteen, want ik lijk erg op zijn jongste dochter, Caitlin”, zegt Rachael.

De kinderen Rosenlof kids (links) en Rachael (rechts)

De kinderen Rosenlof kids (links) en Rachael (rechts)

“Ik was behoorlijk gespannen”, gaf Rachael toe op Newsweek. “Het was net als een sollicitatiegesprek, het gevoel van: ‘Ik moet mijn beste beentje voorzetten, ik wil dat deze persoon me aardig vindt.’Maar ik had me helemaal geen zorgen hoeven maken. We praatten en het klikte meteen. Het gesprek met hem was zo leuk. Hij is zo’n charismatisch persoon en we hebben zoveel gemeen: we houden allebei van muziek en theater, we zingen en acteren allebei, en hij was verpleger terwijl ik jarenlang in de diergeneeskunde werkte. We klikten zo goed op zulke willekeurige onderwerpen.”

Het gekste van alles was dat de echtgenoot van Rachael, Jake, Criss twee jaar eerder had ontmoet op een evenement over comics en geen idee had dat hij een leuk gesprek had met zijn schoonvader! Rachael was ook aanwezig op het evenement, maar ze maakte nete een korte wandeling met haar zoons (7 en 10 jaar oud) en miste de ontmoeting met Criss.

Criss legde Rachael ook uit wat er met haar biologische moeder was gebeurd. Hij zei dat zij het uitmaakte nadat hij haar zwanger had gemaakt en hem had verteld dat ze de baby ter adoptie zou plaatsen. Toen Rachael werd geboren, liet haar biologische moeder dit aan Criss weten en zei dat hij haar kon komen opzoeken. Hij koos er echter voor om dat niet te doen, omdat hij wist dat als hij haar zou zien, hij geen afstand van haar zou kunnen doen – maar hij was altijd vastbesloten om haar te vinden en haar in zijn leven te hebben.

Rachael wordt deel van de familie

De dag na hun eerste gezamenlijke lunch ontving Rachael een bericht van Caitlin, haar jongste halfzus, met de vraag of ze elkaar ook mochten leren kennen. “We begonnen berichten uit te wisselen op Facebook”, zegt Rachael, “en na een tijdje ontmoetten we elkaar voor een kop warme chocolademelk bij Starbucks, wat zo leuk was. Ik heb nu een heel hechte band met haar.”

Naarmate de tijd verstreek, werd Rachael een deel van de familie van Criss, precies zoals hij had gehoopt. Het adoptiegezin van Rachael kwam ook samen met de familie van Criss en kregen een warme band. “Ik ben ze erg dankbaar”, zegt Criss.

De familie Rosenlof en Robertson samen. Rachael en Criss zijn de tweede en derde van rechts in de achterste rij

De familie Rosenlof en Robertson samen. Rachael en Criss zijn de tweede en derde van rechts in de achterste rij

Dankzij hun nieuwe familieband mocht Rachael afgelopen juni bruidsmeisje zijn op de bruiloft van haar halfzus Caitlin.

Rachael (right), at Caitlin and Evan’s wedding (center) with her half-siblings Spencer and Chrissy

Rachael (rechts), op de bruiloft van Caitlin en Evan (midden) met haar halfbroers en -zussen Spencer en Chrissy

Rachael en Criss spreken elkaar elke dag. 

“Het is een nieuwe bron van liefde”, concludeert Rachael in haar Newsweek-artikel. “Ik geloof dat liefde nooit zal afnemen door extra mensen in je leven te hebben – het kan juist alleen maar groeien.”

We zijn zo blij voor deze liefdevolle nieuwe familie en dankbaar dat we een belangrijke rol hebben gespeeld bij het samenbrengen van deze mensen.

Als u ook een geweldige ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, dan horen we dat graag! Stuur ons uw verhaal via dit online formulier of stuur een e-mail naar nederland@myheritage.com.