Ik heb een mysterie over het leven van mijn grootmoeder opgelost met historische gegevens op MyHeritage
- Door zjody


Ik (Melanie Schaffner) kom uit een grote Italiaans-Amerikaanse familie en zoals bij veel families woonde mijn grootmoeder Filomena bij ons toen ik een kind was. Maar ondanks onze hechte band waren er altijd een paar hiaten als het ging om Filomena’s achtergrond. Ik wist dat drie van mijn grootouders uit Abruzzo kwamen. Filomena was de mysterieuze uitzondering.
Mijn afkomst ontdekken
Filomena werd geboren in een klein stadje nabij Napels, Italië, maar verder wist ik weinig over haar jeugd. Ze kwam als kind naar de Verenigde Staten; nee, ik spreek geen Italiaans. Ze zei altijd: “We zijn in Amerika, we spreken Engels.” Maar ik wilde meer weten. Zo begon mijn zoektocht naar mijn afkomst in 2016, toen ik mijn eerste DNA-test bij MyHeritage deed.
De uitslag verraste me. Ik had verwacht voornamelijk van Zuid-Europese afkomst te zijn, maar de resultaten toonden ook een aanzienlijk percentage Nabije-Oosterse afkomst. Er bestaat een oude legende van de Griekse historicus Herodotus dat koning Atys van het toenmalige Lydië (nu Turkije) zijn uitgehongerde onderdanen eropuit stuurde om elders een nieuw leven op te bouwen, en velen van hen vestigden zich in Italië. Misschien was dit inderdaad het geval en behoorden mijn voorouders tot die migranten.
Ik kon mijn stamboom terug traceren tot in de 19e eeuw, en alle personen begonnen tot leven te komen toen ik de gegevens van MyHeritage koppelde aan volkstellingsinformatie. Zo kwam ik meer te weten over mijn grootmoeder Filomena.


De reis van de familie Bucci naar Amerika
Maria Filomena Bucci werd geboren in Alife, in de provincie Caserta, Italië, in 1889. Mijn overgrootvader Pietro Bucci overleed in 1890, toen mijn grootmoeder slechts één jaar oud was. Dit liet mijn overgrootmoeder Maria Carolina Bucci (geboren Perfetto) als weduwe achter. Mijn grootmoeder had drie oudere zussen: Maria Vincenza, Maria Antonia (bijgenaamd Antonetta) en Maria Giovanina (bijgenaamd Jennie). Vincenza, de oudste dochter, was al getrouwd met Giuseppe d’Amico en geëmigreerd naar Buenos Aires, Argentinië.
In 1897 vonden er drie belangrijke gebeurtenissen plaats die de toekomst van de familie bepaalden. Om redenen die we nog steeds niet weten, nam mijn overgrootmoeder de moedige beslissing om als weduwe Italië te verlaten, met haar drie jongste dochters, en in januari 1897 naar de Verenigde Staten te emigreren. Ze vestigden zich in Philadelphia, op 608 Clymer Street. Filomena was toen slechts 7 jaar oud.
1897, een jaar van verandering
In augustus van datzelfde jaar trouwde Carolina’s tweede dochter, mijn oudtante Antonetta Bucci, met Michael Guglielmo. Ze verhuisden naar de overkant van de straat, naar 609 Clymer Street in Philadelphia.
De derde belangrijke gebeurtenis was het hertrouwen van mijn overgrootmoeder. Naast de woning van de familie Guglielmo woonde een weduwnaar met kinderen, Berardino Martino. Tegen het einde van 1897 trouwde de weduwe Maria Carolina Bucci met Berardino, en hun gezinnen werden samengevoegd. Berardino trok in bij Carolina en werd de stiefvader van haar vier dochters.
Ondertussen besloten Vincenza en haar man, Giuseppe D’Amico, in 1899 Argentinië te verlaten en zich bij de rest van de familie Bucci in Philadelphia te voegen. Ze trokken in bij Antonetta en Michael Guglielmo.
In 1900 had de familie Bucci een ware transformatie ondergaan. De twee oudste dochters waren getrouwd en woonden samen in het huis van de familie Guglielmo, en Carolina – die nu Caroline Martino werd genoemd – was hertrouwd, waardoor er een nieuw gezinsverband ontstond aan de Clymer Street.

1900 Amerikaanse volkstelling van Berardino en Caroline Martino (geboren Perfetto), op 608 Clymer Street, Philadelphia, PA

1900 Amerikaanse volkstelling van Mike Guglielmo en vrouw Antony (Antonetta), en Joseph D’Amico en vrouw Vincenza D’Amico (geboren Bucci), op 609 Clymer Street, Philadelphia, PA
Een mysterie in de volkstelling van 1950
Toen ik mijn familiegeschiedenis verder onderzocht, was ik benieuwd naar de volkstelling van 1950, het jaar waarin ik werd geboren. Ik vond mijn ouders en mijzelf op Mifflin Street in Philadelphia, waar ik geboren was, en verwachtte daar ook mijn grootmoeder Filomena aan te treffen. Maar zij stond er niet bij. Waar was ze?
Ik wist dat ze sinds de jaren 1920 een huis bezat aan McKean Street, en de volkstelling van 1950 bevestigde dat ze daar nog steeds stond ingeschreven. Toch had ik altijd geloofd dat ze van 1950 tot 1952 bij ons woonde op Mifflin Street. De volkstelling vertelde iets anders: zij werd geregistreerd als inwonend bij de familie Biasiello, mensen van wie ik nog nooit had gehoord. Sterker nog, Antonio Biasiello stond vermeld als “hoofd van het huishouden” op het adres van mijn grootmoeder aan McKean Street!
Waarom werd mijn grootmoeder aangeduid als “nicht” van het hoofd van het huishouden, Antonio Biasiello? Hoe waren de Biasiello’s met haar verbonden?
Ik zocht in de gegevens van MyHeritage en doorzocht bijna 8.000 familieverbindingen, maar ik kwam de naam Biasiello geen enkele keer tegen. Wie waren zij? En hoe pasten ze in het verhaal van mijn familie?

Filomena wordt als Philomena vermeld in de volkstelling van 1950 naast de familie van Anthony Biasiello
De connectie met de familie Biasiello achterhalen
Om het mysterie van de familie Biasiello op te lossen, moest ik opnieuw terug in de tijd en nauwkeuriger kijken. Ik verdiepte me verder in de stamboom van mijn oudtante, Maria Giovanina “Jennie” Bucci. Jennie trouwde in 1902 met haar man Vincenzo James Cialella en werd Jennie Cialella. Samen kregen zij een zoon: Peter James Cialella, geboren in 1906 in Philadelphia.
Mijn oom Peter James Cialella (Filomena’s neef) trouwde in 1928 met Carmela De Luca. Dit leidde tot een nieuw spoor: wie waren de De Luca’s?
Toen ik de familie van mijn aangetrouwde tante Carmela verder onderzocht, ontdekte ik dat zij een zus had, Anna De Luca. Beiden waren dochters van Luigi De Luca. Deze connectie bleek de sleutel tot het mysterie.
Luigi De Luca: de ontbrekende schakel
Luigi De Luca werd geboren in 1868 in Alife, Caserta, Italië. Net als de man van mijn oudtante Vincenza, Giuseppe d’Amico, emigreerde Luigi eerst naar Buenos Aires, Argentinië. Waarschijnlijk kenden ze elkaar al, aangezien beide mannen in hetzelfde jaar in hetzelfde stadje geboren zijn.
Uiteindelijk besloot Luigi De Luca Argentinië te verlaten en naar de Verenigde Staten te gaan. Volgens zijn immigratiegegevens uit 1899 kwam hij vanuit Argentinië via Rio de Janeiro aan in de VS.
Zijn bestemming? Hij reisde om zijn vriend B. Martino te ontmoeten — niemand minder dan Berardino Martino, de tweede echtgenoot van mijn overgrootmoeder Carolina en stiefvader van mijn grootmoeder Filomena en haar zussen.
Luigi De Luca keerde korte tijd terug naar Alife om te trouwen. Rond 1904 trouwde hij met Mariangela Sansone en kreeg samen met haar meerdere kinderen, onder wie mijn aangetrouwde tante Carmela, geboren in 1910, en haar zus Anna Maria, die in 1918 werd geboren in Philadelphia.
Het was Carmela’s zus, Anna Maria De Luca, die trouwde met de mysterieuze connectie: Antonio Biasiello, geboren in 1911 in Philadelphia.

Volkstellingsgegevens uit 1930 voor Louis De Luca en zijn gezin, met het record van Peter Cialella op de volgende pagina
De puzzelstukjes verbinden
Na wekenlang zoeken in immigratie- en volkstellingsgegevens, geboortebewijzen en huwelijksakten begon de puzzel eindelijk vorm te krijgen.
Luigi De Luca was bevriend met Giuseppe D’Amico, de zwager van Filomena, en met Berardino Martino, de stiefvader van Filomena.
Luigi’s dochter Carmela trouwde met Peter Cialella, de neef van Filomena via haar zus Jennie.
Carmela’s jongere zus Anna trouwde met Antonio Biasiello, die later een belangrijke rol zou gaan spelen in het leven van Filomena.
Zo ontstond er een netwerk van banden tussen de families De Luca, Biasiello, Bucci en Cialella, waardoor de Biasiello’s in zekere zin “familie” werden van Filomena — en dus de term “nicht/neef” in de volkstelling verklaard kan worden.
Al het werk dat ik heb verricht om immigratie- en volkstellingsgegevens door te nemen, adressen te achterhalen en geboorte- en huwelijksakten te vinden van alle nieuwe De Luca-personen in dit verhaal, wierp zijn vruchten af. De code was gekraakt. Eindelijk vielen alle stukjes op hun plaats.


En hoe zit het met het mysterie van de Biasiello’s?
Uiteindelijk bleek het mysterie rondom de familie Biasiello geen écht mysterie: mijn grootmoeder Filomena had ruimte in huis nadat haar jongste kind, mijn vader Joseph Carlucci, in 1947 trouwde en verhuisde naar Mifflin Street (mijn ouderlijk huis). In lijn met de eeuwenoude traditie van samengestelde huishoudens in onze familie trok de familie Biasiello — aangetrouwd via Filomena’s neef, oftewel haar “nicht/neef” — bij haar in.
Mijn grootmoeder bleef echter niet lang in dat huis wonen. Later in 1950 verkocht ze het aan de familie Biasiello en trok bij mijn ouders en mij in.
Mysterie opgelost.
Wat dit verhaal voor mij betekende
Het kostte zeker wat tijd om de juiste gegevens over de families De Luca en Biasiello te vinden, maar het was het helemaal waard — en MyHeritage was daarin enorm behulpzaam. Voor buitenstaanders lijkt dit misschien gewoon weer een familieverhaal zoals er zoveel zijn. Maar voor mij was het anders. Ik had een hechte band met Filomena en wilde mijn herinneringen aan haar versterken. Behalve één neef ben ik de enige die zich mijn grootmoeder nog herinnert.
Deze zoektocht — en mijn onderzoek naar mijn familie — heeft me geleerd om beter te letten op de details in volkstellingen. Het is belangrijk om te begrijpen wie er in de buurt van je voorouders woonden. Bijvoorbeeld: als jouw “Jan Jansen” trouwde met “Marie de Vries”, dan kan het relevant zijn dat de families Jansen en De Vries slechts een paar huizen van elkaar woonden.
Natuurlijk zijn er nog genoeg mysteries over. Zo ontbreekt elk spoor van mijn grootmoeder en mijn oudtante Jennie — toen respectievelijk 11 en 13 jaar oud — in de volkstelling van 1900 voor 608 of 609 Clymer Street. En tot nu toe heb ik ze nergens anders gevonden. Dat wordt een volgend hoofdstuk in het verhaal van mijn familiegeschiedenis.
Veel dank aan Melanie voor het delen van deze fascinerende ontdekking! Heb jij ook een bijzondere vondst gedaan met MyHeritage? We horen graag jouw verhaal. Deel het via dit formulier of mail ons op stories@myheritage.com.